G4Media.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță înghețarea salariilor demnitarilor / Alte măsuri de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță înghețarea salariilor demnitarilor / Alte măsuri de reducere a cheltuielilor: concedieri din apartul bugetar, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, eliminarea pensiilor speciale

Ministrul Finanțelor, Florin Ciţu a declarat sâmbătă la Realitatea Plus că îngheţarea salariilor demnitarilor sau interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat sunt printre măsurile luate în calcul de Guvernul Orban pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor și pentru încadrarea într-un deficit de aproximativ 3,5%. Mai mult, ministrul spune că nu poate rămâne acelaşi aparat bugetar, adică vor exista şi concedieri.

”Știți foarte bine ca pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcția bugetului porneste de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii demnitari și da, și la eliminarea acelui cumul de pensii la stat, este o măsura care nu își are rostul (…) Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020”, a declarat Florin Cîțu.

Anterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.

„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare” a opinat ministrul.

Tot sâmbătă, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice, care să înceapă chiar să servească cetăţeanul.

„Vreau ca instituţiile să înceapă să servească cetăţeanul şi să nu mai fie un clişeu pe care să îl aducă politicenii când se schimbă la guvernare. Aş vrea să văd şi eu la Guvern, dacă apare o problemă, se caută rezolvare, nu se caută vinovaţi, nu se caută ţapi ispăşitori. E important să vezi şi unde a fost problema, dar paradigma se schimbă, trebuie să fii acolo să-i ajuţi pe oameni”, a spus Raluca Turcan, într-un interviu la postul DIGI 24.

Ea a dat ca exemplu Ministerul Dezvoltării Regionale, unde vor avea loc mai multe reduceri de personal, însă la fiecare minister, ministrul de resort va veni cu propria sa schemă de reduceri de personal.

„Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%. Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem’”, a precizat Turcan.

Întrebată până când vor fi efectuate restructurările din ministere şi instituţii, Raluca Turcan a spus că este un proces care va dura o perioadă mai lungă, însă noul buget va fi gândit pe structurile cu personal restructurat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Panica printre slugile PSD!

  2. Luam masuri cu pensiile speciale, exceptie cele mai speciale – ale magistratilor, ca e foarte periculos, se atinge independenta justitiei care ramane dupa ce pleaca magistratul respectiv in pensie! El, la pensie fiind, influenteaza sistemul si actul de justitie! Noaptea mintilor!

    • Daca impoziteaza pensiile speciale ( toate) , eu i-am votat. Inseamna ca au caracter. Asta desi am votat USR din 2016. Insa USR a incaput pe mana unor oportunisti care cica au facut lege pentru abrogarea pensiilor speciale cu exceptia … armatei, magistratilor, securistilor, militienilor

