G4Media.ro

Ministrul Finanţelor: ”Dacă ar putea exista o baghetă magică în care inflaţia…

sursa foto: Unsplash.com

Ministrul Finanţelor: ”Dacă ar putea exista o baghetă magică în care inflaţia să fie rezolvată din pix, aş fi făcut-o deja/ România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat sâmbătă, la Prima TV, că dacă ar putea exista o baghetă magică în care inflaţia să fie rezolvată din pix, ar fi făcut acest lucru deja, menţionând că aşa ceva nu se poate face, transmite News.ro. El a mai declarat România are 35% din populaţie în risc de sărăcie.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann, cât va fi inflaţia la finalul anului.

  • “Inflaţia la finalul anului, cea prognozată de Banca Naţională a României, este de 16,3 la sută faţă de anul trecut, în zona aceea şi prognozele pe care şi eu, ca ministru de Finanţe, dar şi noi ca instituţie, le vedem. Va avea câteva elemente de puseu în noiembrie şi decembrie, adică acum, în decembrie se va publica inflaţia pe noiembrie, pentru că vin sărbătorile. De regulă, inflaţia are un puseu uşor la final de an, pentru că este o lună de sărbători. De altfel, are pusee în timpul anului. Există o ciclicitate, dacă vreţi, a inflaţiei dincolo de cauzele sau de factorii externi care apar asupra inflaţiei în timpul sărbătorilor. Pentru că suntem o ţară care avem tradiţii şi e bine să le păstrăm”, a afirmat Adrian Câciu.

El a explicat că principala cauză a inflaţiei o reprezintă creşterea preţurilor la energie.

  • “Avem o inflaţie pe care eu o denumesc istorică, care se repetă după aproape 20 de ani în România. În alte ţări se repetă după 70 sau 80 de ani. Cauza principală la această inflaţie este explozia preţurilor la energie. Lipsa de control a modului în care piaţa energiei s-a liberalizat în România. Adică regula liberalizării este că trebuie să ai şi jucători care să participe la acea liberalizare, când nu ai jucători o să ai o situaţie sau poţi să ai situaţii speculative. Pe de altă parte există acest puseu inflaţionist care era prevăzut, eu l-am spus de foarte multe ori, puseul inflaţionist generat de masa monetară care a fost creată cu ocazia pandemiei în toată lumea. Aici este o diferenţă faţă de modul în care banca noastră naţională a acţionat, care a acţionat mult mai prudent”, a declarat Adrian Câciu.

El a menţionat că România nu a tipărit bani, dar că excesul de lichiditate din pieţele internaţionale poate provoca o inflaţie monetaristă.

  • “România nu a tipărit bani, dar excesul de lichiditate din pieţele internaţionale, euro sau dolari provoca şi dacă nu exista această explozie a preţurilor, pe cale de consecinţă, o inflaţie monetaristă. Întotdeauna se întâmplă lucrul acesta se vede şi atunci când, de exemplu, în criza financiară din 2008 – 2010 s-au tipărit bani de către banca centrală americană şi a avut un efect un puseu inflaţionist acest lucru. Evident, costuri şi beneficii. Prin acea infuzie de masă monetară s-a reuşit să se reducă timpul de contracarare a crizei respective. La fel şi la pandemie s-a reuşit să se reducă costurile pandemiei, pentru că costurile pandemiei au fost foarte mari, au fost restricţii, oferta nu s-a putut exprima, de aceea şi inflaţia se manifestă pe costuri, atipic, dacă vreţi, din punctul de vedere economic, în care inflaţia e generată de cerere, adică ai un exces de cerere”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a precizat că inflaţia din România este una care s-a manifestat pe costuri.

