G4Media.ro

Ministrul Finanţelor: Ratingul României va depinde, în mare măsură, de capacitatea de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanţelor: Ratingul României va depinde, în mare măsură, de capacitatea de a ne respecta angajamentele

Agenţia Fitch a dat un semnal clar că România trebuie să continue măsurile de consolidare fiscală şi de restabilire a echilibrului bugetar pentru a întări credibilitatea fiscală a ţării iar ratingul va depinde, în mare măsură, de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele, susţine ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, transmite Agerpres.

Reacţia şefului de la Finanţe a venit după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la „BBB minus”, cu perspectivă negativă, după ce, la finalul anului trecut, aceeaşi agenţie a înrăutăţit perspectiva de la „stabilă” la „negativă”.

„Doar prin consecvenţă, angajamente ferme şi respectate putem recâştiga încrederea, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a menţinut încadrarea României în categoria ţărilor recomandate investitorilor. Avem, încă o dată, confirmarea că apartenenţa României la UE, creşterea constantă a economiei şi a PIB-ului, precum şi măsurile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar la 7%, în conformitate cu planul aprobat de Comisia Europeană, reprezintă factori de încredere pentru investitori. Totodată, prin evaluarea făcută, agenţia Fitch listează şi provocările pentru următoarea perioadă şi dă un semnal clar că trebuie să continuăm măsurile de consolidare fiscală şi de restabilire a echilibrului bugetar pentru a întări credibilitatea fiscală a ţării. Ratingul de ţară va depinde în mare măsură, de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele”, a scris ministrul Finanţelor, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

El a reafirmat că bugetul adoptat, care prevede reducerea cheltuielilor statului, o colectare mai eficientă a taxelor şi consolidarea creşterii economice prin investiţii, trebuie implementat cu fermitate.

„Sunt convins că păstrarea ratingului de ţară, după perspectiva negativă atribuită în decembrie, reprezintă un semnal suficient de puternic şi convingător pentru pieţele externe, şi anume că România poate menţine traiectoria de dezvoltare şi putem lua măsurile necesare pentru a oferi siguranţă investitorilor”, a mai precizat Tanczos Barna.

În evaluarea publicată vineri, Fitch arată că ratingul României pe termen lung „BBB minus” este sprijinit de apartenenţa la UE şi intrările de capital conexe care sprijină convergenţa veniturilor, finanţele externe şi macrostabilitatea. PIB-ul per capita şi indicatorii de guvernanţă şi dezvoltare umană sunt niveluri superioare faţă de ţările din aceeaşi categorie de rating („BBB”). Aceste puncte forte sunt puse în balanţă cu deficitul bugetar şi deficitul de cont curent, care sunt persistente şi ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilităţii politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate şi a poziţiei externe de debitor net relativ ridicată.

Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanţelor publice şi încetinirea accentuată a creşterii în 2024 şi posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale, apreciază agenţia.

Fitch avertizează, însă, că printre factorii care ar putea duce la retrogradarea ratingului se află continuarea creşterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eşecului implementării măsurilor care susţin o consolidare fiscală credibilă şi susţinută, sau o creştere economică slabă, şi efecte negative la adresa stabilităţii macroeconomice, de pe urma şocurilor politice.

Totodată, o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă şi a riscurilor la adresa finanţării externe, în urma îmbunătăţirii structurale a actualei situaţii a contului curent, se numără printre factorii care ar putea determina îmbunătăţirea calificativului de ţară al României.

În luna decembrie a anului trecut, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, acelaşi anunţ venind în luna ianuarie acestui an şi de la S&P Global.

La începutul acestei luni, ministrul Finanţelor a declarat că România nu va fi retrogradată în categoria ţărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an, având în vedere indicatorii economici, bugetul făcut pe 7% din PIB deficit şi angajamentul Guvernului pe acest buget.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Au rupt astia bugetul cu pensii speciale si salarii babane la companiile de stat.Acum sa va vad pe unde scoateti camasa …comunisti de cct

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.