G4Media.ro

Ministrul de interne al Austriei: În prezent, nu există negocieri privind un…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Ministrul de interne al Austriei: În prezent, nu există negocieri privind un „Schengen terestru” și nu există o dată limită stabilită / Presa bulgară susține că Viena s-a declarat deranjată că românii au anunțat public negocierile

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat vineri, 29 decembrie, că trebuie să existe progrese vizibile în domeniul protecției frontierelor externe ale UE pentru a ajunge la punctul în care Bulgaria și România să fie acceptate în „Schengen aerian” – includerea aeroporturilor celor două țări în sistemul Schengen, potrivit unor rapoarte ale Radioului Național Bulgar și Televiziunii Naționale Bulgare, notează The Sofia Globe.

La 27 și 28 decembrie, Bucureștiul și Sofia au declarat că s-a ajuns la un acord politic de principiu cu Viena privind includerea aeroporturilor și porturilor Bulgariei și României în sistemul Schengen începând cu sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce negocierile privind includerea frontierelor terestre continuă.

Potrivit rapoartelor, Austria ar fi fost deranjată de faptul că membri ai guvernului român au vorbit despre negocierile Schengen și despre acordul de principiu, în timp ce discuțiile încă continuau, iar declarațiile au reprezentat o încălcare a tăcerii radio care trebuia menținută până la finalizarea tuturor aspectelor.

„Air Schengen va fi introdus atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite și stabilite cu fermitate”, a declarat Karner, citat de radioul național bulgar.

„Acest lucru înseamnă că desfășurarea militarilor la frontierele externe ale UE va fi semnificativ crescută, în special Bulgaria-Turcia, dar și România-Serbia, iar frontierele terestre vor continua să fie controlate, în special între România și Bulgaria. Iar aceste două țări trebuie să accepte refugiați, în special din Afganistan și Siria – acestea sunt condițiile clare și poziția pe care am convenit, inclusiv cele trei țări”, ar fi spus el.

„Comisia (europeană) și președinția (Consiliului UE) trebuie să lucreze pe baza acestei poziții, care este de o importanță capitală pentru condițiile prealabile pentru Schengen aerian. Vreau să clarific încă o dată ce înseamnă Schengen aerian? Înseamnă intrarea prin aeroporturi. Pentru noi, aceasta nu este o problemă, deoarece traficanții nu operează prin aeroporturi”, a mai completat el.

Potrivit televiziunii naționale bulgare, Karner îndeamnă Comisia Europeană și președinția Consiliului UE să creeze un cadru legal pentru extinderea spațiului aerian Schengen.

Condițiile austriece pentru „Schengen aerian” prevăd o extindere a misiunii Frontex și o creștere a resurselor financiare din partea CE pentru protecția stabilă a frontierelor externe. Austria insistă ca aceste condiții să fie formalizate într-un document oficial, se arată în raportul BNT.

„Cu alte cuvinte, după acest compromis politic care a fost anunțat recent, Comisia Europeană are acum sarcina de a pregăti un text juridic obligatoriu. Sună foarte tehnocratic, dar este necesar, pentru că altfel se poate scrie orice”, ar fi declarat Karner.

Austria este singurul membru rămas în zona Schengen care nu și-a dat acordul pentru admiterea Bulgariei și României în zonă, după ce Parlamentul olandez și-a dat acordul pe 21 decembrie.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, în timp ce negocierile pentru aderarea terestră vor continua și anul viitor.

 

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. oare ce se negociaza daca criteriile au fost indeplinite?

    • În principiu, se negociază două lucruri.

      Primul, obligația României de a construi centre de primire/lagăre pentru migranții din Schengen (în afara Protocolului Dublin), identificarea lor și returnarea în statele de origine. Desigur, inclusiv migranții care ajung în Schengen prin Croația, deși România NU devine de facto membră Schengen.

      Al doilea, avantaje – personale, de grup, de partid, dar NU pentru România – pe care încă nu le cunoaștem, pentru politicienii care negociază.

  2. Spălatul la fund nu vine de ieri,alaltăieri ci de pe vremea întoarcerii celuilalt obraz.Va aduceți aminte poveștile despre Moș Ion Roată?Așa cum de la Râm ne tragem tot de acolo vin si beteșugurile astea.Vremurile cand Iorga ridica vocea in Viena au apus demult..