G4Media.ro

Ministrul Finanțelor: Creșterea pensiilor cu 40% ar fi un dezastru. 10% e…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor: Creșterea pensiilor cu 40% ar fi un dezastru. 10% e singura majorare care poate fi operată anul acesta

Singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna un dezastru pentru România în această perioadă de criză economică globală, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Realitatea Plus, transmite Agerpres.ro.

„Înţelegem foarte bine că există această problemă şi pentru pensionarii din România. Nu este doar un lucru populist ceea ce facem, această creştere de 10%, este şi o datorie morală. Dar acest 10% este ce se poate face acum. (…) 10% înseamnă anul viitor un punct procentual creştere a cheltuielilor bugetare, deci chiar şi 10% înseamnă foarte mult, iar 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini. Rămânem izolaţi. Şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice în România. Este un cost mult prea mare, pe care nu putem să-l ducem. 40% (majorare a pensiilor n.r) era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creştere economică cu 4%. Într-o perioadă de criză economică globală, aşa ceva este dezastru pentru România”, a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a susţinut că Guvernul va găsi o soluţie politică pentru a nu încălca legislaţia prin majorarea cu doar 10% a pensiilor de la 1 septembrie, în contextul în care legea prevede majorarea pensiilor cu 40%, iar PSD are majoritate în Parlament.

„Aceasta o să fie o decizie politică, aşa cum am luat decizia şi pentru a proroga şi legea cu dublarea alocaţiilor. Vom găsi o soluţie. Mai greu a fost să găsim resursele pentru a creşte pensiile şi cu 10%, este un efort bugetar important într-un an în care avem nevoie de investiţii, într-un an în care avem nevoie de a creşte capacitatea de producţie a economiei, de a salva companii, de a salva locuri de muncă. În timp ce noi vorbim de această creştere a pensiilor, sunt zeci de mii, sute de mii de români care au fost în şomaj tehnic, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic, şi acolo este un efort bugetar, pentru că am plătit pe de o parte şomajul tehnic, dar ca să îi ajutăm să se întoarcă la locul de muncă avem un program prin care plătim 41,5% din salariu”, a precizat Florin Cîţu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Daca pt Florin Catu marirea cu 10% a pensiilor in loc de 40%, este o „masura populista”, inseamna ca in realitate pensiile, nu doar ca trebuiau sa nu fie marite deloc ba chiar ar fi trebuit sa fie reduse cu 10% !

    • Bineinteles ca daca nu faci absolut nimic, nu poti respecta legea privind majorarea pensiilor.
      Singura lor preocupare a fost sa faca contracte fara licitatie pentru importul de masti.
      Daca nu sunt in stare sa majoreze pensiile cu 40%, asa cum a fost decis si votat, sa plece, sa-i lase pe altii care stiu ce sa faca.
      Atunci cand au pus mina pe guvernare, Catu a spus ca a prevazut bani in buget pentru majorarea pensiilor cu 40%.
      Unde sunt banii ? I-au furat ?
      Daca nu stie ce sa faca, ii sugeram cateva solutii :
      – sa desfiinteze sau sa impoziteze pensiile speciale si nesimtite
      – sa reduca numarul si veniturile bugetarilor taietori de frunze la caini
      – sa reduca salariile nesimtite si nemeritate ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, ale celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
      – sa desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii (de fapt, niste obscure ONG-uri sau SRL-uri)
      – sa desfiinteze subventinarea de la buget a partidelor
      – sa desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
      – sa desfiinteze Institutul Tapului Levantin
      – sa reduca masiv sumele din PNDL, din care primarii risipesc banii pe lucruri inutile, din care iau comisioane si indestuleaza clientela politica
      – sa confiste integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara (conform legii confiscarii extinse).
      Majorarea cu 200%, cu 300%, chiar cu 500% a salariilor parlamentarilor, ale primarilor, ale consilierilor s-a putut face imediat, fara nicio amanare, fara niciun studiu de impact.
      Majorarea subventionarii partidelor cu sume exorbitante s-a putut face imediat, doar pentru pensii nu sunt bani.

  2. News / Politică Olguţa Vasilescu: Dacă PNL se atinge de o singură virgulă din Legea pensiilor, PSD va depune imediat moţiune de cenzură.

