Ministrul Energiei cere demisia a trei directori din cadrul CEO, în urma accidentului în care și-au pierdut viața trei muncitori / Directorul general: ”Starea drumurilor, din păcate, este o problemă generală în carierele miniere”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a solicitat demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia, pe cale ierarhică, ce răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud, el menţionând că tragedii precum cea de marţi, care s-a soldat cu 3 morţi şi mai mulţi răniţi, nu trebuie să se mai întâmple, anunță Agerpres.
Ministrul a afirmat că a mers la Cariera Jilţ Sud, unde a stat de vorbă cu angajaţii, dar şi cu reprezentanţii conducerii unităţii.
Virgil Popescu a precizat că nu a mers la locul producerii accidentului deoarece „era noapte şi nu se putea înainta”, dar dacă ar fi fost echipat corespunzător şi pe timp de zi, probabil ar fi ajuns.
„Am avut o discuţie cu şeful de tură, am primit informaţii despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Am avut o discuţie şi cu directorul sucursalei miniere (…). Am vorbit deja cu şeful Corpului de Control al Ministerului Energiei şi o comisie va veni la CE Oltenia pentru evaluarea stadiului securităţii în muncă (….) şi am solicitat deja, de urgenţă, schimbarea din funcţie a directorului sucursalei miniere, a directorului exploatării şi a şefului Carierei pentru că asemenea tragedii nu trebuie să se mai întâmple. (…) Nu s-a putut intra acolo, era noapte. Am discutat cu minerii, dar prefer să păstrez discuţiile confidenţiale”, a spus Virgil Popescu.
Ministrul a adăugat că miercuri va ajunge la CE Oltenia Corpul de control care va analiza în detaliu activitatea Carierei Jilţ şi a companiei, inclusiv amenzile aplicate de inspectorii de muncă în urma accidentelor de muncă anterioare.
Directorul CEO, Daniel Burlan, a declarat, marţi seara, că autoutilitara implicată în accidentul de la Cariera Jilţ Sud nu era omologată pentru transportul persoanelor, ci era destinată transportului de marfă.
Burlan a menţionat că transportul în cariere se face cu astfel de autovehicule care au o capacitate de 9 persoane.
„Starea drumurilor, din păcate, este o problemă generală în carierele miniere, activitatea este în aer liber, se excavează încontinuu, se decopertează, dar într-o asemenea perioadă în care sunt precipitaţii, drumurile se degradează. (…) Autocamionul nu era omologat pentru transportul persoanelor, ci era destinat pentru transportul de marfă. În carieră există şi mijloace de transport destinate exclusiv personalului, (…) există contracte pentru transportul personalului. Şoferul autoutilitarei nu este angajatul nostru, ci al unei firme prestatoare, ştia că acel autovehicul este destinat transportului de marfă. În total, au fost 16 persoane în autocamion, 2 în cabină şi 14 în interior”, a spus Burlan.
El a menţionat că s-a luat decizia, imediat după accident, ca accesul în Carieră să se facă doar pe căile sigure.
Directorul CE Oltenia a adăugat că familiile victimelor vor primi ajutoare financiare de câte 40.000 de lei.
Două dintre persoanele rănite în accidentul de la Cariera Jilţ Sud şi transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu au rămas internate în Secţia Chirurgie, alte două au fost trimise acasă, iar una se află încă în investigaţii la Unitatea de Primiri Urgenţe, relatează Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu, a declarat că cei doi răniţi trimişi acasă nu aveau răni sau traumatisme care să necesite internarea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii