G4Media.ro

Ministrul Educației anunță un program de 100 de milioane de lei pentru…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Educației anunță un program de 100 de milioane de lei pentru prevenirea abandonului universitar. David: Avem un procent atât de mic de absolvenți de studii superioare, 16% față de 30% media europeană

Ministerul Educației pregătește un program pentru prevenirea abandonului universitar, în valoare de 100 de milioane de lei, a anunțat Daniel David. Oficialul a precizat că pregătește un ordin de ministru cu procedura de accesare a acestor fonduri guvernamentale de către instituțiile de învățământ superior. „Vom susține proiecte, programe ale universităților, dar care vor fi gândite într-o logică pe care o vom preciza în acel ordin”, a adăugat ministrul Educației. 

„Adică nu orice idee așa legată de abandon școlar universitar, nestructurată, ci vom încerca să spunem și ce țintim noi pentru, știind din diverse studii ce contează pentru a reduce abandonul școlar universitar. Deci mesajul este acesta: avem un buget, vine un ordin de ministru cu procedură astfel încât să putem susține proiecte ale universităților în acest sens”, a declarat ministrul Educației, Daniel David, în cadrul conferinței de presă organizate astăzi, 24 aprilie 2025, la sediul Ministerului Educației.

„Speranța mea este că dincolo de bugetul pe care îl pune la bătaie Ministerul Educației și Cercetării, așa cum am zis și în hotărârea de Guvern, vom reuși să deschidem o linie de finanțare și pe fonduri europene, pe fonduri nerambursabile, dar acolo încă suntem în discuție cu Ministerul, fiindcă nu avem încă ceva de acest tip bine definit și, de asemenea, sper ca universitățile, odată ce noi punem niște resurse, să vină și ele cu resursele proprii pentru a da sustenabilitate proiectelor pe care noi le vom finanța în prima etapă”, a continuat David.

Ministrul a precizat că abandonul universitar este una dintre marile problemele ale sistemului românesc de învățământ superior. „Noi avem câteva probleme mari în zona universitară. Așa cum știți, procentul celor care termină studii superioare, prin raportare la populația generală sau prin raportare la grupul de tineri 24-34 de ani, arată foarte rău în țară. De obicei, media europeană are o mărime dublă față de cât avem noi în țară. De exemplu, prin raportare la populația generală, noi suntem undeva în jur de 16%; media europeană este în jur de 30%. În grupul celor de 24-34 de ani, noi avem în jur de 23-26% depinde când măsori și cum măsori, în timp ce media europeană este în jur de 40-43% deci arată rău, iar acest lucru ne vulnerabilizează”, a avertizat David.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Abramburel, dacă nu știai, și calitatea studiilor superioare din România este mai slabă decât în celelalte state europene.

    Este meritul pesedeu peneleu, politizarea excesivă a învățământului și subfinanțarea.

    Așa ca, decât mai mulți absolvenți ne-educati, mai bine atâția câți sunt.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.