G4Media.ro

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, și omologul său estonian, Hanno Pevkur,…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Olaf Kosinsky

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, și omologul său estonian, Hanno Pevkur, au semnalat disponibilitatea de a ajuta la asigurarea păcii în Ucraina prin trimiterea de trupe militare

Ministrul german al apărării dă semne de deschidere în privința trimiterii trupelor de menținere a păcii în Ucraina, informează Politico. Boris Pistorius și omologul său estonian, Hanno Pevkur, au semnalat disponibilitatea de a ajuta la asigurarea păcii în Ucraina prin intermediul unor trupe militare, cel puțin în teorie.

„Nu-mi pot imagina nicio situație în care Germania să nu participe la orice ar fi rezultatul negocierilor pentru o încetare a focului sau chiar pentru pace”, a declarat Pistorius la un eveniment organizat în comun de mai multe instituții media joi la Berlin. „Dar acest lucru trebuie decis la momentul potrivit și depinde de atât de mulți parametri, cum ar fi: Câte trupe vor fi oricum acceptate în încetarea focului? Care ar putea fi mandatul? Cine ia parte la acesta? Nu este ceva ce ar trebui să discutăm public pe piețe înainte de a fi clar dacă vom avea o încetare a focului sau nu”, a adăugat el.

Comentariile lui Pistorius au fost făcute în timp ce liderii europeni s-au întâlnit joi la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre discuțiile privind încetarea focului și sprijinul militar pentru Kiev. Liderii erau așteptați să discute modalități de a face propunerea franco-britanică de a desfășura o „forță de reasigurare” în Ucraina „mai operațională și mai concretă”, a declarat un oficial al președinției franceze.

Marți, Zelenski a mai spus că va face presiuni asupra partenerilor pentru a vedea „cine este pregătit” să trimită soldați în Ucraina.

Pevkur din Estonia a subliniat importanța clarificării mandatului sub care vor fi desfășurate trupele.

„Când trupele noastre sunt acolo – trupele germane, estoniene, franceze, britanice – atunci aceste trupe sunt fixate acolo și va exista tentația ca Rusia să ne lege acolo și apoi să ne testeze în altă parte”, a spus Pevkur. Există „atât de multe lucruri de discutat înainte de a spune: «Da, suntem acolo» sau «Da, vom sprijini ucrainenii în acest fel». Dar cu siguranță vom discuta foarte serios despre asta”.

Garanția de securitate ideală pentru Ucraina ar fi aderarea la NATO, a adăugat Pevkur.

Dar, având în vedere discuțiile în curs de desfășurare între SUA și Rusia, aderarea la NATO, pentru moment, pare a fi puțin probabilă, a spus Pistorius.

„Președintele Trump a scos din discuție aderarea Ucrainei la NATO, fără nicio presiune”, a declarat Pistorius.

Ambii oficiali au susținut că o pace durabilă pentru Ucraina este posibilă numai dacă Kievul și aliații săi europeni ar participa la negocierile de pace.

Cu toate acestea, Pistorius nu părea convins că europenii își vor asigura un loc la masă atunci când vine vorba de discuțiile administrației Trump, chiar dacă omologii săi francezi și britanici încearcă să obțină un astfel de rol arătându-se dispuși să trimită trupe de menținere a păcii în cazul unui eventual acord.

„Să vedem dacă au succes”, a spus Pistorius despre abordarea franco-britanică. „Aș spera că da, dar nu cred asta pentru moment. Nu există niciun semnal vizibil sau de auzit la Washington că sunt dispuși să ne lase pe masă. Și mi-e teamă că ar putea rămâne așa”.

Ceea ce rămâne neclar, de asemenea, este dacă Pistorius – unul dintre cei mai populari politicieni din Germania, conform sondajelor – va mai fi în funcție peste câteva săptămâni. Partidul său social-democrat (SPD), de centru-stânga, se află în prezent în discuții de coaliție cu câștigătorii conservatori ai alegerilor din februarie și nu s-a decis încă dacă își va păstra postul de ministru al apărării odată cu formarea noului guvern.

Pistorius a precizat încă o dată că dorește să rămână în funcție. „Mi-ar plăcea să îmi continui munca, pentru că nu s-a terminat încă”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Astea sunt și statele care vor participa la reconstrucția Ucrainei.
    România nu va participa.