EXCLUSIV Ministrul de Interne, Lucian Bode, trebuia să își publice lucrarea de doctorat până pe 22 iulie. Nu a făcut acest lucru, în schimb și-a secretizat lucrarea cu o zi înainte de a fi făcută publică
Cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, anunțând că refuză acest lucru. El și-a motivat decizia prin faptul că și-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat, după cum rezultă din investigațiile realizate de G4Media.ro
Site-ul editurii menționează că volumul este ”În pregătire”, iar Bode însuși a declarat, pentru G4Media, că volumul ”va apărea în curând”. Referitor la această situație, Școala Doctorală ne-a trimis la editură, unde, însă, nu răspunde nimeni la telefon. Conform prevederilor legale, publicarea tezei trebuia să aibă loc până pe data de 22 iulie 2021.
De la începutul lui 2020, Ministerul Educației administrează o platformă unde ar trebui publicate toate tezele de doctorat susținute în România începând cu anul 2016.
”Intenția noastră a fost clară, aceea ca tezele de doctorat să fie publice, rezultatele activității de cercetare a celor care obțin titlul de doctor să fie cunoscute, apreciate și valorificate, fiind deopotrivă preocupați să respectăm legislația în vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal și cea cu privire la drepturile de autor”, a declarat, zilele trecute, pentru G4Media, Monica Anisie, ministru al Educației la momentul lansării platformei.
După susținere, în funcție de opțiune, o parte dintre foștii doctoranzi primesc un termen de grație de 24 de luni pentru a-și publica lucrarea la o editură, în dreptul lor fiind postat anunțul: ”Autorul tezei de doctorat a optat pentru publicarea distinctă a tezei și se află în perioada de grație (24 luni), până la data de X/Y/Z/, dată la care se va face publică teza.”
Într-o astfel de situație s-a aflat, până recent, și actualul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a primit titlul de doctor în 2018, de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde a susținut lucrarea cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI (corect ar fi fost ”al XXI-lea” n.r.). România în context european actual”.
De la inaugurarea platformei, în dreptul tezei lui Bode scria: ”Autorul tezei de doctorat a optat pentru publicarea distinctă a tezei și se află în perioada de grație (24 luni), până la data de 22 iulie 2021, dată la care se va face publică teza”.
Pe 21 iulie, însă, mențiunea a fost înlocuită cu mesajul: ”La solicitarea IOSUD (Școala Doctorală de la UBB n.r.), fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată distinct.”
Contactat de G4Media, directorul Institutului de Studii Doctorale de la UBB, profesorul universitar Zoltan Neda, a explicat că anunțul a fost motivat de o adresă trimisă de Bode în aceeași zi, pe 21 iulie, document care conținea ”refuzul ca teza de doctorat să fie publicată pe platforma electronică națională de evidență a tezelor de doctorat.”
Lucian Bode a confirmat, pentru G4Media, că a notificat Institutul de Studii Doctorale din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu privire la faptul că a optat pentru publicarea distinctă a tezei sale de doctorat.
”Această notificare a fost realizată conform prevederilor legale în vigoare, deoarece teza mea, cu titlul SECURITATEA ENERGETICĂ ȘI MANAGEMENTUL RESURSELOR LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI XXI. ROMÂNIA ÎN CONTEXT EUROPEAN ACTUAL, este în curs de publicare și va apărea în curând la editura CA Publishing din Cluj-Napoca. În virtutea contractului cu editura, drepturile de copyright aparțin exclusiv acesteia”.
Publicarea la o editură nu exclude, însă, posibilitatea postării tezei pe platformă: există cazuri în care foști doctoranzi au link spre volumul aflat pe site-ul unei edituri, dar au pus și lucrarea integral, în format pdf.
Pe de altă parte, deși prevederile legale obligă doctorandul să publice lucrarea în termenul de grație de 24 de luni, termen care la Bode a expirat pe 22 iulie, acest lucru nu a avut loc, link-ul trimis de actualul ministru Institutului de Studii Doctorale și postat pe platformă conținând în dreptul acestui volum mențiunea ”În pregătire”.
Însuși Bode a recunoscut, fără a oferi alte detalii, că volumul său ”va apărea în curând”. Institutul de Studii Doctorale de la UBB a transmis că, pentru clarificarea accesului la carte, trebuie să ne adresăm la Editura CA Publishing Cluj-Napoca, unde trebuie să fie publicată aceasta, dar aici nu a răspuns nimeni la telefon, mai multe zile la rând.
Editura este patronată de Claudiu Nicușor Marian, un profesor de la UBB, co-fondator fiind Adrian Liviu Ivan, actualul rector al Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul” (universitate subordonată Serviciului Român de Informații). În 2014, Ivan i-a cedat lui Marian părțile sociale de la firma care administrează această editură.
”Nu am nimic de ascuns. Este corectă, au verificat-o jurnaliștii și nu au găsit nimic plagiat. O să fie publică”
Lucian Bode, despre teza sa de doctorat. Exemplare ale lucrării se află la la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca și Biblioteca Națională a României
Monica Anisie, ministrul Educației în timpul căruia a fost inaugurată platforma a declarat, pentru G4Media, că, în prezent, pe platformă există cinci categorii de teze:
1) teze ale studenților-doctoranzi care nu au optat pentru publicarea distinctă;
2) teze ale studenților-doctoranzi care și-au manifestat dorința să le publice distinct și în perioada de grație au realizat acest lucru și au transmis și link-ul către publicație;
3) teze ale studenților-doctoranzi care au solicitat publicarea distinctă și se află în perioada de grație;
4) teze ale studenților-doctoranzi care și-au manifestat dorința de a le publica distinct, însă care în perioada de grație nu au transmis indicația bibliografică a publicației și link-ul către aceasta;
5) teze al căror conținut nu este publicat pe platformă din pricina faptului că autorul a transmis IOSUD un refuz justificat.
Teoretic, Bode se află în categoria de la punctul 2, însă nu și-a îndeplinit obligația de a avea un exemplar tipărit la expirarea termenului de grație.
Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
177 comentarii