G4Media.ro

Ministrul german al Economiei: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă…

Sursa foto: BMWK / Andreas Mertens

Ministrul german al Economiei: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un „atac” care urmărește „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”

Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un ”atac” care urmăreşte ”semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a afirmat marţi ministrul german al Economiei şi Climei, Robert Habeck, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a afirmat ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronilor din industrie.

Acest ”atac economic” a fost ”comis în mod deliberat” de Vladimir Putin, a adăugat el.

”Am văzut deja acest mod de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca”, a precizat ministrul german.

”Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie” prin ”creşterea preţurilor”, a avertizat Robert Habeck.

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Dar pentru guvernul german, este o ”decizie politică”, menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică.

O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

Sursa foto: BMWK / Andreas Mertens

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Mai degrabă un contraatac economic.

    • Înainte ca Rusia să atace și să fure teritoriu din Ucraina, Rusia nu era sub sancțiuni, curvă rusească ce ești.

    • daca inca nu v-ati dat seama, ca SUA se lupta cu Rusia,in Ucraina, platind cu sangele omului sarac, ukrainean,iar nota de plata platim noi, europenii, puneti-va mastile, si bagati doza 4, ca va face bine… a si sa nu uitati sa modificati temperatura termostatului (in jos evident), nu spalati hainele, aerisiti-l, si faceti dus numai duminica, iar carne sa nu mancati,nici nu apucati cu preturiile astea, raman numai gandacii, dar macar o sa fiti fericiti, ultimul sa stinga lumina, ca vrem nu vrem, se produce cu carbune, din lipsa gazului rusesc.

    • Pai nu ziceam noi in EU ca gazul rusesc este cah ?
      Deci ceea ce face Rusia este doar sa ne ajute sa ne ținem de cuvânt, adică sa nu mai folosim gaz rusesc pătat cu sânge…

    • UE se descurcă, dar Rusia va fi în sărăcie pentru eternitate, sclavilor.

    • @Florin: Asa o fi, dar atunci de ce tipa si Germania si UE ca din gura de șarpe? De ce au intrat in depozitele pentru iarna? De ce repornesc centralele pe cărbune?
      Nu cumva pentru nu ne descurcam fără gazul rusesc?

  2. ia auzi si la captain obvious.

  3. Europa de Vest e complice la dictatura putinistă, ei știau că Putin e un psihopat și un ucigaș, dar au vrut gazul ieftin.

    • Exact. Vesticii au vrut, vor si vor voi in continuare gaz ieftin.

    • Minți, curvă rusească, deja Germania scade consumul și a închiriat terminale LNG, tocmai ca să nu mai cumpere de la voi.

    • Gazul lichefiat estet de 3-4 ori mai scump decât cel rusesc. Altfel este OK.

    • Nu mai vrea nimeni să finanțeze ucigași de copii prin cumpărarea de gaz rusesc.

    • Nimeni in afara de Germania, Italia, Ungaria, Franța, etc.

    • Ungaria e vasalul Rusiei, la fel cum Rusia e acum vasalul Chinei. Cum va face Putin ca Rusia să nu fie anexată de China?

  4. Al optulea pachet de sancțiuni va rezolva problema.

  5. M-am săturat de toți plângăcioșii. Să folosească cărbune și gata. În război lupți cu ce ai nu te tot plângi. Dacă noi ne plângem, ucrainienii ce să mai zică.

  6. Nu e „atac economic” ci contribuția Rusiei la lupta cu încălzirea globală. Nu vrea UE sa reducă dependenta de combustibili fosili? Uite ca Rusia ii oferă aceasta ocazie, acum!

  7. Nop,cât mai mari că sunt doar pentru tătucu’!

  8. Asta trebuia să facă UE din prima zi de invazie. De ce i a fost si rușine să pronunțe fraza”robinet inchis”,rușii s au adaptat si nu numai că au pronunțat ci l au si inchis.
    Acum doi ani s a inchis orice activitate de producție in afară de esențial. Asa trebuia sa facă imediat după invazie.3 luni lockdown la gaz rusesc.Pe 25 februarie.Atunci n a murit nimeni de lockdown. Acum mor de adevăratelea de gloanțe.
    Nu erau îngrijorați de sănătatea noastră?Acum se distruge o țară si mor cu miile pe zi.Si poate fi si contagios….Unde i îngrijorarea pt viața celor ce mor in Ucraina?
    La bursă, unde in altă parte…

  9. Bufonul asta s-o intrebe pe tovarasa Merkel cum s-a ajuns in situatia asta.

  10. acu te-ai dumirit si tu tiripliciule? parca e virgil al nostru…

  11. Era buna energia nukleara acum dar a avut grija tovarasha merkel sa inchida tot dupa fukushima 🙂

  12. !Merkel

    Din postare imi dau seama ca sunt specialist in problema!

    Ati putea sa-mi spuneti cat din importul gazului rusesc in UE este folosit pentru incalzire si cat in industria chimica!

    stiti cumva cu cat se vor scumpi produsele UE la export, pe pietele externe UE, in urma folosirii unor resurse mai scumpe?

    am mai spus-o si o repet

    acest razboi ii afecteaza pe ucrainieni, pe rusi si UE!

    despre americani nu stiu ce sa spun, industria militara prospera, dar folosirea resurselor de gaz prin fractalizare ( parca asa se numeste, ceea ce s-a incercat si la noi si mecanismul a fost oprit de un adolescent din Vaslui, daca memoria nu ma inseala!) ridica costurile si mareste presiunea pe mediu..adica pe sleau, polueaza…

    castigatorii siguri, indiferent de finalul razboiului, China si India..adica tocmai ce americanii nu doreau, iar in Europa, Polonia..

  13. uniunea europeana e pe faras, putin diktatorul a castigat.

  14. Pai jermania vrea sa i inarmeze pe ucrainieni si in acelasi timp sa importe gaze rusesti! Si un copil de 7 ani vede ca ceva e putred in ecuatie!

  15. !ilie

    UE a incercat, dar nu a reusit! poate daca UE ar fi reusit sa aiba propria armata ( idee blocata mereu de briti), dar asta i-ar fi solicitat cheltuieli militare semnificative…europenii au acceptat securitatea oferita de Nato si pentru a face economiii si a asigura bunastarea cetatenilor ei, iar acest lucru se plateste acum!