Ministrul închisorilor din noul guvern taliban susține că execuțiile și amputarea mâinilor vor fi reintroduse în Afganistan: „Este necesar pentru securitate”
Unul dintre fondatorii mișcării talibane și cel care aplică pedepsele impuse prin legea islamică, interpretată e dur de talibani când au condus ultima dată Afganistanul, a declarat că mișcarea extremistă aflată în prezent la putere va efectua din nou execuții și amputări de mâini, deși „poate nu în public”, relatează The Guardian, citând un interviu al Associated Press (AP).
În interviul acordat AP, Mullahul Nooruddin Turabi a respins indignarea asupra execuțiilor talibanilor din trecut, care au avut loc uneori în fața mulțimilor de pe un stadion și a avertizat comunitatea internațională în legătură cu interferențele cu noii conducători ai Afganistanului.
„Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor”, a spus Turabi la Kabul.
„Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre. Vom urma Islamul și vom face legile noastre urmând Coranul”, a precizat el.
De când talibanii au ocupat capitala afgană Kabul la 15 august și au preluat controlul asupra țării, afganii și lumea întreagă au urmărit să vadă dacă își vor reimpune stăpânirea dură de la sfârșitul anilor ’90. Comentariile lui Turabi au arătat cum liderii grupului rămân înrădăcinați într-o viziune a lumii profund conservatoare și dură, chiar dacă îmbrățișează schimbări tehnologice, precum smartphone-urile și utilizarea rețelelor de socializare.
Turabi, acum la vârsta de 60 de ani, a fost ministru al Justiției și șef al așa-numitului minister al Propagării Virtuții și Prevenirii Viciului, în timpul guvernării anterioare a talibanilor.
La acea vreme, comunitatea internațională a denunțat pedepsele aspre ale talibanilor, care au avut loc în stadionul din Kabul.
Execuțiile criminalilor condamnați au fost, de obicei, printr-o singură lovitură la cap, efectuate de familia victimei, care avea opțiunea de a accepta să dea bani și de a permite condamnatului să trăiască. Pentru hoții condamnați, pedeapsa era amputarea unei mâini. Pentru cei condamnați pentru jaf pe autostradă, erau amputate o mână și un picior.
Procesele și condamnările au fost rareori publice, iar sistemul judiciar a fost ponderat în favoarea clericilor islamici, a căror cunoaștere a legii s-a limitat la ordinele religioase.
Turabi a spus că de data aceasta, judecătorii – inclusiv femeile – vor judeca cazurile, dar fundamentul legilor din Afganistan va fi Coranul. El a spus că aceleași pedepse vor fi reintroduse.
„Tăierea mâinilor este foarte necesară pentru securitate”,” a afirmat el, spunând că a avut un efect descurajant asupra hoților. El a spus că guvernul studiază dacă va fi aplicată pedeapsa în public și va „dezvolta o politică” în acest sens.
De asemenea, talibanii au reintrodus o pedeapsă pe care o foloseau în mod obișnuit în trecut – umilirea publică a bărbaților acuzați de furturi mici.
În cel puțin două incidente din Kabul în ultima săptămână, bărbați acuzați de furturi mici au fost legați de mâini în spatele unei mașini, iar vehiculul a defilat cu aceștia prin oraș pentru a-i umili. Într-un alt caz, fețele lor au fost pictate pentru a fi identificați drept hoți.
Cine este Mullahul Nooruddin Turabi?
Purtând un turban alb și o barbă albă stufoasă și neîngrijită, Turabi, îndesat, șchiopăta ușor pe piciorul său artificial. A pierdut un picior și un ochi în timpul luptelor cu trupele sovietice în anii 1980.
Sub noul guvern taliban, el se ocupă de închisori. Turabi face parte dintr-o serie de lideri talibani, inclusiv membri ai cabinetului interimar, care se află pe lista sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite (ONU).
În timpul guvernării anterioare a talibanilor, el a fost unul dintre cei mai feroce și mai lipsiți de compromisuri ai grupului islamist. Când talibanii au preluat puterea în 1996, unul dintre primele sale acte a fost să țipe la o femeie jurnalistă, cerându-i să părăsească o cameră cu bărbați și apoi să dea o palmă pe fața unui bărbat care s-a opus.
Turabi era renumit pentru smulgerea aparatelor muzicale din mașini, înșirând sute de metri de casete distruse în copaci și pe indicatoare. El le-a cerut bărbaților să poarte turbane în toate birourile guvernamentale și subordonații săi îi bată zilnic pe bărbații ale căror bărbi fuseseră tăiate. Sporturile au fost interzise, iar legiunea „aplicatori ai legii” condusă de Turabi i-a forțat pe oameni să meargă la moschee pentru rugăciuni de cinci ori pe zi.
În interviul din această săptămână cu AP, Turabi a vorbit cu o femeie jurnalistă. „Suntem schimbați față de cum eram în trecut”, a declarat el.
El a spus că talibanii vor permite televiziunea, telefoanele mobile, fotografiile și videoclipurile „pentru că aceasta este necesitatea oamenilor și suntem serioși în privința asta”.
El a sugerat ca talibanii să vadă mass-media ca pe o modalitate de a-și răspândi mesajul. „Acum știm că, în loc să ajungem doar la sute, putem ajunge la milioane”, a precizat el. Turabi a adăugat că, dacă pedepsele sunt făcute publice, atunci oamenilor li se poate permite să filmeze sau să facă fotografii pentru a răspândi efectul de descurajare.
Chiar dacă rezidenții din Kabul își exprimă frica față de noii lor conducători talibani, unii recunosc cu regret că capitala Kabul a devenit deja mai sigură în ultima lună.
„Nu este un lucru bun să îi vezi pe acești oameni umilițo în public, dar îi oprește pe infractori pentru că atunci când oamenii o văd, ei se gândesc că nu vor să fie și ei în locul omului respectiv»” a spus Amaan, un patron al unui magazin din centrul Kabulului, citat de The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii