G4Media.ro

Ministrul Finanţelor susține că pensiile nu vor fi majorate cu rata inflaţiei…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Ministrul Finanţelor susține că pensiile nu vor fi majorate cu rata inflaţiei în cursul acestui an / ”A fost o decizie foarte grea, o decizie pe care am fost obligaţi, practic, să o luăm”

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că în mod sigur pensiile nu vor fi majorate cu rata inflaţiei în cursul acestui an şi că, în afara acelor ajutoare „one-off” în valoare de 800 de lei, acordate în două tranşe pensionarilor cu venituri mici, nu vor exista alte ajutoare. „Avem siguranţa că salariile şi pensiile vor fi plătite la nivelul din noiembrie 2024, deci ne-am asigurat că nu vor fi probleme în plata acestor sume. În momentul în care economia şi încasările vor face posibile acest lucru, vom reveni şi vom intra din nou pe această schemă de ajustare a pensiilor cu rata inflaţiei”, afirmă ministrul, citat de News.ro.

„S-a văzut foarte clar că în urma deficitului de anul trecut nu sunt fonduri suficiente pentru a ţine pasul cu inflaţia, a fost o decizie foarte grea, o decizie pe care am fost obligaţi, practic, să o luăm, având în vedere situaţia economiei. Avem siguranţa că salariile şi pensiile vor fi plătite la nivelul anului 2024, noiembrie 2024. Deci ne-am asigurat că nu vor fi probleme în plata acestor sume şi, în momentul în care economia şi încasările fac posibil acest lucru, vom reveni şi vom intra din nou pe această schemă de ajustare a pensiilor cu rata inflaţiei”, a declarat, marţi, la Digi24, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Demnitarul a precizat că în mod sigur în acest an pensiile nu vor creşte în raport cu rata inflaţiei.

„Nu este o măsură bugetată pe anul acesta şi trebuie să avem în vedere realizabil obiectivul deficitului bugetar de 7%, astfel încât exact acea consecvenţă, seriozitate şi predictibilitate să se vadă şi din partea investitorilor străini, şi din partea economiei naţionale, şi din partea celor care nu vor să mai ajungem iar în situaţia în care spunem că vom avea un deficit de X% şi după aceea ajungem la o cifră dublă sau aproape dublă”, a afirmat Tanczos.

Potrivit ministrului, pedictibilitatea şi seriozitatea înseamnă foarte mult pe plan intern şi internaţional şi acest lucru „deja se vede în feedback-ul primit”.

„Pe plan intern investiţiile sunt foarte importante şi dacă ne-am angajat că o să avem o sumă pentru investiţii de 150 de miliarde de lei eu îmi doresc ca această sumă să fie şi realizată, depinde foarte mult de capacitatea ministerelor pe sectoare de a absorbi fonduri europene şi dacă pot împinge mai departe proiectele mari astfel încât investiţiile să se şi realizeze. Pe plan extern, avem obligaţia de a arăta că ceea ce spune România şi face. Dacă spunem că ne încadrăm în 7% deficit, trebuie să ne încadrăm în 7% deficit”, a punctat ministrul Finanţelor.

Tanczos Barna a mai spus că, în acest, an, în afara acelor ajutoare de tip „one-off”, în valoare de 800 de lei, acordate în două tranşe (aprilie şi ultimul trimestru din 2025) pensionarilor cu venituri mici, nu sunt bugetate şi alte ajutoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Țac pac la pensionari în barbă, haideți la voți dragi concetățeni, să votăm iar pesedepeneleaua

    • Indexarea pensiilor e mai periculoasa economic decat ai crede. Creaza o gaura enorma la buget (>8%) care trebuie umpluta cum altfel decat cu taxe… s-au lamentat ca nu vor creste TVAul, dar daca ar fi indexate pensiile ar fi fost obligatoriu. Deci pensionarii nevoiasi vor pierde net prin majorarea preturilor tuturor produselor si serviciilor. De castigat pe indexare il au politicienii, pensionarii de lux si fosilele alea din grupurile de influenta sindicale care isi castiga leafa si pensia de pe contributii, adica DOAR cei cu pensia peste medie. In rest orice pensionar din cei 3,8 milioane cu pensia sub medie va fi dezavantajat, mai mult sau mai putin.

      Ajutorul unic pt. pensionarii cu pensiile sub un prag e, dpdv financiar, cea mai buna optiune pt. a nu ne adanci si mai mult in mlastina majorari de preturi. De fapt, ar fi fost mai bine sa se fi facut acest ajutor constant si previzibil, decat indexare de pensie.

      Iti dau exemplu: un fost bugetofag de lux (sa-l numim sinecura) cu pensia de 10.000 de lei va primi 1.000 de lei la indexare in timp ce un pensionar cu 2.000 de lei va primi 200 de lei. Realist vorbind, contributiile facute nu ar fi avut cum sa genereze o valoare de 1.000 de lei in plus, decat din pix, pt. ca economia Romaniei nu a fost performanta la tineretea lui. Inflatia, e practic suportata de tineri, adica acei contribuabili activi in prezent, ceea ce nu e corect. Ii pedepsesti si pe ei pt. o indexare inutila pt. ca preturile si taxele nu cresc doar pt. pensionari.

  2. Țac pac la pensionari în barbă, haideți la voți dragi concetățeni, să votăm iar pesedepeneleaua

  3. Mai grea decât eliminarea pensiilor nesimțite, susținute cu încă de 3 ori de la buget ? Ipocriților !