G4Media.ro

Ministrul Educației le cere universităților să ia la verificat toate tezele de…

Foto: edu.ro

Ministrul Educației le cere universităților să ia la verificat toate tezele de doctorat în baza cărora au acordat titluri, din 1990 încoace, și spune că va aloca și finanțări în sensul acesta

Ministrul Sorin Câmpeanu susține le cere tuturor universităților din țară să ia la verificat tezele de doctorat care au fost elaborate din 1990 încoace, lucrări în baza cărora s-a acordat titlul de „doctor”. Mai mult, Câmpeanu a subliniat că pentru acest demers se vor aloca și finanțări, „o sumă rezonabilă”, din fondul pentru situații speciale al Ministerului Educației.

„Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil, un an spre exemplu, să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să-şi analizeze propriile teze, să-şi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestei analize. Este nevoie de un efort comun pentru a clarifica aceste acuze care planează de mult timp asupra sistemului de educaţie şi mă refer aici la învăţământul superior, nivel doctoral”, a declarat Sorin Câmpeanu, citat de Antena 3 , cu referire la scandalul plagiatelor.

Ministrul Educației susţine că îşi doreşte ca solicitarea pe care a adresat-o Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în luna februarie a acestui an, cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului va fi „onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă, să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav, care afectează foarte mult imaginea sistemului românesc de educaţie”.

La nivel naţional s-au acordat 77.111 de titluri de doctor, peste jumătate dintre acestea fiind eliberate de marile universităţi din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timișoara conform ministrului.

„Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare CNATDCU nimic din metodologiile CNATDCU, am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind, de altfel şi rolul unui proces de consultare”, a spus Câmpeanu, citat de Antena3.ro

Sursa Foto: edu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Daca nu le dau bonus consistent pentru fiecare frauda gasita o sa lucreze fix ca aia de la ANPC

  2. Pentru controlul acestor lucrari s-a mai platit o data, oare se vor restitui sumele respective in caz de frauda sau ne gasim acum alta sursa interminabila de venituri, ceea ce inseamna o noua sinecura ?

    • 👍🏻 Daca ii prind cu frauda academica si plagiat, ar trebui sa se aplice sancțiunile din Legea nr 8/1996 (republicata) privind dreptul de autor și drepturile conexe. Sancțiunile nu sunt deloc mici! Ar putea sa-si finanțeze activitatea de audit calitativ al lucrărilor de doctorat din sancțiunile aplicate (amenda).

    • Sa ii prinda de plagiat cit mai repede . Sa te tii urlete , doare rau

  3. Problema e ca ca ”sefii” Universitatilor din 1990 incoace sunt sclavi politici, nimic nu a miscat in front fara ca ei sa stie daca nu chiar sa participe activ.
    A le cere lor sa verifice e ca si cum le-ai cere firmelor sa-si verifice contabilitatea fara inspectori externi.
    Banii alocati de care se vorbeste trebuie alocati unei comisii independente de tineri dornici si motivati financiar sa prinda fosilele comuniste care au produs doctorate prin furt.

    • Hai ca tii cu Spartacus

  4. Trebuie comparate cu lucrările de licență ale studenților, prin anii 90 așa se făceau loazele cu doctorate, își puneau, din poziția de ceva profesoraș, studenții să muncească pentru el.

  5. Daca stirea este reala si daca ceea ce ni se spune va fi transpus in fapt putem zice inca de pe acum Bravos natiune halal sa iti fie . Pentru cine are macar o mica idee despre ce s-a intimplat in acesti ultimi ani de dupa 1990 la nivelul unor teze de doctorat ( atentie nu in toate cazurile )demersul poate arata , la finalul cercetarilor , o gravitate extraordinara .Trebuie spus de la inceput ca nu toate Tezele de Doctorat pot fi suspicionate de plagiat .Sunt Teze de Doctorat ce poate contin elemente de plagiat dar care se supun controlului ce tine de respecatarea legilor in vigoare la data prezentarii Tezei .Sunt Teze de Doctorat ce pot fi aratate ca plagiat in masura in care autorul nu a confirmat anumite surse de inspiratie pe care nu le-a numit explicit ,aici plagiatul poate capata o tenta fortata de acuzare .Sunt Teze de Doctorat ce nu au nici o sutinere ca si valoare dar care sunt scrise in integralitate de autorul ei (aici este greu a evalua ). Sunt Teze de Doctorat ce practic au fost scrise de altii si semnate ca si autor de catre doctorand (ca posibilitate ) .Sunt persoane ce au urmat cursurile unor facultati (pe repede inainte ) doi ani intr-unul singur si care au fost favorizati in aceasta actiune de catre Universitatile particulare .Acesti oameni, posibili existenti ,au beneficiat si de statul de doctorand cu terminarea punerii in valoare a unor Teze de Doctorat discutabile .Are legea promovata de catre Ministrul Educatiei posibilitatea urmarii in timp a parcursului acestor oameni ce pot fi dovediti plagiatori si responsabilizeaza ea (legal ) si intreg parcursul ce a fost asigurat plagiatorului de catre terti sau este doar o lege constatatoare si atit?

