România respinge planul Comisiei Europene privind stabilirea taxelor si impozitelor. Cîțu: Politica de impozitare reprezintă un element al suveranității
România nu susține trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce privește modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Potrivit sursei citate, la reuniunea informală a miniștrilor de finanțe din UE din 11 septembrie s-a discutat inclusiv despre un sistem de impozitare echitabil și eficient, însă ministerul precizează că ”politica de impozitare reprezintă un element al suveranității și o pârghie esențială în stabilirea politicilor naționale”.
Redăm integral comunicatul ministerului finantelor:
”Implementarea planurilor de redresare a economiei la nivelul Uniunii Europene, sistemul de resurse proprii ale bugetului european, modalități de asigurare a unui sistem de impozitare echitabil și eficient și adaptarea piețelor financiare la era digitală au fost principalele teme de discuții ale reuniunii informale a miniștrilor de finanțe din UE, la Berlin, în 11 și 12 septembrie 2020.
Reuniunea din 11 septembrie 2020 a fost precedată de întâlnirea Eurogroup în format extins, care a avut pe agendă trecerea în revistă a dosarelor aferente Uniunii Bancare.
”Susținem finanțarea bugetului UE pe baza principiilor echității, eficienței, transparenței și simplității. Referitor la noile resurse proprii care urmează să fie propuse de Comisia Europeană, suntem deschiși discuțiilor, dar trebuie mai întâi să vedem propunerile concrete și impactul financiar asupra bugetului național”, a precizat ministrul Florin Cîțu, care a participat la reuniune, alături de ceilalți miniștri de finanțe europeni, prin sistem videoconferință.
Ministrul român de finanțe a mai menționat că România acordă o mare importanță ponderii echitabile a poverii financiare între statele membre, luând în considerare dezvoltarea economică a acestora.
În contextul în care miniștrii au dezbătut necesitatea reformării sistemului fiscal pentru o impozitare echitabilă și eficientă, ministrul Florin Cîțu a amintit că politica de impozitare reprezintă un element al suveranității și o pârghie esențială în stabilirea politicilor naționale. A subliniat că utilizarea impozitării ca sprijin în tranziția către „economia verde” trebuie să ia în considerare specificitățile economice ale fiecărui stat membru, mai ales în cazul statelor aflate în proces de recuperare a decalajelor.
Cu referire la discuțiile privind introducerea unui nivel minim de impozitare, ministrul român de finanțe a amintit că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România. De asemenea, ministrul Florin Cîțu a subliniat că România nu susține trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce privește modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării.
Ministrul român de finanțe a mai menționat susținerea față de îmbunătățirea regulilor UE pentru cooperarea administrativă între statele membre.”
Context
Comisia Europeană a propus oficial, anul trecut, un nou mecanism de luare a deciziilor de politici fiscale în Uniunea Europeană: în loc de unanimitate în Consiliul UE (reuniunile miniștrilor de resort) a propus majoritatea calificată, adică posibilitatea negocierii unor compromisuri mult mai rapide. Dacă e adoptată de statele membre, propunerea Comisiei poate reprezenta o schimbare fundamentală în funcționarea blocului comunitar atât din punct de vedere economic, cât și politic, dat fiind că fiscalitatea este strâns legată de programele politice.
Executivul european arată în propunerea oficială că politicile fiscale naționale nu vor suferi atingere în urma acestei modificări, rămânând apanajul guvernului și parlamentului fiecărui stat membru. Cu toate acestea, una dintre propuneri este un nou sistem de impozitare a economiei digitale, un sistem european comun, ceea ce ar putea duce la dispariția situației din prezent, în care state precum Irlanda practică dumpingul fiscal pentru a atrage marile companii multinaționale din IT.
Practic, dacă va fi adoptată, propunerea Comisiei Europene ar putea duce la o cedare suplimentară de suveranitate dinspre statele membre, ceea ce ar putea provoca tensiuni politice suplimentare cu guvernele care reclamă că UE are deja prea multe puteri. Din punct de vedere fiscal, un asemenea mecanism ar putea duce la dispariția paradisurilor fiscale din interiorul UE precum Cipru, Irlanda sau Luxemburg, deseori criticate de restul statelor membre pentru regimul extrem de scăzut de taxare. (Detalii aici)
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii