G4Media.ro

Ministrul Energiei, „uşor nemulţumit” de Ordinul ANRE privind alegerea furnizorilor de energie…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Energiei, „uşor nemulţumit” de Ordinul ANRE privind alegerea furnizorilor de energie electrică după liberalizarea pieței / OUG pentru modificarea legii energiei, în circuitul de avizare

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, se declară „uşor nemulţumit” de ordinul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin care se prelungește termenului de tranziție către un frunizor de energie electrică până la 30 iunie și care stabilește că toți clienții casnici ar beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor, și anunță că ordonanța de urgență de modificare a legii energei se află „pe circuitul de avizare”.

„Sunt ușor nemulțumit de ordinul ANRE că lasă la latitudinea furnizorilor să ofere acel discount. Este adevărat că toți cei 4 furnizori au declarat public că vor face acest discount, dar eu vreau să văd că acest lucru se întâmplă, după ce vin facturile pe lunile ianuarie, februarie, martie…!”, a scris ministrul Virgil Popescu pe Facebook.

Virgil Popescu anunță că, până atunci, ordonanța de urgență prin care se modifică legea energiei „este în continuare pe circuitul de avizare”.

„Partea bună a ordinului e că obligă furnizorii să vină către clienți și să ofere cele mai bune prețuri. Vreau să fie clar în continuare un lucru esențial: trebuie să punem clientul în centrul pieței liberalizării și NU furnizorul”, a mai scris ministrul.

Citește și:

Răzvan Nicolescu critică noul ordin al ANRE privind liberalizarea pieței de energie: Mai mult îi încurcă pe consumatori

Ordinul ANRE care prelungește perioada în care consumatorii casnici pot opta pentru un furnizor de energie electrică a fost aprobat / Până la 30 iunie, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ce jigodie!
    Ordinul ANRE e frectie la picior de lemn, adica „furnizorii POT sa acorde acel discount”, dar NU ii obliga!!!
    Desi puteau si pana acum, nu-i impiedica nimic!
    Dar, acum POT sau NU , dupa cum vrea muschii lor, sa Acorde acel Discount de la Pretul in Serviciu Universal la Pretul cel mai mic din Serviciul concurential al Furnizorului respectiv si asta pentru NUMAI 6 Luni!
    Dupa 6 LUNI, daca nu ai OPTAT, ramai la acelasi Furnizor pe Pretul lui din Serviciul Universal, adica MULT mai scump, uneori cu 26%!!!
    Pe 5 Ianuarie, ministrul energiei Virgil Popescu a criticat ordinul ANRE care propunea prelungirea până la 31 martie a perioadei în care consumatorii casnici pot opta pentru furnizorul de energie electrică pe piața concurențială, afirmând că NU este o soluție și că Guvernul vaiINTERVENI, după 15 ianuarie, prin modificarea legii energiei, dacă ANRE nu poate să gestioneze procesul de liberalizare a pieței.
    Virgil Popescu a spus că trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o „trecere normală, este un ABUZ de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”.
    „Nu pot să am eu monopol de șase milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și, dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump – eu stabilesc că e mai scump cu 26% la anumiți furnizori, cu 15-20% la alții – și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum e foarte puțin, (Clientii)NU se vor muta”, a afirmat atunci Popescu.
    A venit si cu o propunere: ca sa NU mai umble 6 Milioane de Clienti cu Contractele in brate, el a propus ca în Ordin să scrie că Furnizorii au OBLIGATIA să ofere Prețul concurențial cel mai MIC Clientului din portofoliul SAU. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu OBLIGATIE de preț de serviciu universal cu Discount OBLIGATORIU, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
    Deci, Clientul ramanea la acelasi Furnizor si primea Pretul cel mai MIC de pe piata Concurentiala al Furnizorului respectiv!
    Ordinul ANRE, insa, NU OBLIGA Furnizprii sa ofere Pretul cel mai mic de pe Piata concurentiala al furnizorului respectiv, ci spune ca „Furnizorii POT sa dea un Discount de la Pretul din Serviciul univesral la Pretul concurential cel mai mic, pana ce Clientul decide pana la 30 iunie ce varianta de Contract pe Piata Concurentiala vrea!
    Virgil Popescu precizează că, dacă în 6 luni de zile persoana respectivă NU alege un furnizor, „atunci discountul DISPARE, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului”.
    Deci, plimbareala daca nu acum, sigur peste 6 Luni!
    Altfel, Clientii raman la acelasi Furnizor, DAR la Pretul Univresal, mai mare chiar si cu 26% la unii Furnizori!!
    Iar in Serviciul universal Pretul e mai MARE la fiecare dintre Furnizorii mari!

    Ianuarie 2021, cand s-au speriat de cozile la care stateau romanii in frig, cu Contractele in brate, speriati de scumpirea En Electrice, V, Popescu a MINTIT:
    „În opinia ministrului, soluția este ca, la liberalizare, primul preț oferit clienților să fie cel mai mic preț din piața concurențială din portofoliul de oferte al furnizorilor.
    „Le oferi oamenilor să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual și, dacă nu le convine, se pot schimba. Dar nu-i duci în serviciul universal care e cel mai scump”, a afirmat Popescu.
    Ministrul susține că a discutat cu Consiliul Concurenței și această soluție este LEGALA și spune că ANRE poate să decidă acest lucru și în prezent.
    Potrivit ministrului, dacă ANRE Nu intervine în acest sens, după 15 ianuarie Guvernul va MODIFICA, prin OUG, LEGEA energiei electrice.”

    Desi, a PROMIS ca Guvernul va „rezolva” in favoarea clientilor, in FINAL, „usor nemultumit”, Virgil Popescu a ACCEPTAT Ordinul ANRE!
    De ce s-a sucit?!
    SIMPLU, uitati-va ca Fl Catu tace chitic, el NU a scos un cuvintel pe subiect, oare ce-ar fi spus dl Catu revolutionarul dn Opozitie cand la guvernare era PSD?!
    Aceasta SCUMPIRE Aduce BANI MULTI la Bugetul de stat, altfel DACA chiar ar fi vrut, nimic NU impiedica Guvernul sa actioneze, cum a PROMIS V. Popescu in 3 Ianuarie, mai ales ca Seful ANRE e numit de PSD, dar cei 2 Vicepresedinti sunt de la PNL si UDMR!!
    Guvernul PUTEA daca voia, DAR nu a vrut, Fl Catu tace chitic pe subiect, pentru Guvern e mana cereasca aceasta „liberalizare”, Cresc Sumele incasate de Stat si din TVA si din Scumpirile ce vor urma, ca la orice Scum[pire de Energie(Electrica, Gaze, Benzina, motorina…)!
    Cred chiar ca Fl Catu jubileaza, deoarece se „tine de promisiunea” ca NU va creste nici o Taxa!
    Dar SCUMPESTE Energia electrica, asta e cat Nspe Taxe!
    Rusine, escrocilor!

    Desi initial a spus ca „liberalizarea trebuie sa puna Clientul in

    • @lili,
      Se bucură acum dar vor plăti cum trebuie la anticipatele ce se apropie în viteză. Am votat USR-ul dar, la proxima votare, multă salutare. Cred că și U.D.M.R.-ul va fi o alegere mai bună decît U.S.L.&U.S.R.

    • @Barbu Ghe: Sper ca PNL sa plateasca mai ceva ca la recentele parlamentare, sper sa dispara precum fostul PDL!
      Oricum, eu nu cred ca aceasta alianta va rezista prea mult, nu cred ca PNL si USR PLUS se vor intelege, uitati-va cum USR PLUS acuza PNLeii aproape zilnic de aceleasi apucaturi PSDiste: clientelism si cumetrii la numirile in functiile banoase ale Statului, FIX cum PNL a facut din Octombrie 2019 de cand a venit la guuvernare!!
      Simpla chestiune de timp pana ce mareata alianta va sari in aer!!
      Nu mai vorbesc despre UDMR, sunt convinsa ca nu va rata ocazia sa ceara iar tot soiul de Autonomii, pas cu pas catre Autonomia pe criterii etnice!

    • @Barbu Ghe: Vad insa ca lumea nu se agita pe subiect, vad putine vizualizari si si mai putine Comentarii la articole pe subiect!
      Asa ca guvernantii stau linistiti!!

    • @lili,
      Majoritatea-s postaci, au subiecte pe care „le dezvoltă” și altele nu. Cele de interes economic și social mai puțin dar la cele politice se activează toți.

