G4Media.ro

Ministrul iranian de externe a sosit în Egipt, o premieră din 2013

Sursa foto: Murtadha Al-Sudani / AFP / Profimedia

Ministrul iranian de externe a sosit în Egipt, o premieră din 2013

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a sosit miercuri seară în Egipt, a informat agenţia oficială Irna, o vizită fără precedent în această ţară în aproape 12 ani pentru un şef al diplomaţiei iraniene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această deplasare are loc într-un moment în care Iranul îşi intensifică consultările diplomatice pentru a încerca să atenueze tensiunile regionale, după atacurile împotriva Israelului la 1 octombrie care trezesc acum temeri de represalii.

Ultima vizită în Egipt a unui şef al diplomaţiei iraniene datează din ianuarie 2013, când Ali Akbar Salehi a mers la Cairo.

Abbas Araghchi s-a oprit înainte în Iordania, miercuri, în cadrul unui turneu regional.

După Egipt, va merge apoi în Turcia, a anunţat ministerul său de tutelă.

Iranul a lansat 200 de rachete asupra Israelului pe 1 octombrie, dintre care mai multe rachete hipersonice pentru prima dată.

Israelul a promis că va face Iranul să plătească preţul atacului său.

Aceste lovituri au fost prezentate de Teheran ca represalii pentru asasinarea în iulie în capitala iraniană a liderului Hamas palestinian, pusă pe seama Israelului.

Iranul a mai spus că a acţionat şi ca răspuns la moartea unui general iranian într-un atac în Liban, precum şi a lui Hassan Nasrallah, care a condus Hezbollahul libanez timp de peste 30 de ani, susţinut financiar şi militar de Iran.

Ministrul iranian de externe a multiplicat de atunci iniţiativele diplomatice.

El a vizitat succesiv Liban, Siria, Arabia Saudită, Qatar, Irak şi Oman, care serveşte, în general, drept intermediar pentru discuţii indirecte cu Statele Unite.

Marţi seară, Abbas Araghchi a discutat cu omologul său francez, Jean-Noël Barrot, şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Teheran.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.