Ministrul german al Agriculturii cere legalizarea „bin-diving”, practica de recuperare a alimentelor aruncate de supermarketuri în timp ce sunt încă comestibile, pentru reducerea risipei
Un ministru de rang înalt din Germania a cerut legalizarea „bin-diving” – practica de recuperare a alimentelor aruncate de supermarketuri în timp ce sunt încă comestibile – în vederea reducerii risipei și a hrănirii celor flămânzi, relatează The Times.
Obiceiul a devenit din ce în ce mai popular odată cu creșterea ecologismului și a prețurilor la alimente, dar rămâne o infracțiune penală în Germania, unde este cunoscut sub numele de „Containern” (aruncarea la gunoi).
Spre deosebire de Franța, unde gunoiul este considerat din punct de vedere juridic drept „res nullius”, adică proprietate fără proprietar, și de alte țări din Europa de Vest, unde urmărirea penală este nemaiîntâlnită, cum ar fi Suedia și Țările de Jos, autoritățile germane încă mai tratează ocazional „bin-diving” ca pe un furt.
Anul trecut, doi studenți din orașul Lahnstein, situat în vestul țării, au fost urmăriți în justiție după ce un vecin i-a văzut scotocind prin tomberoanele din fața unui supermarket și i-a reclamat la poliție.
Cu toate acestea, Cem Özdemir, ministrul agriculturii, a declarat că este timpul să fie mai „pragmatic”, deoarece Germania aruncă la gunoi aproximativ 11 milioane de tone de deșeuri alimentare în fiecare an.
„Dacă cineva vrea să salveze alimente din containerele de gunoi cât timp acestea sunt încă bune pentru consumul uman, nu ar trebui să fie pedepsit pentru asta”, a declarat Özdemir pentru ziarul Rheinische Post. „Cred că am prefera cu toții ca poliția și instanțele noastre să se ocupe în schimb de infractori [reali]”.
Această chestiune a preocupat anterior cele mai înalte instanțe din Germania. În urmă cu câțiva ani, o altă pereche de activiste în vârstă de 20 de ani, numite doar Franziska S și Caroline K, au fost amendate cu 225 de euro fiecare și condamnate la opt ore de muncă în folosul comunității într-o bancă de alimente pentru că au luat deșeuri dintr-un coș de gunoi al unui supermarket de la periferia orașului München.
Practica de a recupera alimentele aruncate de supermarketuri în timp ce sunt încă comestibile este cunoscută în germană sub numele de „containern”.
Cazul a ajuns până la Curtea Constituțională federală, care în 2019 a decis că supermarketul nu și-a anulat dreptul de a intra în posesia alimentelor prin plasarea acestora într-un coș de gunoi pentru a fi eliminate.
Activiștii au strâns peste 130.000 de semnături pentru o petiție prin care au cerut reformarea codului penal german, însă propunerea a fost respinsă de 15 din cele 16 landuri federale.
Anul trecut, serviciul de cercetare al Bundestagului a revizuit temeiul juridic al sustragerii de la pubelă și a concluzionat că aceasta nu poate fi considerată doar furt, ci poate fi agravată și de alte infracțiuni conexe, cum ar fi încălcarea proprietății sau daunele penale.
În prezent, ministerul lui Özdemir elaborează o strategie națională de nutriție pentru a-i încuraja pe germani să mănânce mai sănătos, pe modelul raportului comandat de guvernul britanic restauratorului Henry Dimbleby.
Se preconizează că va încerca să folosească cantinele finanțate din fonduri publice în locuri precum școlile, grădinițele sau centrele de îngrijire ca o „pârghie” pentru a promova mâncarea vegetariană și pentru a reduce consumul de carne.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii