Ministrul Digitalizării, Marcel Boloș despre controversa privind cloud-ul guvernamental: „Cred că este o neînțelegere. Am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date”
Interoperabilitatea bazelor de date este greu înțeleasă dar va avea un impact benefic pentru cetățeni, a transmis joi ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, la briefing-ul de la finalul ședinței de Guvern. „Nu trebuie să-i fie frică nimănui de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date ci dimpotrivă, să aibă încredere că această interoperabilitate a bazelor de date, greu înțeleasă, face mult bine pentru oameni și noi, Guvernul României avem sarcina de a duce lucrurile la bun sfârșit.”, a explicat acesta la întrebarea privind controversa legată de cine va gestiona cloud-ul guvernamental.
„Ordonanța de Urgență a fost în consultare publică. Am primit foarte multe critici dar cred că până la urmă este vorba de o neînțelegere. Nu s-a pus niciodată problema ca operaționalizarea și utilizarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât Autoritatea pentru Digitalizarea României. Celelalte structuri implicate, de la STS până la responsabilitățile care vin pe partea de securitate cibernetică nu fac parte din accesul la bazele de date, deci practic am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date, dar este până la urmă un exercițiu firesc de dezvoltare publică”, a spus Boloș.
Acesta a spus că este pentru prima dată când România „intră pe făgașul acesta normal al interoperabilității bazelor de date, instituțiile vor fi obligate, după ce se aprobă legea în parlament, să permită interoperabilitatea bazelor de date, înseamnă drumuri mai puține pentru oameni, înseamnă documente care fac parte din birocrație și care nu vor mai trebuie prezentate de la o instituție la alta, foarte multe lucruri bune”, a mai spus ministrul.
El a mai explicat că există procesul de comunicare cu instituțiile și că în fiecare săptămână se ține ședință pe subiectul cloud-ului guvernamental.
„Este un început de drum și, repet, e firesc, România nu a avut până acum parcursul pentru ceea ce înseamnă tehnica modernă, cloud computing și de aceea avem aceste dificultăți. Dar nu trebuie să-i fie frică nimănui de faptul că ar avea cineva acces la bazele de date ci dimpotrivă să aibă încredere că această interoperabilitate a bazelor de date, greu înțeleasă, face mult bine oamenilor și noi, Guvernul României, avem sarcina de a duce lucrurile la bun sfârșit. Este o oportunitate unică pe care o are România, discutăm de un buget de peste 500 milioane euro, enorm, dar impactul este unul major asupra vieții românilor.”
În ultima lună, atât instituții publice, cât și companii private au criticat proiectele Ministerului Digitalizării privind realizarea cloud-ului guvernamental.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) critică ordonanța de urgență care reglementează cloud-ul guvernamental și avertizează că nu este normal ca SRI și STS să aibă acces la toate datele și documentele pe care Autoritatea le pregătește în vederea alegerilor, a scris Libertatea, citată de Economedia.
Mediul de afaceri și industria IT locală au venit anterior cu critici puternice, anterior, spunând că proiectul oprește digitalizarea administrației publice timp de 20-30 de ani. (Detalii AICI, AICI și AICI).
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii