G4Media.ro

Ministrul grec al agriculturii: România încalcă principiile UE prin interzicerea exportului unor…

Sursa Foto: Facebook/ Makis Voridis

Ministrul grec al agriculturii: România încalcă principiile UE prin interzicerea exportului unor produse alimentare din cauza coronavirusului/ Comisia Europeană și-a exprimat deja dezaprobarea și evaluează impactul asupra pieței unice

Ministrul grec al Dezvoltării Agricole şi Alimentaţiei, Makis Voridis, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia României de a interzice exportul unor produse, într-o scrisore adresată comisarilor europeni abilitaţi pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski, comerţ, Phil Hogan, piaţă internă, Thierry Breton, şi sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, scrie Capital.gr

După cum precizează Voridis, această decizie încalcă principiile de bază şi regulamentele atât ale Pieţei Comune, cât şi ale Politicii Agricole Comune şi de aceea cere Comisiei Europene să intervină imediat pentru a nu fi nevoite şi alte state membre să adopte practici similare şi să aplice contramăsuri drept răspuns la această evoluţie negativă.

Ministrul grec semnalează că în cazul în care va fi aplicată, această decizie va avea consecinţe asupra funcţionării normale a lanţului de aprovizionare şi alimentar în cadrul Uniunii Europene.

Voridis subliniază că decizia respectivă din partea României reprezintă o încălcare clară a articolului 35 al Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFEU) şi subliniază că un astfel de lucru nu poate fi justificat în niciun caz prin nevoia de protejare a vieţii umane şi a sănătăţii.

La sfârşit, el precizează că această acţiune loveşte şi în spiritul de solidaritate şi colaborare care trebuie să prevaleze între statele membre ale Uniunii, în eforturile acestora de a depăşi criza fără precedent provocată de pandemia de coronavirus.

Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile agricole și a anunțat că în prezent evaluează impactul potențial al deciziei asupra comerțului în interiorul pieței unice.
România a adoptat săptămâna aceasta interdicția privind vânzarea mai multor mărfuri în afara UE, între care grâu, porumb și zahăr, transmite Bloomberg.

Guvernul român intenționează să permită în continuare vânzarea de produse alimentare în interiorul UE, dar cumpărătorii trebuie să probeze că bunurile nu vor fi exportate.

Comisia Europeană a declarat că nu există vreun motiv legat de piață pentru restricționarea comerțului în interiorul ori exteriorul pieței unice. Restricțiile care plasează o „povară nejustificată” pe exportatorii agricoli vor dăuna siguranței alimentare, conform unui comunicat difuzat sâmbătă prin e-mail.

„Comisia nu deține nici o informație care să indice că Românie se confruntă ori se va confrunta curând cu o penurie de produse agricole destinate consumului uman”, a declarat comisarul agriculturii Janusz Wojciechowski.

„Măsura anunțată pare a nu fi proporțională.”

Premierul român Ludovic Orban a declarat joi că țara „nu-și poate permite să rămână fără grâu din cauza lăcomiei unor proprietari de cereale”.

Țara e unul dintre cei mai mari comercianți de grâu, porumb și orz ai UE, deservind piețe de pe toată întinderea Africii de Nord și Orientului Mijlociu.

Comisia Europeană se află în legătură cu oficiali români și încă mai evaluează impactul noii interdicții.
Menținerea unui lanț de aprovizionare funcțional este o prioritate pe perioada pandemiei de coronavirus, a declarat ea.

Context

După anunțarea interdicțiilor la export, premierul Ludovic Orban a declarat că suspendarea, pe perioada stării de urgenţă, a exportului de cereale şi a altor produse agricole nu se aplică şi spre ţările din Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Nu exportul spre ţările Uniunii Europene, vreau să fac această precizare, pentru că, din păcate, s-a transmis greşit informaţia, noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul în ţări din Uniunea Europeană, suntem parte a Uniunii Europene, unde există libertate deplină de circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicţia nu se referă la exporturile către ţări din Uniunea Europeană, ci către ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, a declarat Ludovic Orban, vineri, la Antena 1, întrebat dacă România este în pericol să intre într-o „criză de pâine” după ce s-a luat decizia interzicerii exportului de cereale.

Surse: Capital.gr/ Bloomberg/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu mai înțeleg… Nu s-au corectat şi au spus că se exportă în UE şi nu în afara uniunii? Pe perioada stării de urgență? Nu înțeleg poziția Greciei… ne-au luat foarte repede la bastoane. Ştie cineva de ce?

  2. Orban ar fi putut sa reduca exportul, lasand un spatiu de manevra, nu sa-l interzica total.
    Asa, le-a ridicat rusilor mingea la fileu.
    Vinde Putin la cereale, in draci, pe toate pietele acoperite pana acum de Romania!
    Orban va vinde la spartul targului surplusul de cereale, la juma`de pret, pt ca marfa e veche si plina de molii si gargarite.

  3. Sa nu ai incredere in greci nici macar atunci cand tac! Vorbeste un grec, fugi!
    Pe de alta parte pierderea unor piete este de regula definitiva. Mereu se gaseste un rusnac idiot, parvan finantat de FSB, sa umple ce ai lasat gol in urma ta. Ar fi trebuit un pic de atentie la nuante. Dar cand e hei-rup, e clar!

  4. Hmm, asa putem intui cam cine sunt intermediarii exporturilor de grau etc. din Romania.
    Da cand au oprit nemtii exporturile de masti de ce nu s-au sesizat grecii?

  5. Grecotei cu nas subtire, intermediarii, nu mai au ce vinde! Au ramas fara obiectul muncii!

    La munca filosofilor, putorile europei!

  6. Pentru nesimțirea asta îl chemam pe ambasadorul Greciei să dea explicații!
    Culmea tupeului, să-și dea cu părerea despre cerealele altora!