G4Media.ro

Ministrul Dîncu, în Harghita: ”Drapelul nu intră în competiţie cu simbolurile locale/…

sursa foto: Alba24

Ministrul Dîncu, în Harghita: ”Drapelul nu intră în competiţie cu simbolurile locale/ Tricolorul nu cere să fii iubit de toată lumea/ Singurul lucru pe care îl cer şi Constituţia, şi drapelul naţional al unui stat este respectul”

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat duminică, în cadrul unei ceremonii organizate în comuna Gălăuţaş din judeţul Harghita, că drapelul naţional nu intră în competiţie cu simbolurile comunităţilor locale şi nu cere să fi iubit de toată lumea, dar tricolorul trebuie să fie respectat.

„Sărbătorim drapelul naţional de 174 de ani. Este cel mai vechi simbol pe care îl avem pentru Republica noastră şi este un moment de mare bucurie pentru noi, pentru că este simbolul cel mai important al naţiunii. Drapelul este o sinteză a unei istorii, este o sinteză a unor vremuri grele sau frumoase, a unor frământări pe care le-a avut istoria noastră, ca oricare istorie a oricărei naţiuni. De aceea, drapelul este simbolul suveranităţii statului pe tot teritoriul României. El nu intră în competiţie cu simbolurile locale. Comunităţile pot să-şi folosească simbolurile locale. Conform Constituţiei, drapelul naţional nu poate însă să fie înlocuit de niciun alt simbol particular, într-o ordine a ierarhiei. Este foarte important să privim drapelul nostru ca o emblemă, ca un lucru sfânt. Tricolorul nu cere să fi iubit de toată lumea. Singurul lucru pe care îl cere şi Constituţia şi drapelul naţional al unui stat este respectul. Unii pot să iubească drapelul naţional, alţii pot doar să-l respecte”, a spus Vasile Dîncu.

Pe de altă parte, Dîncu a subliniat că autorităţile centrale trebuie să „aline” sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii din zonele unde sunt minoritari, dar crede că trebuie ascultaţi şi locuitorii maghiari, pentru că şi ei au „suferinţele şi sensibilităţile lor”.

„Sunt foarte bucuros că ne îmbrăcăm în costume naţionale şi prin aceasta arătăm un respect în plus pentru drapelul României. Ştiu că administraţia centrală vine, din păcate, destul de rar aici. Mă bucur că am ocazia să mă întâlnesc cu locuitorii acestei zone frumoase şi să mai alinăm din sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii aici. Cred că trebuie să facem mai mult pentru aceste zone, nu numai de sărbători şi nu numai pentru populaţia românească, care este minoritară aici. Trebuie să ascultăm de la nivel central şi pe locuitorii maghiari ai acestor zone, pentru că şi ei au suferinţele lor, au sensibilităţile lor şi noi trebuie să le ştim. Ca stat centralizat avem datoria să facem ceea ce trebuie pentru toţi locuitorii României şi noi respectăm minorităţile în România. Respectul trebuie să fie însă reciproc. Atunci când majoritatea respectă minoritatea şi minoritatea respectă majoritatea, se naşte armonia socială şi ţara se poate dezvolta”, a mai declarat Dîncu.

Tot acum, ministrul Apărării şi-a arătat dezamăgirea pentru lipsa de respect faţă de drapelul naţional în unele zone cu populaţie majoritar română, unde flutură pe instituţii sau pe străzi „un tricolor zdrenţuit sau murdar”.

„Respectul pentru drapel nu este o chestiune pe care o putem discuta doar aici, unde populaţia română este minoritară şi unde din când în când drapelul nostru nu este respectat, o putem discuta şi în alte zone cu majoritate românească, unde vedem primării, în care avem un tricolor zdrenţuit care flutură pe străzi sau pe instituţii sau un tricolor murdar sau decolorat. Aceasta arată că simbolul nostru nu este respectat destul”, a încheiat Dîncu.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei ceremonii cu paradă militară dedicată Zilei Naţionale a Drapelului, în localitatea Gălăuţaş, judeţul Harghita.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Alba24

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Pentru prima oara, sunt de acord, total, cu declaratia acestui ministru!

  2. Dâncu un pupinkurist al lui Putin, care acum câteva zile făcea propaganda Rusiei spunând că rușii fac bombardarea Ucrainei cu precizie chirurgicală. ..
    Ce mizerie! Toxicul dom’ Dâncu fost ministru al propagandei în guvernul marelui corupt Adrian Nastase …O lichea cu agendă dublă!

  3. romania=colonie cu trupe de ocupatie americane franceze germane italiene belgiene etc
    asta stiu toti,intrebare retorica.daca tot suteti ocupati si colonie ce rost ce sens ce logica mai are mai exista sa platiti o armata oricum inutila sau „servicii secrete”…cat despre militieni pompieri moase….putem face cu randul „de servici” ca la scoala.drapel….nu ma intereseaaza semne de putere

  4. Te trădează mecla, esti tâmpit! Aberezi! Stai in ploaie unde îți este locul.

    • La Multi Ani Romania 2062 si 200 Miliarde Euro Datorie.Sa Fiti Mandrii ca sunteti romani.
      Clanul interlop Politia din Romania, oferta de sezon. Trebuie sa recunoastem ca sunt printre cei mai scumpi recuperatori si batusi de pe piata…
      Santaj – 1.500 de euro.
      Viol (barbati si femei) – 2.500 de euro.
      Hartuire (filaj) – 2.500 de euro.
      Trafic de droguri, carne vie si tigarete – De la 5.000 de euro.
      Omor – De la 10.000 de euro.
      Ridicat de pe strada, incatusat si dus la padure – De la 5.000 de euro.
      Bataie, varianta 1 (palme) – 2.000 de euro.
      Bataie, varianta 2 (palme si picioare) – 3.500 de euro.
      Bataie, pachet complet (palme, picioare, pumni, scuipat, injurat, torturat, internat in spital) – 5.000 de euro.

  5. O singura țară, un singur popor, o singură națiune, un singur drapel ! Slava României!

  6. Minunat discurs,exact ceea ce trebuie! In sfarsit! La multi ani ROMÂNIA!

  7. Comuna Ciurila!
    Un exemplu perfect pentru steaguri rupte de vânt și abandonate de o primărie impotentă