  3. Am avut o situaţie similară în 2010. Regimul Băsescu-Boc a decis atunci, pentru că România nu mai era finanţabilă, să reducă salariile cu 25% şi pensiile cu 15%. CCR s-a opus reducerii pensiilor, prin decizia nr. 872, din 25 iunie 2010. Aceeaşi decizie este valabilă şi astăzi, mărirea pensiilor prin lege cu 40% este un drept câştigat, iar faptul că nu a intrat încă în plată nu este relevant pentru aplicarea legii de la 1 septembrie.

    • „Drept câștigat”???? Ce fantasmagorie este și asta? Și nemții au câștigat teritorii în URSS până aproape de Moscova dar le-au pierdut.
      Turcii nu au câștigat țările române? Și le-au pierdut. Un hoț nu „câștigă” dreptul de folosință al bunului furat până este prins?
      Plus faptul că, în articolul 16 din Constituție scrie clar că pensiile speciale nu trebuie să existe.

  4. Casa Naţională de Pensii Publice a prezentat statistica pensiilor speciale pe luna mai a anului curent, date care arată că o singură categorie înregistrează creşteri spectaculoase de venituri, de 6 ori mai mari decât ar fi primit în baza contribuţiilor sociale.

    Concret, cei 4.088 de foşti magistraţi au încasat în luna mai 2020 o pensie medie de 19.039 lei, de peste 6 ori mai mare decât ar fi primit în baza cotizaţiilor plătite – 3.198 lei în medie. Aceasta este cea mai mare pensie specială medie din cele şase publicate pe site-ul CNPP, celelalte fiind de doar 2-3 ori mai mari decât pensiile pe care ar fi trebuit să le încaseze în baza contribuţiilor sociale foştii diplomaţi, foştii parlamentari, foştii piloţi din Aviaţia Civilă, foştii grefieri şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi. Spre comparaţie, pensiile de rând cresc lună de lună cu 1 leu, ajungând în luna mai la „fabuloasa” sumă de 1.379 lei, faţă de 1.378 lei în luna aprilie, cu o creştere „spectaculoasă” de aproape 200 de lei într-un an (1.187 lei în luna mai a anului 2019).

    • În urmă cu exact 4 ani, luna mai 2016, pensiile foştilor magistraţi erau de 9.403 lei, fiind de 4 ori mai mari decât ar fi trebuit să primească în baza propriilor cotizaţii. Raportate la pensia medie din luna mai 2016, pensiile speciale ale magistraţilor au ajuns mai mult decât duble, înregistrând o creştere de 102,51%. Spre comparaţie, pensiile de rând erau în luna mai a anului 2016 de 931 de lei, cu 448 de lei mai mici decât în prezent, ceea ce înseamnă o creştere de 48,12%.

  5. 10 % majorare cu + sau cu – ?

  6. Pai, PSD a procedat FIX la fel cu SCADEREA TVA de la 19% la 18%, de exemplu!!
    Programul de guvernare PSDragnea, ala VOTAT initial in Parlament ca LEGE, prevedea o Scădere a cotei de TVA încă de la începutul lui 2018, astfel:
    “Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%”, arăta Programul de guvernare 2017-2020 al PSDragnea!
    15.12.2016: „Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat joi seară că noul Guvern PSD-ALDE va merge pe Reducerea TVA de la 20% la 18%, dar din 2018.”
    https://www.zf.ro/politica/liviu-dragnea-psd-tva-va-scadea-la-18-dar-din-2018-anul-viitor-se-mentine-euro-acciza-si-taxa-pe-stalp-vrem-ca-profiturile-sa-ramana-in-romania-16029867
    Mai intai au AMANAT-o in Programul de guvernare Tudose, care a AMANAT scaderea TVA la 18% incepand cu 1 Ianuarie 2019!
    Doar ca analfabeta Dancila si Orlando Teodorovici au spus PAS, desi in Programul de guvernare VOTAT in Parlament al Guvernului Dancila era prevazut:
    26 Ianuarie 2018: „Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019, se arată în NOUL Program de guvernare ce va fi prezentat Parlamentului de Cabinetul condus de Viorica Dăncilă.”
    DEZASTRUL finantelor publice i-a impiedicat, NU au mai scazut TVA la 18% niciodata, uite ce declara in 22.12.2018 Eugen Orlando Teodorovici:
    22.12.2018, Site-ul Digi 24: „Al doilea an în care Guvernul AMANA Scăderea TVA.
    TVA nu va fi scăzut cu 1 punct procentual, până la nivelul de 18%, nici începând cu data de 1 ianuarie 2019.
    O amânare similară a avut loc la începutul acestui an.
    Anunțul a fost făcut vineri de către ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici: „S-a propus Guvernului ca TVA să NU Scadă. Asta este propunerea Ministerului Finanțelor. Va fi propusă în Parlament odată cu Proiectul de buget”, a spus Teodorovici.