    • Concluzia despre „noaptea mintii” este pt. ca va ganditi doar ….la partea de final, dnule Radulescu.
      Pensia dr serviciu a magistratilor( problema e ca sunt anumite categorii „asimilate” magistratilor care nu au intrat o zi in sedinta de judecata si nu au efectuat/ supravegheat urmarirea penala si, pt ca sunt asimilati, iau pensii de serviciu, similar magistratilor) previne faptul ca_ ne place sau, ii detestam sau nu pe magistrati, asta e o alta discutie_ magistratul sa nu se „asigure” pt.perioada cand implinind varsta pensionarii, ramane fara indemnizatia de serviciu_ asta pe de o parte.
      Pe de alta parte, dnule Radulescu, magistratilor le sunt interzise orice alte activitati lucrative pe perioada cat sunt in activitate: nu isi pot lua un al doilea , al treilea job( ca sa stranga si de acolo contributie pt pensia de asigurari sociale), nu pot investi o parte din banii economisiti din salariu, ei avand dr.doar la ceea ce se intampla_ in fct. de destin personal_ sa mosteneasca legal sau testamentar.
      S- a spus, la nivel european, ca, daca sunt instituite aceste interdictii si incompatibilitati, atunci, aceasta restrangere de drepturi( interdictia unui job subsecvent, cu exceptia celor din invatamantul superior juridic unde sunt discutii in sensul ca, si de acolo, s- ar dori indepartarea magistratilor?, este o restrangere a dr. de a munci), tb. corelata cu un regim distinct al salarizarii, dar si al pensionarii.
      In plus, examenul de intrare la Institutul National al Magistraturii este comparabil ca dificultate dpar cu rezidentiatul la medici, concurenta fiind, in unii ani, si de 20, 21 pe un loc_ intre timp a mai scazut caci au cam plecat in patru zari tinerii capabili de a depune un efort urias pt a invata suficient cat sa depaseasca acest concurs_, cu alte cuvinte, se atrage in profesie resursa cea mai bine pregatita dintre absolventii de drept.
      Aceasta este realitatea europeana , place au nu, e o alta discutie dar, cu siguranta, are sens si nu e „nicio noapte a mintii”: Dvs, daca doriti si puteti, sunteti liber sa aveti, nu unul, ci 10 joburi si, astfel, pensia dvs., la momentul atingerii varstei de pensionare, sa fie f buna pt ca ati avut posibilitatea de a o „suplimenta” muncind in mai multe locuri.
      Magistratilor le este interzis si, de aceea, s- a ajuns la solutia procentului de 80% din ultima indemnizatie pt a raporta pensia la singurul venit pe care au avut voie sa il obtina cat au fost in activitate.
      Cu respect, va adresez rugamintea de a nu confunda eventuala dvs. antipatie pt categoria profesionala a magistratilor( la care aceti pe deplin dr si pe care o pot intelege) cu realitatea si scopul salarizarii si pensionarii lor in conditii apreciate_ pe drept cuvant_ f bune. Indepenfenta magistratulor consta si in punerea lui la adapost_ prin lege_ de dificultati sau boscilatii financiare, de
      o insecuritate financiara care l- ar putea face susceptibil la acte de coruptie.
      Uitati- va la medici, credeti ca le_au crescut salariile doar pt.ca ei sa ramana in tara ( cei care vor sa plece o vor face in continuare pt ca e o profesie care iti deschide portile lumii peste tot, nu doar in Romania) sau in scopul de a scadea_ in cele din urma, cu ceva arestari si schimbarea generatiilor, acest fenomen chiar va disparea, as zice cam in maxim 8- 10 ani_ ponderea „plicului” strecurat in buzunarul halatului?

    • Magistrat, poți sa scrii pana poimâine, nu ma convingi nici cu… „Miliția”!
      Va dau un sfat: când ieșiți la pensie, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este sa învățați sa va pregătiți singuri mâncarea în casa, ca oamenii normali, ca să nu mâncați în continuare numai la restaurant 3 mese pe zi, 7 din 7 zile pe săptămână!
      Asa, va descurcați onorabil și cu o pensie pământeana!

    • Magistre, am omis:
      ‘ți – ai dracu’ de smenari!

    • Magistre, am mai uitat ceva: sa-ti spun cat de prost esti! Printre altele, faci o confuzie de analfabet functional intre salariu (sau indemnizatie) si pensie.

  3. Umblă vorba că în țarile așezate, salariul mediu in mediul privat e cu 30%-35% mai mare decât salariul mediu la Stat.
    Cum ziceți sa facem: devalorizăm moneda națională sau tăiem in carne vie?

    • Ne imprumutam ca da banca la peste .(aka hidro,energie si niste paduri)

    • Devalorizam, ca e pe mai nesimtite….

  4. Prima data trebuie curățat ministerul de interne de „pensionarii activi”

  5. Am iesit in masa la vot sa dam un sut in fund PSDului si vrem ca guverul PNL sa isi arate coltii muscand din beregata acestor lipitori. Tot ce inseamna cumulul pensiei cu salariul trebuie eliminat, plafonate pensiile la 10 000 de lei maxim eliminarea ajutoarelor sociale, creearea de locuri de munca ptr cei plecati peste hotare.

  6. Catule, dupa ce ca esti urat, mai esti si prost, chiparosule.

    • Vai, vai….. ramai fara pensie! Aia speciala????? De cand troller-ii (sau „tra-la-la-la) o aveau speciala???? Nici macar IQ-ul nu era ……

    • Sa vedem cat de prost este Cîțu comparativ cu Orlando: Cîtu nu numai ca a studiat economia si matematica dar este si masterand in economie si doctor in macroeconomie si economie internationala la Iowa State University unde cred ca a si predat . Orlando este absolvent tarzior de ASE cu specializarea in busines si turism si masterand în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Cîtu vine din mediul privat iar Orlando a lucrat numai la stat.
      Va cam sta in gât nu ? Si mai ales lui Orlando care nu suporta competitia : nu mai are functii , nu mai este in lumina reflectoarelor, i-a suflat Dancila si postul de se la Organizatia femeilor psd-iste …………

  7. Asa catule! N-ai ambitie daca nu scoti pesedistii la proteste in timpul iernii asa cum ieseau sorosistii cu cateii din cauza ordonantei13.

    • Nu mai este nevoie sa iesi la protete ca sa ingheti , are grija Firea sa inghetam in case . Comunistilor !

  8. Inteleg sa se dea grupa de munca acolo unde e cazul si sa se iasa mai repede la pensie. Insa politistul care lucreaza la birou trebuie sa astepte pina la 65 de ani sa iasa la pensie. Ca asa se umple tara de pensionari tineri iar apoi ne plingem ca sunt prea putini oameni activi si prea multi pensionari. La fel cu militarii.

  9. Administratia publica, mai ales cea Centrala colcaie de clientelism platit bine, fara munca, doar pe diplomele eliberate de fabricile de diplome PSDiste..
    Curatarea asta nu e treaba usoara, dar TREBUIE facuta, clientelismul papa bani multi FARA sa produca REZULTATE pozitive!
    Concediatii sa meara sa lucreze in mediul privat, care urla dupa forta de munca, sa mearga la Managerii din privat si sa-i „consilieze” pe ei, ca tot ajunsesera toti Consilieri bine platiti si rasplatiti!
    La munca!!!!
    Succes, dle Catu, sa apara PROFESIONISTII, ne-am saturat de analfabetii din PSDragnea!
    Observati ca fostul ministru al finantelor, Orlando-discoteca NU scoate o vorba despre DEZASTRUL lasat la Finantele Romaniei, se mai trezeste Olguta PRMista de la partid, dar de la MInistrul specializat nici un cuvintel!

    • @mariaalexa: Teodorovici a depus motiune de cenzura pentru ca in Parlament, printre PSdei e tare curajos, dar timp de aproape 2 ANI cat a fost Ministru de finante NU a iesit niciodata la o Conferinta de presa sa raspunda intrebarilor jurnalsitilor despre CIFRELE dezastrului inregistrat Luna de Luna de Romaaia din Ianuarie 2017 pana acum!
      O singura data a aparut, alaturi de Valcov, cand cu OUG 114, dar Orlando „decat” a citit OUG 114, Valcov a fost „tartorul”, el a explicat ce si cum!
      Orlando NU a aparut niciodata sa prezinte public Executia buggetara a nici unei Luni, in cei 2 Ani cat a fost in fruntea Finantelor, desi, pana la guvernele Dragnea, de fiecare data Ministrul de Finante iesea public si prezenta Cifrele de la Finante, o data cu publicarea pe site-ul oficial a Executiei bugetare!
      Niciodata, niciodata acest habarnist NU a vorbit cu CIFRLE pe masa, ca un profesionist!!

    • mariaalexa, „ne pisam pe” motiunea lui Discoteca!

  10. Vrem tineri de calitate ,performanti, competenți, nu pensionari comuniști care se ocupă numai de furat. In privat sunt locuri de muncă dacă vor să muncească dar acești pensionari care au fost toată viața șefi pupați in dos nu vor merge ei în privat.

  11. Hai să dăm un mare mumu clasei politice și să strigăm cu toții la un protest „afară cu toți sekurikii din viața publică!”

  12. Doamna sau Domnule „Magistrat” , absolut nimeni nu ar trebui sa beneficieze de nici un beneficiu sau facilitate , incepand cu cei care au fost presedinti ai Romaniei .

    Fara pensii militare , de care beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI .

    De asemenea si fara pensii de serviciu , de care beneficiază cei care au fost:
    procurori, judecatori
    personal aeronautic
    personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
    funcționari publici parlamentari
    diplomați
    auditori publici externi ai Curții de Conturi
    deputați și senatori

    • Tot respectul. Numai când am optat pentru cariera militara în urma cu mult timp, știam ce îngrădiri am dar și ce facilități am la ieșirea la pensie. Nu este normal ca acuma la bătrânețe sa schimbam regulile. Dacă puteai sa vroiai sa îmbraci hainele militare, ce spuneai acuma?

