G4Media.ro

Ministrul de Interne: Sunt necesare 8.000 de telefoane pentru verificarea certificatelor digitale…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Ministrul de Interne: Sunt necesare 8.000 de telefoane pentru verificarea certificatelor digitale COVID / Sindicatul Polițiștilor: În continuare nu avem bază legală să verificăm

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat luni că poliţiştii au peste 3.000 de dispozitive prin care pot verifica certificatul digital COVID, iar necesarul este de 8.000, precizând că autorităţile se află în procedură de achiziţie.

Pe de altă parte, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica, susține că și în situația în care organele de ordine vor avea dispozitivele care pot citi un cod QR, în fapt fiind vorba de telefoane mobile, nu vor avea bază legală de a o face.

Ministrul Bode e consternat că unele județe au cerut 30-40 de dispozitive, în timp ce altele au solicitat 800 de bucăți, fiind evident că unii încearcă să profite de această situație. ”Nu se poate ca un judeţ să solicite 30-40 de astfel de dispozitive şi alt judeţ să solicite 800, dimensiunea fiind sensibil egală, a celor două judeţe. Vom face o analiză şi cu siguranţă pe lângă cele peste trei mii pe care le avem vom achiziţiona şi le vom distribui către structurile noastre”, a declarat Lucian Bode, citat de News.ro.

Contactat de G4Media, președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica, susține că situația din punct de vedere juridic al acestor verificări nu s-a schimbat cu nimic din iunie, atunci când a semnalat că polițiștii nu au dreptul de a verifica aceste documente. ”Noi încă de la început am sesizat din luna iunie că nu avem instrumentele necesare și că legislația este lacunară. Inclusiv în privința modului de verificare a accesului în restaurante, pentru că obligația clientului este de a prezenta acest certificat verde la intrare, ulterior el nu mai are obligația de a prezenta acest act. Mai mult decât atât, nu se poate stabili de personalul restaurantului dacă acel certificat verde prezentat este al clientului. Nu avem o poză, nu are dreptul de a solicita cartea de identitate și a rămas o problemă asupra căreia nimeni nu s-a pronunțat, a rămas în aer. Personalul din restaurante, baruri, cafenele nu are dreptul de a opera date cu caracter personal”, susține Andreica.

Liderul de sindicat spune că este o situație diferită față de legea care interzice servirea minorilor cu bături alcoolice.

”Acolo se menționa în mod expres că este interzisă servirea de băuturi alcoolice minorilor. Nici în acest caz ospătarul, barmanul, nu are dreptul de a solicita cartea de identitate. Clientul, pentru a putea achiziționa băuturi alcoolice, își prezenta cartea de identitate benevol, pentru a-și dovedi vârsta, nu pentru că era obligat. De acolo și dreptul fiecărui restaurant de a-și selecta clientela.

Acum este o obligație, atunci nu era o obligație. În acest moment vedem că este o obligație pentru personalul HORECA. Atunci fiecare aprecia dacă persoana e minoră, dacă are o anumită vârstă”, a completat Cosmin Andreica.

Ce spune legea:

Organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Sursa foto: Turnul Sfatului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu cred că există 8000 de polițiști cu telefon Nokia 3310 ca să nu poată descărca aplicația de verificare. Din câte știu, aplicația nu stochează datele, deci care e problema dacă folosesc telefonul personal?

    Bode trebuia să dea OUG de reglementare după cum i-au explicat polițiștii și să zică mersi că i-au dat mură-n gură ce să facă și n-a trebuit să găsească el soluția. Ce așteaptă, demiterea guvernului ca să nu mai poată da OUG-uri?

    • Se pare ca nu stii prea multe despre telefoane. Un telefon poate fi setat cu usurinta ca atunci se face un anumit gest pe display, aplicatiatia de inregistrare sa se declanseze. Aplicatia de citire a certificaterlor covid nu retine date personale, dar vezi tu aplicatia de inregistrare de pe telefon poate sa le retina. De asta e nevoie de telefon de serviciu separat.

    • cum care e problema? problema e ca nu se face licititatie, nu se cumpara 8000 de mizerii si nu se ia parandaratul. aia e problema. nu castiga nici firma cui trebuie nici ala de ia parandaratul. iti dai seama? dubla pierdere 😀

    • Fiind vorba de telefonul personal, il poate angajatorul obliga pe politist sa instaleze aplicatii si sa-l utilizeze in interes de serviciu?

    • Bine, si cum vei verifica daca politistul foloseste telefonul de serviciu sau cel privat pentru verificare? CNP nu apare la verificare, nici adresa, deci nu prea vad ce ai face cu datele inregistrate sa nu mai spunem ca un politist prins ca stocheaza date nelegal poate sa aiba probleme majore.

  2. Deci din 30.000 de politisti doar 3000 au telefoane? Ciudat

  3. Certificatele verzi nu sunt valabile conform avocatului poporului