    Cum sa vina PSD si sa critice, cand PSDeii NU au FACUT mai #NIMIC din Promisiunile din cele 3 Programe de Guvernare(Grindeanu, Tudose, Dancila!), TOATE Votate in Parlament si devenite LEGI!

  7. Câțu spune fără nici o jenă care este cauza reală a impotenței guvernului de a majora pensiile conform legii în vigoare: „ 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini. Rămânem izolaţi. Şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice în România. ”. Orice încercare de mărire a veniturilor de mizerie va fi sancționată dur de „investitorii străini”, dar dacă vom sprijini aceeași investitori cu bani de la buget în valoare de n ori mai mare decât aplicarea legii pensiilor va fi foarte bine. Ca să știm cine conduce de fapt România normală.

    • @lita Nu ai inteles nimic. Investitorii straini se uita la retingurile de tara ale agentiilor de rating (gen Standard & Poor’s) iar agentiile de rating urmaresc situatia financiara a unei tari. Un dezechilibru major in finantele publice atrage un rating de tara foarte prost. Asta poate atrage dupa sine scaderea investitiilor straine, plecarea unor investitori care au deja investitii aici, cresterea dobanzilor la imprumuturile externe etc. Lucrurile sunt mult mai complexe decat par la prima vedere.

    • Instabilitatea economica este importana pt orice investitor. E nevoie de predictibilitate. De ce? Pt ca ei trebuie sa isi schimbe valuta lor in Lei, iar daca leul se devalueaza mult, in termeni reali ei vor fi in pierdere. Economie de baza. Marirea deficitului bugetar devalorizeaza leul, investitorii nu mai investesc, iar daca nu mai investesc rata somajului creste punand mai multa presiune pe buget pt ca trebuie platit somaj tehnic, iar daca economia privata nu are cu ce sa contribuie la bugetul tarii guvernul (oricare ar fi el) nu poate suporta programele sociale (pensii, somaj tehnic, ajutoare s.a.m.d).

      Deci intelegi ca e nevoie pt Romania sa arate ca este responsabila?
      Intr-adevar, nu sunt de acord cu „salvarea companiilor” pentru ca factura o vor plati cetatenii, in special cei care lucreaza in privat, dar pt asta e nevoie ca cetatenii sa accepte ca unii din ei isi vor pierde, temporar, locul de munca. Capitalismul asa functioneaza, cine e eficient ramane pe piata, cine nu intra in faliment. Ce trebuie inteles e ca activitatea firmei nu dispare, ci ea este continuata de alti investitori care vor face compania mai eficienta, iar majoritatea angajatilor isi vor pastra locul de munca. Cei care pierd sunt investitorii care au fost iresponsabili cu resursele (prin bonusuri in management, prin acumulare de prea multe datorii).

    • Terminati cu “investitorii” straini. Nu v-ati plictisit de placa asta? Guvernul nu are nevoie de investitori, ci de imprumuturi care sa acopere alte imprumuturi. Pentru imprumuturile astea ar face orice, ar vinde la bucata pe romani si toata Romania daca ar fi nevoie!

  8. Mai tineti minte populismul desantat al PSDeilor in frunte cu Darius Valcov si al lui Daniel Zamfir(era la ALDE!) legat de ROBOR si de ratele platite de romani la credite?!
    Ia uite cum „i-a învins ROBOR pe politicienii populişti. Pe socoteala românilor.”

