G4Media.ro

Germania riscă penuria de gaz. Ministrul economiei: Pentru anumite sectoare ar fi…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Germania riscă penuria de gaz. Ministrul economiei: Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi

Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă ‘alegeri de societate foarte dificile’ pentru familii şi firme dacă livrările din Rusia se reduc şi mai mult, a avertizat vineri ministrul economiei, Robert Habeck, informează AFP.

‘Ar trebui închise anumite sectoare industriale (…) Toate procesele economiei de piaţă ar fi atunci suspendate. Pentru anumite sectoare ar fi catastrofal. Nu vorbim despre două zile sau două săptămâni, ci de o lungă perioadă. Vorbim aici despre persoane care ar fi în şomaj, de regiuni care ar pierde complexuri industriale întregi’, a explicat Habeck într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel.

Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă.

Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.

‘Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz’, a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. ‘Oricum, va fi doar în această iarnă’, a adăugat el în interviu.

Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.

De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie.

Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, ‘va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile’, a explicat Habeck.

În caz de raţionalizare a gazului, reglementările europene dau prioritate gospodăriilor în faţa companiilor, dar ‘această reglementare a fost concepută pentru întreruperi de livrări pe termen scurt, nu pe termen lung’, a subliniat el.

Germania, prima economie europeană, al cărei consum, mai ales industrial, depinde în proporţie de 35% de importul de gaz din Rusia, acuză Moscova că duce o strategie deliberată de reducere a fluxurilor spre Europa pentru a destabiliza piaţa energetică.

De săptămâna trecută, livrările prin Nord Stream sunt în scădere cu 60%, Gazprom invocând o problemă tehnică.

Germania se teme cu atât mai mult de mentenanţa regulată la care trebuie să fie supus Nord Stream începând din 11 iulie, care va opri întreg fluxul timp de zece zile.

Conform scenariilor Agenţiei federale a reţelelor, penuria de gaz ar interveni de la ‘mijlocul lui decembrie’ în caz de încetare totală a livrărilor din Rusia.

Kremlinul a afirmat joi că fluxurile vor creşte din nou de îndată ce vor fi livrate turbinele lipsă pentru gazoduct.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Au trecut ei prin momente adevărat catastrofale, cele doua războaie mondiale sau unificarea Germaniei când au preluat rebuturile rușilor. Germania și omenirea în general, vor trece peste aceasta criza. În maxim 10 ani combustibilul fosil va fi istorie. Gazul și petrolul vor fi cum sunt acum telefoanele fixe, nu ți trebuie dar le ții acolo! Rusii au simțit ca pierd aceasta oportunitate. Serviciile le au explicat ca momentul renunțării la combustibilul fosil se apropie, cercetările pentru energia alternativa fiind foarte avansate. Din aceasta cauza este și aceasta răscolire a lumii. E disperarea ca pierd aceasta bogăție. Fără petrol și gaz Rusia e zero.

  2. Nu stiu daca vor rezista, sunt diferiti mult fata de noi cand sunt privati de drepturi fundamentale.Noi ne-am invatat…ori cu 15, ori cu 17 tot una…Macar sanatate sa avem!

  3. Pai sa accelereze planul verde european al doamnei v d leyen

  4. Asta a spus-o lebervurștiul ăla ofensat sau cel care trimite și el arme că așa e la modă acum, ce să mai păzești tu armele, le duci și tu acolo unde le duce toată lumea, doar, doar nu o să fie PACE!

  5. Germania ar trebui să plătească despagubiri Europei Centrale și de Est din cauza politicii CATASTROFALE de dependență de gazul rusesc, în timp ce, ca voce hotărâtoare în UE, au făcut nazuri la cărbune și la energia nucleară. Iar ei vindeau milioane de autoturisme cu emisiile măsluite.

  6. Cand americanii si cei din europa de est le spuneau sa nu isi creasca dependenta de rusi, nemtii erau haiduci. Acum tot ei se plang. Vai ce ghinion

  7. Primim caldura sufleteasca de la eroul Zelenski. Toata Europa.

  8. Nemții,serecuții,sunt în horă dacă o sparg,nu prea au alternative de finanțare,grupul Rotschild îi va strânge de organe așa că adio credite super ieftine,vor ajunge ca Rumenica da cel puțin noi ne-am făcut-o cu ca Cuțu nostru ”drag”.Trăim ca boierii adică ei nu noi da tot români se chiamă.

  9. nu-i bai, mai puneti trei eoliene si-un panou solar – fara subventii ca e deja self-sustainable