      Urmăriți acest aspect.

  2. ANRE nu este în subordinea guvernului din care faci parte sau e venit de pe lună .Spune mai bine că nu vrea Câțu Borfașul multinaționalelor .Ai zis că dați OUG până pe 15 ca toți consumatorii să fie trecuți în regim concurențial din oficiu .Vai de voi gașcă de hoți.Ia -te de mână cu Turcan că vaca popii umblă după ajutorul social .

    • ANRE, este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub CONTROL parlamentar.
      Dar si PSD tace chitic, desi Presedintele ANER a fost numit de PSDragnea!!!
      Puteau discuta cu ANRE si puteau convinge ANRE sa OBLIGE Furnizorii sa dea acel Discount de la inceput si pentru toata durata Contractului(nu doar 6 luni si asta doar DACA vrea Furnizorul, NIMIC nu il OBLIGA, de altfel DOAR Electrica a iesit cu acel Comunicat, desi ANRE a spus ca TOTI Furnizorii vor iesi cu Comunicate!), iar Clientii nu trebuiau sa mai umble sa schimbe furizorii si sa treaca in regim concurential, mai ales ca Virgil Popescu a declarat ca a discutat cu Consiliul Concurentei iar solutia ar fi fost LEGALA!
      Am vecine batrane, care mi-au spus ca nici vorba sa poata umbla sa faca ceva, or sa lase asa Contractul la actualul Furnizor, Electrica Furnizare, cred ca asta se va intampla cu multa lume, PROBLEMELE vor fi cand dupa 6 Luni vor aparea Facturile la Energie electrica cu Pret marit chiar cu 26%!
      Atunci sa vezi!!!

    • Atunci poate ies în stradă si-l alungă pe Câțu să vină guvernul 0,0 USR+0215 Vom avea distracție până în 2024

    • @Kinki,
      Aia este, destul ne-am „distrat” cu pizideaua. Tu ce zici?

  3. Nici un partid nu va plati facturile de utilitati ale omului de rand . Tine de noi sa ne documentam , sa negociem oferta cea mai buna . Suntem mai preocupati de circ , de ce fac politicienii prin insule exotice sau cluburi de fite, ce averi ilicite au acumulat ,etc. , in loc sa fim preocupati de evolutia si dezvoltarea noastra personala . Suntem ahtiati dupa stiri manipulatoare , dar nu stim sa descifram realitatea de minciuna . In urma cu 2 ani mi-am negociat contractele de energie si gaz , la o singura firma . Nu dau nume pt ca nu fac publicitate . Pot sa spun ca sunt multumita , economia nu e semnificativa , pt ca nu am un consum mare , dar cu acea economie imi achit factura de apa sau de internet . Am optat pt o firma care are vechime pe piata , are retea de distributie si mentenanta bine pusa la punct . Pe piata sunt o multime de firme cu oferte de pret mai mic , dar daca nu stim sa citim celelalte costuri aferente , ajungem sa platim mai mult . Firmele mici nu spun ca in cazul unei avarii , consumatorii platesc separat . Un exemplu il am in familie , cand niste rude au fost taxate cu 300 ron apartament pt inlocuirea a 2 m de teava si verificarea in subsol a instalatiei de gaz si curent ……Asta dupa ce o sapt au stat fara gaz , pana ce firma de distributie , neavand propriul service , au gasit o firma care sa rezolve pb …… Deci , atentie la ce faceti iluzoriu economie , ca s-ar putea sa va faceti , de fapt , gaura in buget ……

    • Da-i pace ii zici la furnizor ca iti curge gazul, nu ai bani sa-l repari, si isi asuma ei CAND pusca daca nu vor sa rezolve la deranjamente. CUI pe cui se scoate.
      Normal intai se suna la cunostinte, se depun plangeri la ANPC, ANRE, se da in judecata firma pentru clauze abuzive, facebook, poate si cateva articole in presa locala. Daca directorului nu i s-a urcat la cap acesta ar cam fi obligat sa rezolve.
      Nu toti avem posibilitatea sa negociem, la noi firma avea deja contract cu ei si nu au mai vrut sa negocieze pe persoana fizica.

      In realitate bancile au nevoie de companii 100% sigure cum ar fi cele de utilitati. Sa arate cumva bilantul, si sa aibe profituri garantate. Pe scurt platim taxe direct la privat si indirect la banci si fonduri de investitii.

    • @Miha: Din cele 6 Milioane de consumatori-Clienti, cel putin 3 Milioane habar nu au sa intre pe internet sau sa citeasca un Contract!
      NU mai bateti campiile cu „sa ne informam”, sincer va intreb ce mare lucru ati priceput INFORMANDU-va, cand oameni cu scoala abia se descurca in hatisul unui Contract, daca nu sunt cu specialitate juridica?!!!
      Ce pricepe un pensionar amarat din acel Contract, ce va face el, care nici Internet nu foloseste, nici o alta sursa de informare NU are!?!
      Singura solutie e sa mergi la cozile uriase de la Furnizor si daca e careva dispus sa te ajute, sa-si piarda vremea si sa te informeze, sa te sfatuiasca, ai mare noroc!
      Desi NU cred ca exista personal dispus si pus sa faca asta la vreun furnizor!
      Majoritatea NU vor face nimic, pentru ca nu stiu ce sa faca si cum sa faca, pe asta au si mizat cand in Ordinul ANRE nu au impus Obligatia Furnizorilor de a trece Clientul actual pe cel mai MIC Pret de pe Piata Concurentiala al Furnizorului respectiv!
      Si ar fi evitat vanzoleala a Milioane de Clienti, asa cum a propus initial chiar Minsitrul Virgil Popescu!
      Dar, Guvernul are nevoie de BANI Multi si asa au mizat ca la majoritatea Clientilor Contractele vor ramane neschimbate, iar Statul roman va INCASA mai multi BANI!
      Mana cereasca, in plus se vor infoia: „Nu crestem nici o taxa”, desi la TOTI Furnizorii in Regim Universal Pretul energiei electrice va Creste iar la unii furnizori Pretul energiei va creste cu 26%!!!
      In plus, chiar si la Ofertele de pe Piata concurentiala, daca adaugi Costurile alea multe cu Transport, etc… ajungi tot la un PRET mai MARE decat cel actual!!!
      Oricare ar fi varianta, Pretul Energiei electrice va fi mai MARE din 1 Ianaurie 2021, e SCUMPIRE, NU e liberalizare!!!
      La ce tacere si la cata liniste vad la guvernanti, mi-e clar ca masura le vine ca NOROC in vremurile astea, vedeti cum tac chitic, de parca NU ii intereseaza o Crestere cu 26% a Pretului la Energie…

      A-propos, chiar va rog sa reveniti si sa ne spuneti cum ati ales dvs Oferta cea mai buna la Energie electrica, la ce Furnizor si cu cat e Pretul final din 2021 mai mic sau mai mare, fata de cel actual!!
      Sunt curioasa, la cum dati lectii pe forum in acest caz!!
      Am urmarit toate Informatiile, ma descursc cu Legislatia, dar pot spune fara jena: m-am blocat la un moment dat in hatisul informatiilor din Contractul pe acre l-am primit saptamana trecuta de la Electrica, Transilvania Sud, d-aia sunt curioasa cum v-ati descurcat Dvs!!

    • 4% mai scump la electricitate, pe 2 ani fix, fara abonament. De la ei luam si pentru intreprindere. Restul mai ieftine avea clauze abuzive ascunse. La gaze aproximativ 12-15% mai ieftin, dar am om care sa-mi faca instalatie de gaze( familia lui instaleaza centrale termice pt un brand italian cunoscut si de foarte buna calitate de vreo 25 de ani, si in plus mai am 2 instalatori de gaze la Tg-Mures(cunostinte vechi, care inca lucreaza pe teren) si inca unul in Cluj.
      La gaze ideea e ca tu sa-l cunosti si sa stii ca face asta de cel putin cativa ani si sa fi fost angajat la firma care umbla pe la contoare. Eventual sunt si detectoare de gaz cu alarma, ceva simplu care sa piuie daca e ceva; astea noi pot sa-ti taie gazul din senin fara sa ai scurgeri prin casa, de la gatit pana la noxele de afara(parerea mea personala).

