G4Media.ro

Ministrul Energiei: Am cerut în scris Consiliului Concurenței să investigheze cum au…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Energiei: Am cerut în scris Consiliului Concurenței să investigheze cum au fost stabilite prețurile la energia electrică pe piața universală/ Mi se pare că este un abuz de putere dominantă al furnizorilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți seara că a cerut „oficial și în scris” Consiliului Concurenței să demareze o investigație cu privire la modul de stabilire a prețurilor la energie electrică pentru piața universală, unde vor rămâne cei care nu semnează un contract cu un furnizor odată cu liberalizarea pieței, la 1 ianuarie 2021, afirmând că i se pare că este „un abuz de putere dominantă al furnizorilor de energie electrică”.

„Piața serviciului universal (…) este mai scumpă și, din punctul meu de vedere, este nejustificat de scumpă față de piața concurențială și mi se pare aici că este un abuz de putere dominantă, ca să zic așa, al furnizorilor de energie electrică, care au profitat de această liberalizare la timp (…) și au stabilit un preț unilateral mai mare pentru toți cei care nu optează începând cu data de 1 ianuarie pentru piața concurențială”, a declarat ministrul Energiei la TVR 1.

Virgil Popescu a explicat că liberalizarea pieței este, din punct de vedere tehnic, un lucru bun, pentru că nicio persoană nu va rămâne fără contract de energie electrică, chiar dacă semnează sau nu semnează un contract pe piața concurențială. „Dar acesta nu înseamnă că este un lucru bun din punct de vedere financiar”, a spus Popescu, adăugând că ar fi vorba de milioane de români care sunt „mai conservatori, nu au timp să se intereseze (…) să verifice calculatorul de prețuri al ANRE” pentru a semna un contract cu un furnizor cu tarife mai mici.

„Piața universală trebuie să fie o excepție, și nu o regulă. O excepție, pentru că atunci când un furnizor dă faliment, nu mai poate să își onoreze obligațiile față de un client, acel client nu are nicio vină, nu poate să rămână fără energie și atunci, automat, trebuie să îl preia cineva – piața universală”, a explicat Popescu.

Potrivit ministrului, pe piața concurențială, prețurile sunt mai mici decât pe piața serviciului universal.

Virgil Popescu a precizat că cei care nu au încheiat încă un contract cu un furnizor și au rămas pe piața universală pot oricând să treacă de la serviciul universal la piața concurențială sau să schimbe furnizorul de energie electrică.

Citește și:

Scandalul facturilor mărite la energie: Răzvan Nicolescu critică arbitrul pieței energiei pentru pasivitate și cere unificarea a patru instituții, după model olandez, pentru a preveni situații similare

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. sunt doar niste teste , evaluam tehnologia inamicilor americani

    au acces la datele biometrice , chiar la o simpla lacrimare a ochilui

    cel mai nasaol este par a putea ca pot insera idei in procesul de gandire

    oamenii rad , pentru mine e dezumanizant

    🙂

  2. m-au bombardat cu idei sex si pornografie

    Americanii , pot arata lucruri inselatoare

    niste „imagini-raspunsuri” care in modnormal nu-ti apartin

    INSPAIMANTATOR

    🙂 🙂 🙂

  3. As ruga sa fiu lasat in pace

    lasati-mi fluxul gandurilor in pace

    🙂 🙂 🙂

  4. Va dau 30.000 euro inapoi

    nu considerati ca mi-ati dat banii

    si-mi puteti viola gandurile

    🙂 🙂 🙂

  5. filmul Borat e mizerabil

    o limita care nu trebuia trecuta

    🙂 🙂 🙂

  6. M-a amenintat unul de la CIA voalat cu moartea

    🙂 🙂 🙂

    Atunci lasati-ma in pace , va rog.

  7. am si eu un set de Valori dupa care traiesc

    si , dintr-o data te trezesti cu Americanii

    fac filme cu BORAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATTTTT

    ce rau v-am facut eu voua ?

    sa ma umiliti in acest mod ?

    Oameni buni , nu ne potrivim !!!!!

    Gandim diferit , dragi americani.

    de ce imi violati Fiinta , Mintea , Sufletul ?

    🙂 🙂 🙂

  8. Nu ne potrivim !

    Traim dupa seturi de valori diferite !

    🙂 🙂 🙂

  9. eu nu imi doresc ca viata mea sa fie un subiect

    de bancuri , filme pana la adanci batraneti.

    cand va opriti ?

    eu vreau sa traiesc simplu in liniste si pace.

  10. daca-mi fac o familie , ce faceti ?

    va bateti joc de noi toata viata ?

    si ne dati si niste bani ..

    pentru Prestatie ?

    🙂 🙂 🙂

  11. LA HOHA. LA SANCHI!

    PAI DE CE CREDETI CA I-AU DUBLAT PENSIA nevestei LUI ciordache DE LA 2500 LA 5200 DE EUR/LUNA ? SA SE AJUNGA CU ILUMINATUL VILEI/VILELOR.

  12. Locuiesc la o aruncatura de bat de Ungaria….,la ei pretul curentului e mult mai mic ,10 euro si ceva/ 100 KW , fata de 14 euro si ceva pretul de la noi care acum inca va mai creste ! Problema e cum reusesc ei sa tina acest pret din moment ce majoritatea energiei o importa,ei ne avand hidrocentrale cum avem noi….si pretul la gaze e sensibil mai mic..,si aici aproape 80% din gaze este importata !!

  13. Alo, redactia, v-ati trezit? Cum dracu lasati 15 comentarii ale aceluiasi bolnav psihic, amicu, la acelasi articol?

  14. Scandaloasa trezirea tardiva a minsitrului energiei cu , privire la modul de liberalizare a preturilor la energie electrica, Agentia de reglementare a preturulor si Autoritatea de protectie a consumatorilor , care includ armate de functionari, bine platiti , au sarcina de a informa si de a proteja consumatorul. Ministrul doarme, iar sefii celor doua institutii mentionate petrec probabil ,Sarbatorile in liniste si huzur , ca doar salariile , inteleg ca sunt peste 10. mii de euro/ luna
    Solicit amanarea cu cateva luni ptr. a ne putea informa , ca sa decidem si sa purcedem in cunostinta de cauza.

    • Pai de ce iti trebuie cateva luni ca sa te „luminezi”? Pune mana si cauta ofertele (vezi ca-s moaca pe anre) si apuca-te de schimbat!

      Succesuri!

    • Si Nasa Reta Weber-arvocata poporului nu zice nimic?

  15. Daca astia imi mai pusca cateva sigutranțe in cap cu aroganta si dispretul lor, imi cumpar baterii si panouri solare, poate si un generator diesel backup, invertor si imi iau adio de la „baietii destepri din energie.” Parca este o razbunare a banditilor care au acaparat sectorul energetic asupra populatiei generale. Asupra babelor care stau la coada sa-si plateasca facturile in fiecare luna din ultimii 40-50 de ani. Sau aupra omului care baga mai intai cardul in aparatul de plati, inainte sa-si scoata salariul.
    Câtu trebua sa dea o ordonanta de derogare cu 2-3 luni ca sa se poata rezolva si faza asta civilizat.

  16. Astept de la dl. ministru sa explice unui prost ca mine care este rolul unui furnizor, afara de a plimba hârtiile.
    Pe sârma sunt mai multi: producator (are turbine), transportator (liniile de înalta tensiune), distribuitor (liniile de joasa tensiune, pâna la usa mea). Furnizorul unde e?