G4Media.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ”Toate companiile din România care sunt în transpunerea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ”Toate companiile din România care sunt în transpunerea Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate, nu vor putea scăpa”

Toate companiile din România care sunt în transpunerea Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate, nu vor putea scăpa, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent marţi seara la Complexul Energetic Oltenia, transmite Agerpres.ro.

„Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament european şi în acea transpunere a Regulamentului european vor plăti taxa de solidaritate. Nu vor putea scăpa, aşa cum aţi văzut şi declaraţia de la ANAF”, a spus Popescu.

Pe de altă parte, întrebat despre cantitatea de gaze pe care România o are, în prezent, în depozite, oficialul a transmis că există 2,230 miliarde metri cubi, adică „undeva la 68%, cu mult peste nivelul de golire care a fost prognozat”.

Săptămâna trecută, grupul austriac OMV a anunţat, referitor la plata taxei de solidaritate în România, că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

La scurt timp după anunţul OMV, Ministerul Finanţelor a transmis, printr-un comunicat, că transpunerea Regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre şi are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, a fost în legislaţia naţională prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în şedinţa de Guvern din 29 decembrie 2022.

Potrivit autorităţilor române, în urma acestei măsuri ar urma să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei.

Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Posibil ca sovieticii prin aceasta masura sa urmareasca lovirea Romgaz pentru ai reduce bugetul de exploatare a platformelor din M.Neagra !

  2. Asa a zis si Petrom pana la urma ca respecta legea, adica nu plateste 🙂
    Sunteti in unison 👍

  3. problema e ca daca nu fugi la timp din romanika, nu mai scapi de taxele puse pentru a hrani gloata de bugetari

  4. „nu vor putea scapa” – este ca un fel de hold-up. Bineinteles ca daca se incadreaza in prevederile legii trebuie sa plateasca. Dar problema micilor, prostilor si plagiatorilor nostri oameni politici este ca s-ar putea sa nu se incadreze. Iar legea este transpunrea unei directive UE. Deci ce pot face altceva?

  5. Zise austriacul Popescu.

  6. Pai aici este discutia. Sunt sau nu in „transpunerea” Regulamentului European. In acelasi timp mai este o discutie interesanta. OMV plateste in Austria – daca din cate stiu eu in Austria ei nu exploateaza nimic, dar in Romania unde exploateaza ceva, nu plateste. A doua la mana este situatia companiilor multinationale. OMV plateste in Austria la nivelul afacerii din Austria sau la nivelul afacerii totale (inclusiv non-EU). Daca plateste la nivelul total in Austria atunci ar insemna ca ar plati dublu daca plateste si in celelalalte tari, eg. Romania, Ungaria, Germania si pe unde or mai fi.