G4Media.ro

Ministrul Finanţelor: Există un semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanţelor: Există un semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice

Există un semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice şi de aceea trebuie luate măsuri din timp pentru susţinerea dezvoltării, dar şi prudenţă, mai ales în cheltuirea banilor publici, susţine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

„Avem pe de o parte un volum de investiţii publice, de această dată foarte consistent. După cum ştiţi, Guvernul României pregăteşte un pachet de măsuri pentru a susţine producţia industrială şi activităţile de producţie industrială, care e mai mult decât necesar. Ce vreau să spun este că, într-adevăr, există acest semnal de îngrijorare în ceea ce priveşte încetinirea creşterii economice. Tocmai de aceea trebuie luate măsuri din timp, pentru ca să susţinem dezvoltarea economică şi să alocăm aceste fonduri care ţin de sprijinul mediului de afaceri pe o perioadă de timp care să fie caracterizată de predictibilitate. Aşa cum am menţionat, semnalele îngrijorătoare vin din Europa Centrală, în special din zona Germaniei, unde într-adevăr s-au înregistrat scăderi ale volumului producţiei industriale cu 3,6%. E un fenomen pe care îl întâlnim şi în Austria, cu 1,5%”, a precizat Boloş, la Digi 24.

Întrebat dacă acest fenomen se va extinde şi România, iar ţara ar putea intra în criză, Boloş a explicat că este un „fenomen de contagiune financiară”, dar nu se pune problema de a ne confrunta cu o criză economică.

„E un fenomen de contagiune, se cheamă financiară, dar şi contagiune între economiile ţărilor care au schimburi comerciale relevante şi de aceea noi trebuie să fim foarte prudenţi. (…) Nu aş putea spune acest lucru (că vom intra în criză n.r.) dar, cum spuneam, prudenţa este cea care ne îndeamnă să fim chibzuiţi, mai ales în cheltuirea banilor publici. Nu avem semnale de acest fel şi nu se pune problema în acest mod”, a spus şeful de la Finanţe.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de creştere economică pentru anul acesta, Produsul Intern Brut urmând să se cifreze la aproape 1.769 miliarde de lei.

Potrivit Proiecţiei Principalilor Indicatori Macroeconomici, publicată de CNSP, pentru 2025 este estimat un avans al PIB de 3,5% iar pentru 2026 de 3,7%, urmând ca, din 2027 tendinţa să fie de scădere la 3,3%, respectiv 2,9% în 2028.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mergi sa vezi cifre de afacere in scadere si multe inchideri de firme. Asta ai facut.

  2. Intr-adevar se inchid multe firme, mai multe ca alta data. S-au pus pe firmele mici cu o suta de mii de conditii, pe care nu le pot sustine financiar si au preferat sa inchida. Eu stiu firme de 15-20 de ani piata, mici cu 3-10 angajati care au zis ca nu mai rezista. Daca faci productie mica (cu nr mic de angajati) in RO intr-un an esti mort . Sa vedem de unde vin banii la buget , din imprumuturi ?

  3. Nu-i nimic. La anul marim taxele si impozitele ca sa intram de tot in rahat. FMI asteapta la usa. Grecia o sa para un mic copil comparat cu crizela care o sa vina in Romania.

  4. Sunteți niște gospodari mai proști ca noapte. Nu-ți trebuie studii economice ca să știi că nu poți cheltui mai mult decât produci. Și cheltuiți banii publici, nu ai voștri, într-o veselie fără margini. Cum poți să-i dai unui ”magistrat”, ”pensionat” la 45-50 de ani, pe lângă pensia contributivă mai mult decât suficientă ca să trăiască decent, după ce a avut un salar astronomic, încă 3-4-5 pensii de la buget, așa de-a moaca ? Pentru ce ? Pensionat vorba vine, că el trece în avocatură și-l mai jupoaie și acolo pe cel care i-a plătit salariul astronomic și pensia nesimțită. Și ăsta e numai un exemplu, mai sunt încă multe altele. Râd de voi și curcile.