    „Românii care s-au împrumutat în lei după ce politicienii au înlocuit ROBOR din calculul dobânzilor plătesc acum rate mai MARI decât cei cu împrumuturi mai vechi.
    entativa unor politicieni populişti de a scădea dobânzile la care iau românii credite în lei s-a dovedit a avea exact efectul contrar: cei care au luat credite începând cu luna mai 2019, când autorităţile au schimbat modul de calcul al dobânzilor, cu intenţia de a scădea ratele, plătesc dobânzi mai ridicate decât cei cu credite mai vechi.
    Politicienii s-au întrecut la începutul anului trecut în a promite românilor că le vor reduce ratele la bănci.
    Ei au acuzat băncile că ROBOR, indicele pe baza căruia se calculează nivelul ratelor, este „manipulat“ şi „trucat“ şi că băncile au umflat artificial ratele populaţiei, printr-o înţelegere de tip cartel.
    Cel mai vocal critic la adresa băncilor a fost senatorul PSD Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice din Senat.
    La începutul lui 2019, Zamfir a chemat la raport în Parlament conducerile Băncii Naţionale, Consiliului Concurenţei şi băncilor pentru a da explicaţii cu privire la manipularea ROBOR.
    În ciuda argumentelor aduse de bănci, conform cărora indicele se formează liber, prin mecanismele pieţei, comisia lui Zamfir a decis că ROBOR a fost manipulat.
    Şi Darius Vâlcov, pe vremea când era consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, a acuzat băncile că au manipulat dobânzile interbancare.
    Aşadar, el le-a promis românilor că ratele lor vor scădea chiar „la jumătate“.
    Drept urmare, Guvernul a decis atunci să SCHIMBE formula de calcul a dobânzilor la credite şi să înlocuiască ROBOR cu IRCC (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor).
    Aşadar, începând cu data de 2 mai 2019, toate creditele noi şi toate refinanţările au fost calculate în funcţie de nivelul IRCC, în timp ce românii care au credite mai vechi de această dată continuă să plătească rate în funcţie de nivelul ROBOR.
    ROBOR se stabileşte pe baza cotaţiilor băncilor (cât cere dobândă fiecare bancă pentru banii pe care îi dă cu împrumut celorlalte bănci). În schimb, IRCC se calculează ca o medie a dobânzilor la care băncile fac efectiv tranzacţiile respective, ponderată şi la valoarea tranzacţiilor (dobânda cu care chiar se împrumută, nu doar o cotează).
    „Aceeaşi Mărie cu altă pălărie“.
    Atât Banca Naţională a României, cât şi reprezentanţii băncilor şi ai asociaţiilor de consumatori arătau, anul trecut, că înlocuirea ROBOR cu IRCC este inutilă şi că acesta nu va scădea ratele la credite, fiind de fapt „aceeaşi Mărie cu altă pălărie“.
    Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că noul IRCC nu poate duce automat la scăderea ratelor, deoarece acest indice este stabilit tot de piaţă şi este influenţat de mulţi alţi factori.
    El afirma că IRCC nu trebuie să fie aşteptat ca un miracol care face dreptate pentru toată lumea.
    Economistul Iancu Guda afirma, anul trecut, că scăderi „la jumătate“ ale ratelor sunt imposibile din punct de vedere tehnic sau economic şi, dimpotrivă, „vom avea trimestre când IRCC va fi peste ROBOR“. Cum au evoluat ratele În prezent, IRCC a ajuns, pentru prima oară, mai mare decât ROBOR, după cum corect estimau unii analişti şi specialişti. BNR a stabilit în data de 30 iunie nivelul IRCC pentru următoarele trei luni la nivelul de 2,41%. Spre comparaţie, indicele ROBOR se află în prezent la nivelul de 2,20% pentru 3 luni şi la 2,25% pentru 6 luni.
    În acest context, românii cu credite noi sau cu refinanţări calculate pe baza IRCC plătesc rate mai mari decât românii cu credite în funcţie de ROBOR acordate înainte de 2 mai 2019. Pentru o bună perioadă de timp IRCC a fost mai mic decât ROBOR, pentru că între cei doi indici există un decalaj de câteva luni.
    Mai precis, ROBOR se calculează în funcţie de dobânzile practicate în trimestrul trecut, în timp ce IRCC este legat de Dobânzile din urmă cu 2 trimestre.
    Motivul pentru care ROBOR a scăzut este că, între timp, BNR a scăzut dobânda-cheie, de politică monetară, ceea ce a redus dobânzile din piaţă în cel de-al doilea trimestru al anului, pe baza cărora este calculat ROBOR.
    Cum IRCC încă depinde de dobânzile mai mari din primul trimestru, şi indicele va fi mai ridicat.
    Drept urmare, şi în următoarele luni românii cu credite calculate în funcţie de IRCC vor plăti dobânzi puţin mai ridicate decât cei care au creditele legate de ROBOR, iar trendul de scădere al IRCC determinat de reducerea dobânziicheie se va remarca abia înspre toamnă, din cauza decalajului de calcul.”