  4. Sinecurile de la ANRE. Fabuloasele salarii ale politrucilor care „s-au jucat” cu preturile la energie electrica si la gaze.
    Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are la conducere oameni care sunt cunoscuti mai mult pentru veleitatile politice decat pentru competentele in domeniul energiei. Cu toate acestea, presedintele si cei doi vicepresedinti au salarii anuale de sute de mii de lei.
    Unele numiri pentru aceste posturi sunt politice si evidente avand in vedere trecutul celor care le ocupa acum.

    Mircea Man – vicepresedinte ANRE.
    Pentru cei care nu ati auzit de el, Mircea Man este deputat cu state vechi, acesta avand 5 mandate de ales. In 2017 „a iesit din politica” si s-a angajat pe un post de director la ANRE, iar la jumatatea anului acesta, Man a devenit vicepresedinte ANRE, dupa ce comisiile de industrii ale Senatului si Camerei Deputatilor si cea de energie de la Camera, au decis acest lucru intr-o sedinta comuna online.
    Pentru postul de vicepresedinte erau propusi trei candati, unul de la PNL, Mircea Man si doi de la PSD, Valeriu Steriu si Marian Neacsu.
    In declaratia de avere semnata chiar pe 24 iunie 2020, adica la o zi, dupa ce a fost numit, Mircea Man spune ca a castigat din salariul de director 240.000 de lei, adica o medie de 20.000 de lei pe luna. Nu stim cat castiga din pozitia de vicepresedinte al ANRE, dar ne putem da seama din salariul celuilalt vicepresedinte.
    „Mircea Man, ales vicepresedinte ANRE din partea PNL, a avut 5 mandate de deputat, insa a reprezentat doar un an partidul care l-a nominalizat. In rest, a fost alesul FSN si PD-L. Intre 1993 si 2000 a lucrat in sectorul gazelor in Maramures, iar dupa ce nu a mai fost deputat, in 2017, s-a angajat la ANRE. Din pacate, experienta in domeniul energetic pentru a avea vreo speranta de reformare a ANRE nu-l recomanda precum il recomanda traseismul. Man si-a intrebuintat mandatele fiind activ (in mod subtil, caci a avut jenant de putine luari de cuvant in plen) in domeniul agriculturii, nu al energiei. In CV-ul sau de concurs mai scrie domnul Man ca stie sa joace tenis si oina, probabil aceste calitati l-au recomandat pentru postul in ANRE”, scria deputatul USR, Cristina Pruna, pe 24 iunie 2020, intr-o postare pe Facebook.

    Zoltan Nagy Bege – vicepresedinte ANRE.
    Ce de-al doilea vicepresedinte al ANRE, Zoltan Nagy Bege, a castigat in 2018 de la ANRE, 544.000 de lei, iar in 2019, veniturile acestuia din salariul de vicepresedinte s-au ridicat la putin peste 600.000 de lei, adica un salariu mediu de 50.000 de lei pe luna.
    La un simplu calcul, comparand cu salariul minim net actual (1.346 lei), putem spune ca in 2019, in fiecare luna, vicepresedintele ANRE castiga peste 37 de salarii minime nete sau vreo 15 salarii medii pe economie. Deci intr-un an, s-a bucurat de echivalentul a aproape 450 de salarii minime pe economie.
    Zoltan Nagy Bege este in ANRE de aproape 14 ani, de-a lungul timpului ocupand mai multe functii, pana cand a ajuns, in 2017, vicepresedinte.

    Dumitru Chirita – presedinte ANRE.
    Chirita a ajuns in postul de presedinte al ANRE pe linie politica, acesta fiind inainte deputat PSD. Electrician in anii 80-90, Chirita a avansat prin diferite sindicate pana cand in anii 2000 a intrat in PSD.
    De acolo si-a continuat ascensiunea. Intre 2000 si 2004 a fost deputat, apoi urmatorii 4 ani i-a petrecut ca vicepresedinte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, din decembrie 2008 a revenit in pozitia de deputat de unde a si plecat ca presedinte ANRE, pe la finele lui 2017.
    Ca presedinte al ANRE, in 2019, Dumitru Chirita a castigat intr-un an 681.000 de lei, in medie, un salariu lunar de 57.000 de lei, adica, intr-un an a adunat vreo 505 salarii minime pe economie, numai din aceasta functie.