    • Serban, inteleg de la tine ca militarii si magistratii, cand isi aleg aceste profesii, o fac cu azimut – pensia de serviciu si speciala (ce realisti, pragmatici si maturi sunt ei la 18 ani!).
      Mi-aduc aminte cand, in armata fiind, la termen redus, comandantul nostru, un locotent major, cam pirpiriu, injura frecvent astfel: „Dumnezeii ma-si, cine m-a pus sa intru in Armata” (mai ales in zilele ploioase sau inchise)!
      Acum inteleg de ce unii (cred ca majoritatea) militari si magistrati isi fac treaba in sila, cu gandurile in alta parte, neprofesionist si incompetent!
      Sa traiti!

    • Nu stiu ce ai prizat dar aberezi grav. Tu vrei masuri care ne vor baga direct in recesiune. Bag de sesma ca unchiu’ Sam te plateste bine pt aberatiile postate.

      PROPAGANDA DE JOASA SPEȚĂ !!!

  13. Bravo, d le Câțu! Acesta este gestul cel mai echitabil făcut vreodată de un ministru al finanțelor!

  14. Hai să-i împușcă pe toți. Ne-am folosit ca stat de ei, ma refer la militari și acuma sa ne batem joc de ei. Când am întrat în NATO nu am semnat în acord ca vom acorda pensii de serviciu militarilor?

  15. Câtă demagogie…minciuni si propaganda

    Liberalii urlă din toți bojocii că „vor tăia pensiile speciale”… dar cu excepția pensiilor magistraților și a militarilor. Pensiile magistraților fiind „protejate”, chipurile, de o decizie a Curții Constituționale (873/2010) și cele ale militarilor, de obligațiile NATO.

    De pensiile militarilor nu știu ce să zic, dar conform datelor publice de la CNPP pensiile speciale (fără pensiile militarilor) încarcă bugetul de stat cu 1,07 miliarde RON / an. Și din această sumă pensiile speciale ale magistraților „înghit”… peste 75%.

    Cu alte cuvinte, tot ceea ce zic liberalii e nutreț ieftin pentru proști. Îi vor arde la buzunar pe piloți, pe foștii diplomați și pe alți câțiva fraieri de serviciu, în timp ce privilegiile castei celor care îi pot băga la pușcărie vor rămâne neatinse. Dintre cei care vor fi arși la buzunare doar piloții au o pensie „specială” semnificativ mai mare decât pensia de contributivitate, raportul între pensia specială și cea de contributivitate fiind la ei de 1,96. În schimb, la magistrați, e de … 5,47! Adică la o pensie de 3000 de lei, fostul magistrat mai ia 15.000… și ceva…

    Bonus: citită cum trebuie decizia 873/2010 a Curții Constituționale oferă toată „muniția” necesară pentru a aduce pensiile speciale ale magistraților la un nivel pământean. Nu de alta, dar când e vorba să mărim salariul minim în spirit liberal, degrabă facem corelații și calcule statistice bazate pe productivitatea din mediul privat. Să-i iei omului 20 de lei de la gură, în condițiile celui mai mizerabil salariu minim din UE, sub pretext că nu se pupă cu nu știu ce indici de productivitate și cu rata profitului din economie, nu mai e neconstituțional. În schimb, când Curtea Constituțională zice cu gurița ei că

    „pensia de serviciu a magistraților reprezintă o compensație a absenței unor drepturi fundamentale… politice… social-economice… libertate economică”

    nu se obosește nimeni să calculeze, bunăoară, cât câștigă în medie un antreprenor din România (adică unul care beneficiază de „libertatea economică”), pentru a se stabili un drept suplimentar la pensie în funcție de datele reale din teren, nu în funcție de avioanele din capul lor.

  16. Slab, slab!

    Pai directoarea economica de la ROMATSA a iesit anticipat la pensie si a luat 60 de salarii compensatorii, s-a reangajat la un minister si a fost pusa prin CA-uri.
    Milionara din pensii si sinecuri.
    Ce afaceri se fac pe acolo daca au umplut-o de bani?

  17. Și domnii judecători ar trebui să „beneficieze” de principiul contributivității. Ies la pensie duoă 25 de ani de muncă(doar 25) cu pensii de 160 de milioane pe lună (sau chiar dublu), merg la servici o dată sau de două ori pe săptămână, iar munca le-o fac alții(grefierii care au toate atribuțiile si încă li se mai aduagă).
    Deci…pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

    • Bravo PNL.
      Aplicații salariile cu VRS pentru unii iar pe ceilalți îi țineți „plafonați” până la paștele cailor. In felul ăsta, la alegerile de anul viitor o sa sugeți beleangu.