G4Media.ro

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că nu vor fi introduse noi…

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că nu vor fi introduse noi taxe în 2020. Bugetul va fi trimis la Parlament săptămâna viitoare

Bugetul pentru 2020 este gata, a fost construit pe legislaţia şi taxele în vigoare şi cred că va fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare, a declarat, marţi seara, la Digi24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. „Bugetul este gata, va fi prezentat în Parlament, cred că săptămâna viitoare (…) Bugetul a fost construit pe legislaţia în vigoare şi taxele în vigoare. Nu introducem alte taxe, nu avem intenţii să introducem alte taxe în 2020”, a spus Cîţu,  citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că punctul de amendă pentru circulaţie va fi îngheţat la nivelul actual, de 145 lei, şi nu va creşte cu salariul minim, aşa cum nu se vor majora nici salariile demnitarilor şi că, în acest moment, nu se are în vedere o altă formulă de calcul pentru amenzile de circulaţie.

Cîţu a afirmat că, marţi, a fost prezentat în Guvern proiectul de lege privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 şi a subliniat că urmează să se facă o tranziţie de la o politică fiscală prociclică către una normală, iar această perioada de tranziţie va dura circa un an şi jumătate.

„Din păcate, trebuie să arătăm pentru anul viitor şi anul care urmează, 2021, un deficit peste 3%, asta pentru că ar fi o ajustare mult prea abruptă pentru economie, având în vedere decelerarea creşterii economice la nivel global, cât şi în România, şi atunci e o ajustare graduală. Ce facem acum este să facem o tranziţie de la o politică fiscală prociclică către o politică fiscală normală, şi aici este o perioadă de tranziţie pe care să o facem într-un an, un an şi jumătate”, a explicat ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă va fi primit acceptul Comisiei Europene în ceea ce priveşte depăşirea plafonului de 3% privind deficitul bugetar, şeful de la Finanţe a răspuns că nu este vorba despre accept sau nu, ci despre o procedură şi va trebui discutat cu partenerii internaţionali pentru a se vedea cum poate fi adusă politica fiscală, astfel încât să nu mai reprezinte un element de volatilitate în economie.

Totodată, ministrul a reiterat că, în anul 2020, economia „va fi curăţată” şi „va fi pregătită pentru 2021, când creşterea se va baza pe investiţii”.

„Ceea ce facem noi acum, să trecem de la aceasta politică prociclică către una anticiclică, una normală, va reduce presiunea pentru deficitul comercial. Bineînţeles că nu se întâmplă peste noapte şi nu vrem să facem mişcări bruşte. Va dura această perioadă, dar, după cum am mai spus, 2020 este anul în care curăţăm economia, o stabilizăm şi o pregătim pentru 2021. Din 2021 o să vedeţi o creştere economică bazată pe investiţii, o creştere economică sustenabilă”,a susţinut Florin Cîţu.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, marţi seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% şi pentru 2021 de 3,34%. În acelaşi timp, plafonul pentru datoria publică este stabilit la 45% din Produsul Intern Brut (PIB).

Foto: Florin Cîțu/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nah, vor fi majorate taxele existente. Altfel cum platesc astia toate facturile din PNDL?

    • Corect! Daca le cresti pe cele in vigoare, nu mai e nevoie de altele noi!

    • Sa recupereze prejudiciile + confiscarea tuturor averilor (ilicite sau nu, asa cum se face prin USA) de la toti politrucii si mafiotii care au furat de la buget, Rompetrol, Micula, Voiculescu, Dragnea, Nastase & compania.

    • libertarian, n-are cine si n-are de la cine!

    • Așadar PSD a scăzut datoria publică de la 37% la 35% , iar PNL spune că va urca la 45% ! Dragnia e de vină !
      ????

    • Aha, deci statul ii poate ajuta pe cei de la pilonul II, dar nu poate sa „vireze” bani in investitiile din PNDL

      „Ministrul Finanţelor Publice a mai declarat că sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative,

      iar Guvernul va încerca să corecteze vineri o mare parte dintre inechităţi,

      iar restul în cursul anului următor.

      „Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative.

      Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor.

      Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma”, a spus ministrul Finanţelor.”

  2. Asa catule! Beleste bugetul pentru pensii. La proteste iarna nu ies pensionarii asa ca trebuie sa-i avantajezi pe corporatisti ca orice liberal care te consideri.

  3. FALIMENT scrie pe România cu Citu ministru de finanțe.
    Oare din toti specialiștii Pnl nu se găsea unul mai cu experienta?
    Fără supărare, dar sustineti un incompetent doar ca e membru Pnl.
    România nu este a unui partid politic totusi!
    Imi pare un nou guvern Boc dirijat de Președinte.

  4. Cumularzii, nomenlatura isi vor umple buzunarele ca si pana acum.
    Faceti un grafic al cresterii pensiilor speciale. Cresc lunar ? Le-a dublat fiica spirituala a securistilor lui Vadim, Olga ?