
Ministrul Educaţiei: La nivel social se promovează mituri că avem prea mulţi studenţi în România / Noi avem prea puţini studenţi şi prea puţini absolvenţi de studii superioare
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat joi că la nivel social se promovează mituri că avem prea mulţi studenţi în România, dar noi avem prea puţini studenţi şi prea puţini absolvenţi de studii superioare. În populaţia generală procentul este undeva în jur de 16%, în timp ce media europeană este uşor peste 30%, a mai spus ministrul, transmite News.ro.
Ministrul Educaţiei, Daniel David, s-a referit după şedinţa de Guvern la o hotărâre de guvern legată de planul pentru a preveni abandonul şcolar-universitar. ”Noi întotdeauna când ne gândim la abandon şcolar avem în minte în primul rând componentele legate de abandonul zona preuniversitară. Uităm însă că avem un nivel foarte crescut de abandon şcolar în zona universitară. România, ca să punctez câteva lucruri, are, prin raportare la populaţia generală, cei mai puţini absolvenţi de studii superioare şi lucrul ăsta trebuie înţeles şi să nu mai vorbim, să promovăm mituri, la nivel social se promovează astfel de mituri că avem prea mulţi studenţi în România. Noi avem prea puţini studenţi şi prea puţini absolvenţi de studii superioare. În populaţia generală procentul este undeva în jur de 16%, în timp ce media europeană este uşor peste 30%. Iar în grupa tinerilor, undeva între 24-34 de ani, noi avem în jur de 23%, în timp ce media europeană este 40-43%”, a arătat ministrul.
Daniel David a menţionat că ”avem nevoie de mai mulţi absolvenţi de studii superioare”. ”Dacă nu-i avem, să nu ne mirăm că suntem o societate vulnerabilă la pseudo-ştiinţă, la pseudo-cunoaştere, la pseudo-religie şi că se întâmplă lucrurile pe care le vedem în jurul nostru, manipulări, conspiraţii, care de care mai periculoase”, a adăugat el.
Potrivit ministrului Educaţiei, pentru a creşte numărul de studenţi, printre alte mecanisme, este şi acesta de a preveni abandonul celor care s-au angajat deja în studii universitare şi abandonează pe parcurs Vorbim, de exemplu, la nivel de licenţă, între cei care intră şi cei care-şi obţin diploma de până la anul 40 şi ceva la sută este un număr prea mare. Şi atunci avem acest program, am alocat un buget iniţial din bugetul Ministerului de aproximativ 100 de milioane, în acest an, ca universităţile să vină cu o mulţime de proiecte, cu multe programe prin care să putem controla acest fenomen. Mai avem în Hotărărea de guvern o altă sursă de finanţare pe care va trebui să o definim şi să o identificăm împreună cu Ministerul Fondurilor Europene. Asta încât sunt convins că este un mecanism bun care ajută la prevenirea abandonului universitar şi la creşterea numărului de absolvenţi cu studii superioare în populaţia generală cu impact pozitiv, cred eu, în societate în anii care vor veni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii