G4Media.ro

Ministrul Fondurilor UE: De legea avertizorilor de integritate depind 2,8 miliarde de…

sursa foto: Unsplash/ René Ranisch

Ministrul Fondurilor UE: De legea avertizorilor de integritate depind 2,8 miliarde de euro din PNRR

Legea avertizorilor de integritate are la bază o directivă a Uniunii Europene cu care trebuie pusă în acord, a declarat marţi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, care a avertizat că de adoptarea acestei legi în Parlament depind 2.8 miliarde de euro din PNRR, potrivit Agerpres.

„Este parte a Cererii de plată nr. 2, şi este jalon sensibil. În cererea de plată nr. 2 avem Legea avertizorilor de integritate, de o parte, şi decarbonarea, pe de altă parte, pe care nu avem cum să le discutăm decât în mod transparent şi să găsim soluţii dintre cele mai raţionale, pentru că în joc sunt, să nu uităm, sunt 2,8 miliarde de euro, banii României”, a argumentat ministrul Marcel Boloş.

El a făcut ramarca în contextul în care Parlamentul dezbate pentru a doua oară proiectul legii avertizorilor de integritate, după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis-o legislativului din cauză că prima formă încălca legislația europeană, negarantând anonimatul avertizorilor.

„Legea avertizorilor de integritate are la bază o Directivă a Uniunii Europene. Deci noi, practic, cu această lege nu putem decât să fim aliniaţi la directiva UE şi să respectăm întocmai condiţiile de anonimitate pe care le solicită directiva UE, să respectăm întocmai stabilitatea în funcţie a celor care sunt avertizori de integritate. Deci aici, sigur, sperăm că la reexaminare şi după rediscutarea în Comisia juridică, legea să fie pusă de fapt în acord cu directiva UE”, a declarat Boloş la Parlament, unde a fost prezent la Comisia de afaceri europene, potrivit Agerpres.

Și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis la 3 octombrie Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției a arătat că observațiile au fost formulate ”în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”. Altfel spus, banii din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt condiționați de adoptarea acestei legi, ca o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.

Context. Senatul a adoptat deja legea privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului. Reprezentanții ONG-urilor care monitorizează această lege importantă pentru semnalarea cazurilor de încalcarea legii în administrație au declarat pentru G4Media.ro că forma adoptată joi de Senat descurajează raportarea anonimă.

Aceasta ar fi condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public și precum și o serie de informații care descurajează semnalarea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legii. Proiectul de lege mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Reamintim că legea avertizorilor de integritate este un jalon în PNRR, având ca termen limită acest an. G4Media a scris pe larg despre prima formă a legii, votată în sesiunea de vară a Parlamentului și întoarsă de președintele Iohannis după critici dure ale societății civile.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Un croșeu de dreapta în bărbia mafiei, este cerința asta a Comunității Europene!
    De unde și vorbă… de ce-ți este frică cu scapi. Alooo! D-na Vicol. Demisia cucoană!

  2. Nu se pierd doar 2,8 miliarde de euro, ci tot restul fondurilor europene, cateva zeci de miliarde. 😀
    Bolos isi inchipuie ca mai da cineva fonduri europene guvernului mafiot de la Bucuresti daca legea asta ramane ticaloasa, asa cum au facut-o PSD+PNL+UDMR+AUR?

  3. Salut, ma puteți lămuri concret:această anonimizare, se aplica reclamamatului, adica numele se ține secret in timpul anchetei, proces, etc sau pur si simplu se pot face sesizari/reclamatii fara sa fie nevoie sa iti dai numele, adresa, etc?

  4. 1.care sint pasii pentru a fi numit-angajat avertizor ( exista cursuri , traninguri ) ?
    2. avertizorul este platit in functie de rezultate sau are salariu fix ?