  • “Noi avem o inflaţie care s-a manifestat pe costuri, s-au acumulat costuri. Oferta a stat pe loc, a fost plătită să stea pe loc, pentru că au fost restricţii în pandemia asta. Vorbesc de ceea ce înseamnă inflaţia generată sau provenită din cauzele crizei sanitare. Pe de altă parte, şi nu în ultimul rând, sunt foarte multe restructurări de lanţuri de aprovizionare. Tot pandemia ne-a dovedit ce înseamnă dependenţa de China, ne-a dovedit ce înseamnă China să oprească exporturile faţă de Europa, dar şi faţă de întreaga omenire. Şi acel moment trebuia să fie şi trebuie să reprezinte pentru toţi un nou mod de a gândi internalizarea producţiei. Pentru că nu numai România, dar Europa şi întreaga omenire trebuie să treacă de la ce înseamnă globalizare, care globalizare poate să ducă la o dependenţă toxică, la internalizarea poziţiei, adică să faci necesarul de consum pe care îl ai să îl produci în interior, că îl produci în Europa, că îl produci în ţara ta, acesta trebuie să fie dezideratul următorilor ani. Trebuia început poate din 2020 acest deziderat, dar nu este nicio problemă. Se începe, se lucrează deja în 2022, am început să internalizăm sau să facem măsuri şi pentru trecerea de la economia de consum la economia de producţie”, a mai transmis Adrian Câciu.

El a fost întrebat cu cât a crescut coşul său de consum în acest an.

  • “Aş putea să fiu plastic să spun că a crescut cu 15%, că asta este rata inflaţiei. Coşul de consum a crescut mult mai mult la produsele de bază, pentru că, dincolo de a fi ministru sunt om, toţi oamenii au nevoie de produsele de bază. Merg la cumpărături şi le mulţumesc celor care, nu că mă salută, dar simt aşa că suntem în regulă chiar dacă, evident, oamenii sunt supăraţi. Toţi oamenii sunt supăraţi. Dacă ar putea exista o baghetă magică în care inflaţia să fie rezolvată din pix, aş fi făcut-o deja. Problema e că inflaţia nu se poate rezolva din pix. E mai bine să nu o ai. Adică, dacă vezi că există semne de creşterea inflaţiei, atunci trebuie să acţionezi. Când vrei să acţionezi după ce e deja în exprimare, îţi ia un timp”, a mai afirmat ministrul Finanţelor.

El a explicat că eforturile guvernanţilor au fost pentru domolirea inflaţiei.

  • “Dacă observaţi, eforturile au fost să domolim inflaţia. Greu, e foarte complicat cu această sintagmă domolirea inflaţiei. De ce? Pentru că, dincolo de inflaţia din preţurile la energie, a venit inflaţia generată de lanţurile de aprovizionare, conflictul din Ucraina a restructurat o serie de lanţuri de aprovizionare pe bunuri de larg consum. Şi, mai mult decât atât, inflaţia importată, noi suntem o ţară care avem un deficit mare de balanţă comercială, depindem de importuri, mai ales pe bunurile de larg consum. Şi atunci, vrei nu vrei, atunci când îţi intră în ţară acele bunuri îţi intră deja cu inflaţie. Vedem că inflaţia în zona euro deja e şi ea la două cifre”, a mai precizat Adrian Câciu.

Întrebat cât este în realitate inflaţia la produsele de bază, ministrul Finanţelor a răspuns: “30 – 35 la sută. Să definim puţin produsele de bază. Eu aici aş lua şase, şapte produse. Avem pâine, avem lapte, avem ou, avem brânză, avem cartofi şi legume”.

La remarca potrivit căreia sunt probabil sute de mii de români care doar aceste produse le pot pune pe masă, ministrul a comentat:

  • “Da, e o situaţie tristă, dar trebuie să ştim un lucru, e o situaţie structurală. Şi mi-aş dori să putea să o rezolvăm în cât mai scurt timp. România are 35 la sută din populaţie în risc de sărăcie, deci nu este o chestiune care acum se întâmplă. Ea vine din spate şi nu a fost rezolvată şi trebuie rezolvată. Trebuie să ajungă venituri nu cât mai mari, dar venituri care să pot să asigure drumul către decenţă. Nu aş spune că se rezolvă lucrul acesta, punem o serie de elemente de sprijin. E o chestiune structurală. Mai mult, pe chestiunea asta structurală, când suprapui inflaţia, evident că asta doare mult mai tare şi am încercat anul acesta. (…) S-a acţionat în limita posibilităţilor, spaţiul fiscal al României fiind unul redus, fiind o ţară în procedură de deficit excesiv, dar totuşi s-a acţionat cam cu 6% din PIB, bani care au ajuns către companii şi mai ales către cetăţeni. Nu este suficient”.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Nu ai nevoie de baghetă magică, iti da colegul tău ciucalaul să îl tii! 😂😂😂
    La cât esti de incompetent nici nu ma astept.

