G4Media.ro

Ministrul Finanțelor, despre noua Ordonanţa de reducere a cheltuielilor: A fost eliminat…

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, despre noua Ordonanţa de reducere a cheltuielilor: A fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, urmează să fie clarificat în noua lege a salarizării / Noi condiţii privind achiziţiile de autoturisme

Ministrul Adrian Câciu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile din Ordonanţa de reducere a cheltuielilor, el arătând că faţă de varianta care s-a aflat în transparenţă decizională, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, care urmează să fie clarificat în noua lege a salarizării, notează News.ro.

Ministrul a mai spus că sunt introduse noi condiţii privind achiziţiile de autoturisme, astfel că acestea pot fi oprite doar dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică.

Ministrul Finanţelor a afirmat că prin Ordonanţă, s-au luat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public.

”Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări”, a precizat ministrul Adrian Câciu.

El a prezentat principalele prevederi din Ordonanţa de urgenţă adoptată  de Executiv ,arătând că aceasta stabileşte limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice.

”Aici avem o excepţie privind Programul Rabla, pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante, suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice. Aici, prin memorandum sectoarele vor veni în faţa Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a spus Adrian Câciu.

El a mai arătat că Ordonanţa prevede un nou instrument de flexibilizare a achităţii facturilor restante către furnizorii de energie electrică, în baza schemei de compensare care funcţionează potrivit OUG 27, în sensul în care până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziţie, care se alimentează din veniturile excepţionale realizate de producătorii din sectorul energetic, ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori, pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.

”Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele. Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a anunţat ministrul Finanţelor.

El a precizat că, pe partea de achiziţii de autoturisme şi mobilier, s-a introdus o prevedere care spune că la data intrării în vigoare a Ordonanţei, procedurile de achiziţie publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1 încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică.

Practic, nu este de ajuns să ai doar invitaţie de participare, urcată în SEAP, rămân în cderulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii iar celelalte încetează.

”Aici nu discutăm şi există prevederi în Ordonanţă despre achiziţiile care sunt legate de proiectele cu finanţare europeană, proiectele din PNRR sau cele care fac obiectul acordurilor de împrumut le are cu Banca Mondială”, a spus Adrian Câciu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dar unde e articolul legat de eliminarea sporului bugetarilor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, că nu-l văd?!
    Aaaaa, s-a omis! Lasă că – l discutați tot în Legea salarizarii, îhî!

  2. Auzi, acest articol rezidă și în legea salarizării! Cum adică rezidă?!

  3. Un bun gospodar, cum ar trebuie să fie toate autoritățile, de la primar în sus, n-are nevoie de ordin de sus ca să reducă cheluielile. E responsabil cu banul lui. Din păcate, autoritățile noastre își închipuie c-au fost puse acolo tocmai ca să risipească banul public și să nu răspundă pentru nimic.

  4. Sporul de doctorat trebuie desfiintat, doctoratul nu aduce in 99,9% din cazuri nimic in plus muncii prestate. Doctoratul , chiar facut pe bune (rarisim in Romania), este un studiu punctual , pe o nişa din domeniul de activitate.