G4Media.ro

Ministrul francez al Justiției, Éric Dupond-Moretti, a fost achitat în procesul în…

foto: captură video

Ministrul francez al Justiției, Éric Dupond-Moretti, a fost achitat în procesul în care era acuzat de conflict de interese

După trei ani de proceduri, două săptămâni de proces și zece zile de deliberări, Éric Dupond-Moretti a fost achitat miercuri de Curtea de Justiție a Republicii franceze de acuzația de conflict de interese, scrie Le Figaro.

În acest proces extraordinar, ministrul justiției a fost acuzat că a deschis anchete administrative împotriva judecătorului monegasc Édouard Levrault la 31 iulie 2020, iar apoi împotriva a trei magistrați de la Parchetul Național Financiar la 18 septembrie, în urma afacerii în care au fost implicați mai mulți avocați de marcă, printre care și Éric Dupond-Moretti, avocat la acea vreme.

Trei sindicate de magistrați au sesizat aceste fapte și au depus o plângere. După audieri deseori furtunoase, în care 21 de martori au depus mărturie, inclusiv unii membri de rang înalt ai sistemului judiciar, procurorul general a solicitat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare împotriva actualului ministru al justiției.

Éric Dupond-Moretti a fost achitat și părăsește pe ușa din față Prima Cameră Civilă a Palatului de Justiție de pe Ile de la Cité. Cu toate acestea, procurorul general poate face recurs până marțea viitoare. În acest caz, audierea în fața completului de judecată al instanței supreme ar urma să aibă loc în termen de trei luni. În caz de casare, un nou proces ar urma să aibă loc sub conducerea unei CJR nou alcătuite.

“Curtea de Justiție a Republicii tocmai a spus că, timp de trei ani, Éric Dupond-Moretti a fost implicat pe nedrept, desemnat vinovat chiar înainte de a fi judecat pentru un conflict de interese care, în realitate, nu a existat niciodată”, a salutat avocata ministrului Justiției, Jacqueline Laffont. “În toți acești ani, mult prea mulți oameni au considerat că zarurile au fost aruncate când încă nu se făcuse dreptate (…) Aceasta este o victorie pentru lege, pentru prezumția de nevinovăție și, într-un fel, o victorie pentru separarea puterilor. Este o victorie a unui om, nu împotriva unei instituții”, a adăugat ea.

Acest caz fără precedent a început la sfârșitul lunii iunie 2020, în marja așa-numitului dosar de corupție „Paul Bismuth” împotriva fostului președinte Nicolas Sarkozy, când Le Point a dezvăluit că Parchetul Național Financiar (PNF) a făcut să fie examinate facturile telefonice ale mai multor avocați, printre care Eric Dupond-Moretti, pentru a descoperi o posibilă cârtiță care i-a informat pe Sarkozy și pe avocatul său Thierry Herzog că sunt interceptați.

Eric Dupond-Moretti, un prieten foarte apropiat al lui Herzog, a denunțat o „anchetă mafiotă”. „Am basculat în Republica Judecătorilor”, a declarat cel care era unul dintre cei mai mediatizați avocați ai țării la acea vreme, înainte de a depune plângere.

Ministrul justiției de atunci, Nicole Belloubet, a cerut o „inspecție operațională”. După ce a devenit ministru, Eric Dupond-Moretti a ordonat o anchetă administrativă împotriva a doi magistrați și a șefului PNF pentru a determina posibile abateri individuale.

Castex, Belloubet, Molins

Într-un alt caz, el a deschis, de asemenea, o anchetă administrativă împotriva unui fost judecător detașat la Monaco, ale cărui metode de „cowboy” le denunțase în calitate de avocat și împotriva căruia a depus o plângere în numele unui client pentru încălcarea confidențialității.

În timpul anchetei, Eric Dupond-Moretti, care a avut întotdeauna o relație dură cu judecătorii, a denunțat o anchetă „tendențioasă” menită să „murdărească reputația unui fost avocat” și să alimenteze procesul său pentru „nelegitimitatea de a ocupa funcția” ministru al Justiției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...