  6. Cum ar veni, cei care au acordat (recte vândut) titluri de doctor să se autodeconspire?
    Praf în ochi și bani aruncați aiurea.

    • Ce iti facusi casa in Sahara ?

  7. O solutie fara sa mai consume din banii publici degeaba- ministrul sa respecte legea care spune ca lucrarile de doctorat trebuie facute publice. Si ar putea incepe cu a lui.

  8. Pai, sa incepem cu cele din 1990-2 ani, 1991-3 ani etc…Praf pe toba…si cu mortii ce faceti, le luati locul de veci!

  9. daca si astea mai sunt glume 🙂 …asta i mai tare decat legea lustratiei 🙂 😀

  10. Asa da , platiti ore suplimentare si sporuri angajatilor care in rest stau degeaba.
    Pentru ce ? Ca oricum nu vor descoperi nimic in neregula

  11. Lucrarea lu Coldea ați găsit-o pana acum nebunaticilor?

  12. Școli doctorale numai în științele fundamentale, pentru pseudoștiințe să se găsească altă formă de recunoaștere a pregătirii post-academice, de exemplu „maestru”. Stimulentele de orice fel condiționate exclusiv de titlul de doctor/maestru trebuie eliminate, beneficiile constau în recunoașterea informală, prestigiu și aplicabilitatea studiilor doctorale/maestru.

  13. Ar putea dl. ministru sa studieze/analizeze el teze (la universitatea pe care a condus-o) si apoi sa ne spuna ce/cât a realizat într-un an.
    Ideea ca un singur an e suficient pare desprinsa din programul PCR.
    Sa ne amintim de cât timp se straduie unii sa numere (atentie, sa NUMERE, nu sa analizeze) voturile de la sectorul 1, si înca n-au ajuns la concluzii.

  14. Asta era marea problema si obsesia permanenta a tarii asteia: doctoratele! In rest, le-am rezolvat pe toate, avem industrie, agricultura zbarnaie, nu mai facem imprumuturi ca sa cumparam rosii si ardei din strainatate, avem cai ferate super, spitale noi, apa si canalizare in toate localitatile etc. Fix doctoratele mai ramasesera de rezolvat. Nu de alta, dar trebuie sa aiba o painica de mancat si tov. procuroare Sercan si tov. Funeriu, groparul invatamantului romanesc pe vremea securistului „Petrov”.

  15. Tezele de doctorat sunt supuse verificării antiplagiat înainte de susținerea publică. Sunt anumite procente pe care programul antiplagiat le stabilește după analiza lucrării. Acest program face un raport de similitudine după verificarea lucrărilor. Cu cât procentele sunt mai mici, cu atât lucrarea are caracter de noutate. Acest raport de similitudine se comunică doctorandului și se atașează la dosarul care se înaintează la CNATDCU după susținerea publică a tezei de doctorat.

  16. Cum să își verifice ei teze neconforme. Dor profesorii universitari le au dat girul că sunt ok. Ce sunt tâmpiți să își taie creaca de sub picioare. Ar trebui sa fie corectate cel mai bine de externi sau încrucișat cum se face la Examene naționale. Sa nu se știe a cui e teza și nici cine a avizat-o. Ce propune ministru e un mod de a cheltui niste bani pe nimic. Sau da justifice chipurile cheltuirea unor bani, să nu zică că le a băgat degeaba in buzunarele colegilor lui universitari. Știe să tragă în preuniversitar că nu se face nimic dar nu vede ce studenți scot universitățile că nu știu nimic nici teorie nici practica. Absolvenții sunt prost instruiți atât practic cât și teoretic. Sunt facultăți unde examenele de iau pe bani și nu știu studenții nimic. Nu știu nici ce examene au. Halal ministru.

  17. De ce să nu fie controlate de CNATDCU? Deci instituția care trebuie să verifice aceste teze de doctorat este scoasă din joc. Curat, murdar, mon cher!

  18. Publicati-le pe toate și vor găsi jurnaliștii gratis ce plagiat.

  19. Iar niște bani aruncați în buzunarele hoților adică tot plagiatorilor

  20. Majoritatea „doctorasilor” sunt…infermieri…
    Chiar nu va e rusine…
    Analizati dosarul ,vedeti cine sunt conducatorii si cum acestia au obtinut titlu de „doftor”,ce faceau in ’89 si cum s-au trezit desteptii satului…si le creaza si altor „intunecati” ideea ca pot paste la nivel inalt…!!!!???
    RUSINE TUTUROR MAIMUTELOR CARE AU CONTRIBUIT …AVAND STATUT DE „ALES”…

  21. Bună ziua, poate se gândește domnul Minister sa ia și modul de acordare al gradaților de merit la verificat. Au ajuns mijloc de manipulare al ISJ-ului. Ar trebui redenumita, gradații de manipulare…