G4Media.ro

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, respinge ideea de a interzice ChatGPT în România,…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, respinge ideea de a interzice ChatGPT în România, așa cum a făcut Italia: Momentan nu se pune problema ca guvernul să interzică românilor ChatGPT, dar instituțiile abilitate trebuie să facă analizele de specialitate care se impun

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat luni pentru G4Media că ”momentan” nu se pune problema interzicerii de către guvern a ChatGPT, robotul conversațional dezvoltat de compania OpenAI, așa cum s-a întâmplat în Italia săptămâna trecută.

Întrebat de G4Media dacă există la nivelul ministerului sau al guvernului o analiză legată de modul în care ChatGPT respectă legislația din România referitoare la protecția datelor personale și la protecția minorilor, așa cum s-a întâmplat în Italia, Burduja a spus că va cere o analiză ce va fi supusă discuției în cadrul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică.

Principalele declarații ale ministrului Digitalizării:

Așa cum am procedat și în cazul TikTok vom dispune o analiză în ceea ce privește ChatGPT și o vom supune discuției în cadrul Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), din perspectiva securității cibernetice, domeniu în care MCID este autoritate de stat. Cu privire la protecția datelor personale, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.) are atribuțiile instituționale și pârghiile necesare pentru a analiza situația și a lua eventuale măsuri.

Revenind la aspectele privitoare la securitatea cibernetică, vreau să semnalez faptul că, odată cu intrarea în vigoare a Legii Securității Cibernetice, fiecare instituție poate impune restricțiile pe care le consideră necesare în baza articolului 24. Alineatul 1 spune că asigurarea rezilienței în spațiul cibernetic se realizează prin implementarea de măsuri proactive și reactive de către instituțiile statului, iar alineatul 3 că aceste măsuri proactive sunt destinate prevenirii incidentelor de securitate cibernetică și descurajării autorilor atacurilor din spațiul cibernetic.

Așadar, așa cum am mai atras atenția anterior în ceea ce privește TikTok, până la o eventuală decizie a COSC, fiecare instituție publică poate dispune pentru propriile sisteme. Ca să sintetizez, MCID va analiza eventualele vulnerabilități cibernetice ale ChatGPT.

Eu sunt liberal și, de principiu, sunt împotriva interzicerii unei inițiative private. Nu consider oportun să interzicem o soluție pe bază de AI. Momentan, din perspectiva MCID, nu se pune problema ca guvernul să interzică românilor ChatGPT, dar instituțiile abilitate trebuie să facă analizele de specialitate care se impun, fiecare pe domeniul său de competență.

Sigur că există o întreagă discuție despre etica inteligenței artificiale, despre granița dintre libertatea în mediul online și protecția datelor personale. Este o graniță fină, care trebuie să fie permanent în dezbatere, tocmai pentru protecția libertăților fundamentale. Dar este un drum lung până la interdicție.

În această săptămână, Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării va înființa Comitetul Român pentru Inteligență Artificială, o structură nouă cu rolul de a susține domeniul IA din România. Acesta va avea o abordare incluzivă, cu reprezentanți din administrația publică, mediul privat, academic și societatea civilă. Vom forma totodată un Consiliu de Cercetare Științifică și unul de Etică în IA, cu specialiști din țară și diaspora, de înalt nivel științific, care vor analiza și impactul folosirii unei asemenea tehnologii la nivel național.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nea Burduja in afara de Tik, Face, etc mai stii la ce foloseste un computer? Da, da …. BINGO…. SOLITAIRE… suntem digitali….😁