    Evident, populistul Daniel Zamfir tace chitic, iar Valcov tace asteptand puscaria…

  9. măi oameni buni, cred că ar fi cazul să mai încetăm cu toate scenaritele acestea conform cărora nu știu care oculte mondiale se opun ca noi să o ducem bine sau să evoluăm ca țară, problema este exclusiv a noastră și ni se datorează în totalitate. Nu ocultele mondiale sunt cele care înțesează ttoate instituțiile numai cu indivizi de cea mai joasă speță, nu ocultele mondiale îi aleg pe toți potlogarii în funcțiile publice și nu ocultele mondiale perpetuează aceleași găști politice la conducerea acestei țări de 30 de ani, deși nu fac nimic pentru acest popor. Vă reamintesc faptul că în aceste zile au fost numiți la Curtea de Conturi și ASF niște membri noi, uitați-vă doar la ce indivizi au fost trimiși acolo de pizdeu și PNleu, iar voi de la astfel de indivizi așteptați izbăvirea, să fim serioși! Este grăitoare o situație din 2016, când, la alegerile locale unul precum Cherecheș a fost ales deși insul se găsea în arest preventiv, mă gândesc că românașii l-au ales pe impostor și nu ocultele pe care le tot bănuiți ca fiind vinovate pentru felul în care arată România. Vă întreb, între 2017-2019 pizdeul s-a aflat la guvernare, acest hoit politic se opunea la orice sugestie externă, de ce nu a mișcat un pai? De ce nu a implementat un proiect major care să conducă la reabilitarea unui domeniu de activitate? Vă spun eu, nu le-a păsat și nici nu le pasă de această țară, misiunea lor este jaful, propriile privilegii și menținerea la „borcanul cu miere”, atât și nimic mai mult, cum este și în cazul PNL-ului, să nu vă faceți iluzii, veți rămâne încă odată cu ele.

    • Dar cine opreste o mare companie strains ca Enel de exemplu sa faca investitii in Romania? Sigur nu angajatii romani…sunt in Bucuresti si la fiecare 6 luni cade curentul cate 6 ore intr-o zi. Iar spolierea romanilor de catre straini este completa in cazul monopolurilor naturale: orice legare noua la retea este platita 100% de catre beneficiar, compania straina nu investeste 1 leu! Asa ca mars la gheboaia cu strainii tai benevolenti si mari iubitori pe stomacul gol de Romania!

    • Au acceptat bani de la investitori corupți care așteaptă recuperarea investiției chiar dacă implica diverse acte de corupție. Astea sunt constrângerile. Cand corupții devin finanțatori si banii lor sunt investiți in partid si in mite – nu te aștepta decât la favoruri făcute acestor infractori, la furt si la o denaturare completa a pieței. Astăzi tot felul de criminali, fraudsteri, traficanți de droguri si de persoane au bani pe care ii spală prin tot felul de bănci, fonduri de investiții, afaceri – asa ca nu este nicio surpriza ca, in dimensiunea asta unde răul si binele co-exista, răul câștiga teren. Singura modalitate de a schimba lucrul asta sunt crearea de noi structuri sociale si economice, implicit deprinderea unei părți din populația pământului si crearea unei comunități de oameni de înaltă inteligenta si conștiința / moralitate își vor păstra munca si inventiile pentru sine, o comunitate in care nu vor avea acces ființele de vibrații inferioare si inutile, indiferent cât de bogate in bani sunt ele. Ăștia au trăit pe spinarea altora din furt voalat, masiv si legalizat; diavolii vor fi lăsați in dimensiunea lor inferioară sa se fure intre ei si sa se distrugă in războaie. O comunitate superioară nu are nevoie de asemenea ignoranți.

    • ioane habar nu ai de economie