G4Media.ro

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: ”Mă uit cu invidie la Italia, care…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș: ”Mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10 la sută din PNRR / România are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, că se uită cu invidie la Italia care a implementat deja 10 la sută din PNRR, comparativ cu România care are unele obiective, cum ar fi digitalizarea ONG-urilor, care ar fi putut să se regăsească în politica de coeziune. Boloş a mai spus că un obiectiv al României care lipseşte din PNRR ar fi sistemul de irigaţii pentru agricultură.

Întrebat vineri seară, la Digi24, dacă a fost negociat prost PNRR, Marcel Boloş a declarat că nu poate spune acest lucru, dar că trebuie să accelerăm procedurile de implementare.

”Nu pot să spun acest lucru, spun doar că suntem la ceva timp distanţă de aprobarea pe care a dat-o Comisia Europeană şi mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10 la sută din PNRR şi a început implementarea pe proiecte. Noi avem de implementat Planul Naţional şi aşa cum este el acum în stadiul în care este el acum, noi trebuie să accelerăm tot ceea ce înseamnă proceduri de implementare”, a declarat Boloş.

Ministrul Investiţiilor a precizat că România are unele obiective în PNRR care se puteau regăsi în politica de coeziune.

”Am analizat, comparativ PNRR al României cu PNRR al altor state membre şi de regulă şi-au fixat obiective mari pentru ca prin PNRR să îşi crească, cu adevărat capacitatea de rezilienţă şi să fie motorul de dezvoltare de care are nevoie fiecare ţară. Când ne întoarcem la la România, are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune foarte bine şi să nu pornim la drum, vă dau un exemplu, digitalizarea ONG-urilor care este un obiectiv frumos şi pe care ni-l dorim să avem o societate civilă cât mai puternică, dar putea să fie în politica de coeziune şi să urmărim prin PNRR obiectivele mari de ţară care să ducă la dezvoltarea economică a României”, a declarat Boloş.

Întrebat ce obiective ar lipsi din PNRR, Boloş a dat exemplu investiţiile în sistemul de irigaţii.

”E foarte greu de spus ce obiective lipsesc din PNRR pentru că noi înşine trebuie să fixăm ţintele. Dau un exemplu, dorim să valorificăm potenţialul agricol al României, ştim că avem o zonă cu potenţial foarte bun pe zona agricolă şi că ne lipseşte ceva şi acel ceva este sistemul de irigaţi. Avem la îndemână sistemele moderne de investiţii pe care fiecare stat membru le-a ştiut şi aici depindea de noi, de felul în care ştiam să punem pe masă o soluţie modernă pentru ceea ce înseamnă potenţialul agricol al României şi să îl valorificăm, astfel încât acum să nu fim în situaţia să trăim din porduse importate. Nu pot să dau vina pe cineva. Totul depunde cum ştii să faci negocierile şi cererea să fie în concordanţă cu ceea ce urmăreşte statul membru”, a declarat Boloş.

sursa: News.ro, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Eu ma uit la masura 4.1.1, de care v-ati batut joc in cel mai cinic mod posibil! Ce conteaza ca a pierdut Romania 350 mil EUR, nu?

  2. nu te mai uita cu invidie pune osu la munca putoare ca daaia iti platim leafa aia babana si pensia speciala!

  3. nu te mai uita cu invidie pune osu la munca puuuutoare ca daia iti platim leafa aia baaaaabana si pensia speciala!

  4. Va mai plangeti naibii mult? Astia is mega penibli.

  5. Tu ce te plangi bai Şoric? Tu luai PNRR de la rusi.

  6. Nea Bolose punem pariu ca voi pana in 2027 nu sunteti in stare sa terminati cu proiecte, documentatii si alte hartii, fara executie, cu executie dureaza 10-15 ani…

  7. Daca nu esti in stare sa guvernezi, du-te acasa.

  8. Guvernul este la nivel de contemplație?
    Nu se poate face nimic împotriva inflației?
    Avem nevoie oare de voi?!

  9. Pnnr a fost facut dupa interesele partidelor de a face afaceri cu bani multi si munca putina. Nu a fost interesul Romaniei. Cu 6 luni inainte de a face acest Pnnr trebuia chestionat poprul si apoi facute proiecte si propuneri. La noi democratia si consultarea publica sunt pe harie.

  10. Gargara ieftina pentru justificarea previzibilului esec al absorbtiei fondurilor europene. Nu stim, nu vrem si nu suntem capabili sa le absorbim. Dar gasim tot felul de justificari pentru esecurile previzibile. Aceeasi oameni ocupa de zeci de ani aceleasi posturi caldute fara nici o evaluare a performantelor, ca deh, statul la stat degeaba este foarte productiv. Si daca mai „producem” si un 10-15% beneficiu personal nefiscalizat este perfect!

    Doamne-ajuta, ca tot avem un „popa” la conducerea misterului!

  11. Ma bucur ca dupa 2 ani de cand „ne batem cu PSD”, PSD e cu mana in arginti si ne sapa groapa mai ceva ca acum 5 ani cand reformau justitia…

  12. Italienii au oameni care stiu ce au de facut, la noi … doar comentati, sunteti nemultumiti si habar nu aveti ce trebuie facut! Pnl , psd, udmr plecati acasa, nu este de furat este de munca!

  13. Incompetenta!! La toate nivelele de funcționare in stat, statul la stat fără nici o remușcarea ca tara in urma cu 100 de ani fără de vest. Banii au fost și sunt de ka UE dar dacă nu știi ce sa faci cu ei sau planul mare e cum sa furi mai mult și sa nu te prindă ne miram de ce Macron vrea sa împartă Europa pe vest și est: pai s-a cam saturat vestul sa tragă de est, de România , când văd câta incompetenta este de 15 ani de când suntem in UE. Tragem vestul înapoi cu incapacitatea țării noastre la modernizare.. pacat

  14. Deh mai gurita, e greu la deal, nu-i asa?

    Banii UE exista, insa nu mai tine sa-i smangliti atat de usor ca in cei 15 ani trecuti de la aderare. S-au prins in Vest, cat de pramatii prostanace sunteti si nu va mai vireaza 1€, fara sa aibe exact proiectul total, de la A la Z. Iar asta, voi nu stiti sa faceti.
    De furat mai stiti, insa nici asta foarte bine. Stiti sa „faceti dosare”, ca pe vremea lui Ceasca. Dosare cu sina, de preferinta 😀

    Nu i-ati lasat pe cei de la USR, singurii care sunt scoliti cu adevarat, nu ca voi, in fostele si actualele academii/facutati de tip Stefan Gheorghiu. Va faceau totul, cei de la USR, insa i-ati gonit si injurat, crezand ca puteti sa faceti voi. Insa nu tine, deoarece sunteti cam prostanaci.
    Acesta este purul adevar: sunteti prostanaci.

  15. Bravo Ghinea! Faina negociere!

  16. Cu ce se face vinovat Ghinea că actualii (aproape veșnic aflați la putere în ultimii 30 de ani) nu se pricep la nimic și sunt adepții „combinațiilor” ? Doar a combinațiilor !

  17. @dc. – cu simplu fapt ca a scia din putul gandirii sale progresiste panaelute verzi cannd noi avem nevoi de irigatii( citeste presa de atunci – civa irigatiile nu-s eco).
    Apoi, pt. Ca a fost slab negociator. E greu sa trecu de postura de critic(ca asta facea in presa) la realitate. Ghinea nu a Performat! Simplu!
    Pnrr negociat de el trebuie realizat ca atare, prin urmare, daca e cevagresit in el – I SE DATOREZA!

    • Poate fi adevărat faptul că Ghinea a fost un slab și neinspirat negociator, dar întrebarea era alta și a rămas fără răspuns iar fondul problemei (cauza rădăcină) nu poate fi rezolvat de niciunul din noi. Lucrurile se pot mișca în sensul dorit de români doar cu oameni foarte bine pregătiți și de calitate în posturile de decizie. Nu cred că-i avem sau, dacă există, nu sunt lăsați să ocupe aceste posturi. „Cașcavalul” trebuie să rămână numai în familie (copiii stăpânilor noștri vor fi stăpânii copiilor noștri). Familia politică, bineînțeles !