  2. Circ de 2 lei

  3. Exista o bagheta magica, se numeste onestitate si responsabilitate, concepte straine clasei politice aflate la guvernare

  4. PSD si PNL au o bagheta magica doar noi taxe si impozite, cresterea celor vechi, jumulirea sectorului privat si pentru imprumuturile la cele mai mari dobanzi din Europa, ca sa poata da salariile imense ale politrucilor angajati la stat si pensiile speciale nesimtite pe care tot ele le-au inventat.

  5. Daca am putea scapa de voi, incompetentilor….

    • Poți să votezi USR, dacă vrei schimbare. Dacă nu, poți îngroșa rândurile proștilor care votează PSDNL.

    • @Mihai Trollacu: Am votat cu USR ultima data in 2020, tot familionul, la cererea copiilor nostri, la toate alegerile, dar nu m-au convins deloc… o alta dezamagire, nu stau sa enumar mizeriile USRiste, le-am tot scris anii trecuti….

  6. Exista in schimb o stampila utilizata prost de electorat …

  7. Cauza principală a inflaţiei in RO este explozia preţurilor la energie.
    80% din energie e generată de companii de stat.
    Prețul de productie de la o zi la alta nu sa schimbat la Hidroelectrica, Cernavoda sau eoliene si solare chiar si termocentrale.
    Deci cineva din pix in structura acestor companii sau din structura guvernuluii a marit pretul.
    Ar fi interesant de aflat cine.
    Tot la fel din pix pot să o coboare din nou.
    Dar Citu si toti incompetentii si plagiatorii din guvern se comporta ca si cum tot ce se intimpla in țara nu e din vina lor.

  8. Să nu mai daţi nimica ce nu poate fi susţinut de economie şi să faceţi investiţii ca să se mărească PIB-ul ca să le puteţi da pe bune abundenţă şi nu doar o iluzie, astfel orice le daţi se transformă prin pixul vostru magic în inflaţie la final.
    Inflaţia e principala voastră armă de prostit proştii la alegeri pentru că de fiecare dată când promiteţi ceva şi insistaţi să le şi daţi pixul vostru magic bagă inflaţie ca să acopere ce nu aveţi când le-aţi promis că le daţi.

  9. Dl Citu are un pix magic când calculează inflația.
    Dacă cosul de bază este mai mare cu 40%, energia a crescut cu peste 40% cum e posibil ca inflatia sa fie numai de 16%.
    Matematica elementară zice că toate celelate preturi ar fi trebuit sa scada cu 24% (deci sa fie doar 76% din pretul de anul trecut).
    Inflatia este peste 40% in România.
    Dar nu vor sa zica adevărul că ar trebui atunci sa mărească pensiile si salariul minim cu 40%.

  10. Oricât de neputincioși și urâți mi se par ai noștrii politicieni, eu cred că din 35 la sută săraci, 25 la sută cel puțin ar putea să se apuce de muncă și le-ar fi mult mai bine și lor și nouă.

  11. Atât cei care au votat usl cât și cei care au stat acasă în ziua votului au ce merită. Sărăcia și instabilitatea nu pot fi rezolvate de oamenii care în campania electorală îți promit luna de pe cer sau se ocupă doar de denigrarea opoziției. Efectiv nu au timp să se ocupe de țară iar cei din alianța actuală nu au nici inteligența necesară.

  12. Inflația este susținută prin împrumuturile pe care le face guvernul PSD PNL UDMR ca să acopere creșterile de salarii și pensii.

  13. Prima masura de ”domolire” a inflației a fost să MAJOREZE SALARIILE BUGETARILOR și să puna TAXE MAI MARI CELOR CARE PRODUC BANII PENTRU BUGETARI !!!! COMUNISM MASCAT ! Mai au putin si-i fac chiaburi pe cei din afara bugetarilor. Aici CIUCĂ ARE O MARE PROBLEMĂ CU ”PREMIER LIBERAL” SI POLITICI COMUNISTE !!!

  14. Bagheta magica e numai pentru magisteati???dh:te draku!!!

  15. Bagheta magică este la justiție doar că nu o acționează nimeni pentru că și ei sunt supuși ordinelor tuturor hoților de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89. După cum spune ungurul TOATĂ LUMEA EȘTI HOȚ.