G4Media.ro

Ministrul Educației de la Kiev: Toate școlile românești din Ucraina vor trece…

Foto: Pixabay.com

Ministrul Educației de la Kiev: Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023

Toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate, din septembrie 2023, să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română. Potrivit noului ministru al Educației din Ucraina, Hanna Novosad, „școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Hanna Novosad a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020. În același timp, școlile minorităților naționale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene – din septembrie 2023. Ea a adăugat că Ministerul Educației trebuie să pregătească școlile respective pentru acest proces de trecere la predarea tuturor materiilor în limba de stat.

Însă, în aceste școli, unde învățământul va avea loc „prioritar în limba ucraineană”, potrivit ministrului, oricum se va păstra posibilitatea „studierii limbii materne în limba maternă” și a literaturii, a declarat Hanna Novosad.

În declarațiile sale, ministrul s-a bazat pe Legea Educației din Ucraina, adoptată în septembrie 2017, dar și pe Legea „Funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”.

Reamintim că românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestor legi, în special a Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Românii din Ucraina și-au legat mai multe speranțe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care a criticat predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional. Din păcate, declarațiile noului ministru al Educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată.

Potrivit BucPress, tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani.

Liderii celor două state, Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis s-au întâlnit recent și au discutat, printre altele, despre Legea Educației din Ucraina. „Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege preocupările părţii române şi a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba maternă să nu fie afectate”, se menționează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale de la București.

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ha ha ha !
    Politica anti minorități (rusă, maghiara) a guvernanților de la Kiev lovește în primul rând în minoritatea românească. Mai țineți minte că în 2014 se recrutau cu precădere etnici români din Bucovina de nord pentru a fi trimiși să lupte în Donbass?
    Ceea ce nu înțeleg conducătorii de la Kiev este că astfel de măsuri comparabile doar cu politica de maghiarizare forțată de la sfârșitul secolului XIX duc doar la slăbirea coeziunii statului ucrainean.

    • Ucraina de astăzi e la fel de bolșevică ca și Rusia vecina. România trebuie sa intervină in forța.

    • Pamflet
      Cei care fac politica externa a romaniei sunt niste idioti. Sustin ucraina impotriva rusiei.
      Politica Romaniei in ce priveste ucraina ar trebui sa fie aceeasi ca a rusiei. Nu rusia detine teritorii romanesti ci ucraina. Aici rusii ar trebuo sa fie partenerii Romaniei.
      Oricum ucraina e un stat inventat, prima capitala rusiei a fost kievul, care acum e capitala ucrainei.
      Putin a avut dreptate cand a spus ca ucraina trebuie impartita intre Romania, rusia, polonia si ungaria. Dar toti politicienii romani, ca idiotii au sarit pe putin. In politica externa nu exista prieteni, exista interese. Iar politicienii nostri tot insista ca idiotii cu unirea cu republica moldova si cu dusmania fata de rusia.
      Parerea mea…

  2. Asta e si datorita eforturilor Bucurestiului. Au fost la conducerea UE si s-au ocupat de cormorani, de dosarele lor din instanta.
    Fara un Bucuresti care sa aiba un dialog diplomatic corect cu Ucraina nu vom vedea sa fie respectata minoritatea romaneasca.
    Vezi cat se implica Budapesta in protejarea minoritatii maghiare.
    La noi politicienii sunt acolo doar pentru ei personal. Nici pentru romanii din interiorul tarii, nici pentru cei din exterior.

    • Bună dimineața!
      Observația este corectă, cu mențiunea, decât, că și maghiarii din Transcarpartia vor ” beneficia” de aceleași condiții!
      Vreo 170000.
      Aceasta mențiune nu era pt dvs, ci pt hateri!
      Sunt foarte curios cum va reacționa orbanistanul! Maare pretin cu Ursul…

  3. Pai asta tot fluiera si romanasii cand vine vorba de maghiari. Mai ales la medicina… in 2012 a cazut un guvern din cauza asta. Sa nu uitati sa-i felicitati pe ucrainieni.

    • …și ai impresia/pretenția să înțeleagă cineva p’acilea ce vrei sa zici??
      Și eu am avut așteptări , dar s-a transformat în cancan toată dezbaterea!
      Și nu e vba doar de medicina, sunt multe, culminând cu Tg. Mureș! Chiar dacă nu doare pe nimeni….
      No coment….

    • In România nu se pune problema sa nu mai poți studia in limba maternă la școala generală și la liceu. Situația din România e complet diferită de cea din Ucraina.

  4. e trist, un sfert din rudele mele trăiesc în Ucraina și unii lucrează că și profesori…. Marea majoritate și-au luat cetățenie română și vor pleca. Vorba ceea Ucraina stat făcut din pix