G4Media.ro

Ministrul Energiei: Hidrocentralele de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti, mai prietenoase cu mediul şi mai…

Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Ministrul Energiei: Hidrocentralele de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti, mai prietenoase cu mediul şi mai eficiente decât a avea câmpuri întregi de baterii

Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti sunt mult mai prietenoase cu mediul şi chiar mai eficiente decât a avea câmpuri întregi de baterii cu care nu ştim ce vom face, nu se ştie cum vor fi reciclate, pentru a căror producţie oricum poluăm, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, anunță Agerpres.

El a fost rugat să vorbească despre planul de stocare în ceea ce priveşte energia regenerabilă.

„Sunt estimări care spun că România are nevoie de 4.000 de MW de stocare. Eu personal sunt fanul stocării prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, de tipul Tarniţa-Lăpuşteşti. Ele sunt, din perspectiva mea, mult mai prietenoase cu mediul şi chiar mai eficiente decât a avea câmpuri întregi de baterii cu care nu ştim ce vom face, nu ştim cum le reciclăm, pentru a căror producţie oricum poluăm, se bazează pe materiale care se minează, în condiţii de poluare a mediului şi, de aceea, eu personal voi insista foarte mult pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, pentru hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Bicaz, de la Izvorul Muntelui, cea de la Măcin”, a spus Burduja, la Romanian Renewable Energy Summit 2023.

Şeful de la Energie a precizat că sunt opt proiecte care au fost identificate la nivel naţional, însă cel mai avansat cu siguranţă este Tarniţa.

„Chiar ieri (miercuri – n. r.) a fost urcat pe SICAP anunţul pentru studiul de fezabilitate. Vineri va fi public şi aşteptăm oferte de la proiectanţi serioşi, ca în 6 – 9 luni să avem SF-ul şi, apoi, să dăm drumul la proiect şi să-l vedem implementat în România. Deci, mi-aş dori ca din 4 GW de stocare măcar jumătate să fie cu acumulare prin pompaj, restul baterii şi inclusiv la gospodării, în paralel cu un program de tipul ‘Casa verde’. Cred că viitoarele ediţii ale programului ‘Casa verde’ – şi domnul ministru Fechet e de acord – să-i premieze pe cei care au o componentă de stocare”, a adăugat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Baiatul asta bate campii in ritm accelerat. Investitiile in baterii se recupereaza in cinci ani la preturi negative si se instaleaza imediat. Peste 95% din baterie se recicleaza.

    La Tarnita nu are niciun studiu de fezabilitate si arunca cu vorbe stiind ca la anul nu va mai fi.

    Moare de dragul terenurilor necesare in agricultura si finanteaza instalarea panourilor solare care ocupa mult mai mult spatiu decat bateriile si se recicleaza mult mai putin.

    Sper ca declaratiile lui nu sunt generate de “vamuirile” in ruble ale seniorului Burduja.

  2. nu mai bine coexista ? gandirea asta de tip totul sau nimic alb / negru e pentru oameni mai redusi oleaca , eu prefer sa am o baterie langa casa si hidroelectrica sa aiba un lac .