G4Media.ro

Ministrul Fondurilor Europene: Ajutorul financiar este o formă de recompensă pentru cadrele…

sursa foto: Pixabay.com

Ministrul Fondurilor Europene: Ajutorul financiar este o formă de recompensă pentru cadrele medicale curajoase/ Nu suntem singura ţară membră UE care a propus o astfel de măsură

Asigurarea unui stimulent de risc pentru medici din fonduri europene şi decontarea cheltuielilor legate de spitalele modulare sunt printre măsurile care urmează să fie analizate în şedinţa de Guvern de luni, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, transmite Agerpres.ro.

„Ordonanţa de urgenţă a avut o primă lectură în şedinţa de guvern de vineri. Va fi propusă pentru reintroducere pe ordinea de zi pentru că sunt o serie de cheltuieli importante care se fac. Intenţionăm să introducem pentru aprobare pe ordinea de zi inclusiv decontarea spitalelor modulare pe care să le gestioneze Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv a containerelor de logistică medicală pentru secţiile de terapie intensivă. Proiectul de OUG cuprinde, pe lângă partea de echipamente medicale, partea de asistenţi sociali care vor fi implicaţi în această perioadă să acorde sprijin pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, de peste 65 de ani. Este vorba despre un ajutor pe care Guvernul îl asigură în această perioadă pentru persoanele în vârstă care se află în autoizolare la domiciliu”, a declarat, duminică, ministrul Fondurilor Europene la Digi 24.

În ceea ce priveşte stimulentul de risc pentru medici, Boloş a precizat că România nu este singura ţară membră UE care a propus o astfel de măsură, arătând că state precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia au înaintat o astfel de formă de recompensare a medicilor, iar această cheltuială este eligibilă din fonduri europene.

„Consider că este un stimulent de risc pe care guvernul şi domnul preşedinte l-au propus socotindu-l ca o formă de recompensare a celor care în aceste zile îşi sacrifică viaţa pentru a interveni în sprijinul celor care se află în situaţie critică. În proiectul de ordonanţă de mâine (luni, n.r.), inclusiv partea de echipamente medicale şi protecţie, sunt prevăzute pentru decontare. Ajutorul şi forma de stimulent de risc este o formă de recompensare a cadrelor medicale curajoase cărora le mulţumim că se implică în această activitate foarte importantă în care îşi pot pierde chiar viaţa. Este o măsură pe care o asigurăm din fonduri europene. Nu suntem singura ţară membră UE care a propus o astfel de măsură. Majoritatea statelor membre au găsit aceste stimulente de risc pentru medici ca fiind o formă de recompensare a actului de curaj, de la ţări vecine, Bulgaria, Ungaria, până la ţări mai dezvoltate precum Germania sau Italia, au găsit de cuviinţă ca aceste forme de sprijin şi de stimulent de risc să fie acordat medicilor fiind permisă ca şi cheltuială eligibilă din fonduri europene. Este în ordonanţa de urgenţă de mâine propus. Decizia va fi a Guvernului. Vedem care va fi forma finală”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

El a mai arătat că spitalele din reţeaua COVID pot cumpăra echipamente medicale şi de protecţie în această perioadă fără să aştepte Ghidul solicitantului şi mecanismele care trebuie parcurse de autorităţi pentru a putea deconta echipamentele medicale din bani europeni.

„Aceasta înseamnă încă o dată că spitalele pot face aceste achiziţii respectând procedurile de achiziţie publică pe care noi le-am menţionat în adresa pe care am înaintat-o către toate spitalele. Fac apel la unităţile sanitare, la autorităţile publice locale, decontarea din fonduri europene poate să aibă loc şi pot achiziţiona echipamentele medicale fără probleme pentru a putea interveni în tratamentul bolnavilor. Toate echipamentele medicale care sunt destinate tratamentului bolnavilor, de la ventilatoare până la staţii de monitorizare, injectomate tot ce înseamnă aparatură medicală inclusiv partea de echipamente de protecţie medicală ale medicilor care deservesc această aparatură se va deconta, Ministerul Fondurilor Europene propunând o modificare la Regulamentul CE împreună cu celelalte state membre ale UE ca această cofinanţare necesară pentru echipamente medicale din partea UE să fie de 100%. Plata echipamentelor medicale se va deconta 100% din fonduri europene după mecanismul pe care noi l-am trimis în circulara emisă către spitale”, a mai spus ministrul citat.

Marcel Boloş a menţionat, în context, că mecanismele de decontare din fonduri europene trebuie să fie cât mai flexibile pentru a ajuta unităţile sanitare să poată face achiziţia de echipamente şi să poată interveni rapid în tratamentul bolnavilor. Totodată acesta a precizat că fondul alocat în acest sens, de aproximativ 350 milioane de euro, ar putea fi suplimentat.

„În şedinţa Guvernului de mâine este o propunere de ordonanţă de urgenţă pe această temă şi cred că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri vom găsi resursele necesare pentru ca România să poată trece cu bine peste această perioadă complicată”, a mai spus Boloş.

sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pt situatia actuala dati vina pe medici, trollilor.

  2. Acesti 500 de euro sunt o spaga gretoasa aruncata medicilor, in loc de echipamente de protectie. Spera ca altfel vor cumpara tacerea medicilor cu privire la lipsurile din spitale !
    Medicii normali la cap nu doresc acest „cadou” otravit, care va ostiliza restul populatiei.
    A mai mituit un mustacios medicii cu salarii triplate, medicii i-au dat mu1e la vot. Acum e la Rahova.

  3. Monica,o mai fi o chestiune la care noi nu prea ne gandim.Daca om fi singurele state in care aproape toti asiguratii urla toata ziua ca medicii sunt platiti din banii lor? La modul in care cad in cap economiile noastre,ne putem astepta ca medicii nostri sa fi inceput sa creada ca chiar sunt platiti din banii asiguratilor si sa-si faca griji ca nu vor mai fi bani pentru salariile lor.

  4. Guvernul a gresit aruncând aceasta spaga derizorie de 500 euro.
    La final, toti vor fi veterani in lupta cu pandemia, vezi exemplul cu certificatele de revolutionar.
    De juramantul lui Hipocrate nu mai vorbeste nimeni.