G4Media.ro

Ministrul irlandez de Externe: Jumătate din cerealele din Ucraina au trecut prin…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul irlandez de Externe: Jumătate din cerealele din Ucraina au trecut prin România, de la începutul războiului

Jumătate din cerealele care au ieşit până acum din Ucraina, de la începutul războiului, au trecut prin România, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe şi al Apărării din Irlanda, Simon Coveney, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, transmite Agerpres.

Acesta a vorbit de provocările agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi despre ce înseamnă perspectiva europeană pentru ţările care aspiră la integrarea în UE.

„Jumătate din cerealele care au ieşit până acum din Ucraina de la începutul războiului au trecut prin România şi infrastructura pe care aţi pus-o la dispoziţie ‘din scurt’, pentru a încerca să minimizaţi impactul acestui război, este limitată, dar am văzut o atitudine foarte proactivă, în încercarea sprijinirii acestei iniţiative. Rolul pe care îl jucaţi în NATO ştiu că a fost şi el accelerat de rolul pe care l-aţi jucat în acest război, dar ţările noastre, deşi au o istorie şi o relaţie diferită cu Rusia, au răspuns împreună şi de fapt este o provocare la modul nostru de viaţă. Ucraina acum se luptă pentru propria existenţă”, a afirmat Coveney, potrivit traducerii oficiale.

El a adăugat că „ucrainenii se luptă pentru vieţile lor, pentru viitorul lor, pentru copiii lor, în contextul pe care îl are de oferit Europa – libertate, democraţie, respectarea drepturilor omului, respectarea demnităţii minorităţilor, oportunităţi de comerţ, parteneriate şi cel mai important poate, stabilitate politică”.

Totodată, Coveney a vorbit, în mod concret, despre ce înseamnă apartenenţa la Uniunea Europeană. „Am fost prezent când Irlanda a decis prin referendum să adere şi ţara mea a devenit de nerecunoscut faţă de cum eram acum 50 de ani şi acest lucru s-a datorat oportunităţii şi stabilităţii oferite de apartenenţa la UE şi asta vrem şi pentru Macedonia de Nord, pentru Albania, pentru Ucraina, pentru Moldova şi pentru Georgia, pe viitor şi pentru celelalte ţări din Balcanii de Vest”, a spus oficialul irlandez.

El a afirmat că în ţara sa trăiesc 130.000 de cetăţeni români şi moldoveni, care adaugă plusvaloare în societate.

Ministrul Aurescu a vorbit de sprijinul României legat de implementarea Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord.

„Am reiterat susţinerea fermă a României pentru poziţia Uniunii Europene de a rezolva problemele apărute în sfera de aplicabilitate a protocolului, prin utilizarea cu flexibilitate a mecanismelor oferite de protocol”, a spus şeful diplomaţiei române.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dacă avem autostrăzi,

  2. Pentru asta si tot ceea ce a făcut Romania pentru nașparlii de ucraineni ar trebui ca Ucraina sa ne zică „Sărut mana, nană!” in următoarea suta de ani.
    Si sa-i lase pe romanii din Ucraina sa învețe in românește.

    • Adevarat! Subscriu.

    • În primul rând trebuie să știi să vorbești ucrainiana daca trăiești acolo, nu rusă sau română.

    • Rrrromani verzi ce plesnesc de patriotism: ungurii din Romania sa invete in romana, sa nu mai vorbeasca la magazine in limba maghiara, sa puna tricoloru’ la geam si asa mai departe…

      Aceiasi rrrromani verzi ce plesnesc de patriotism: ucrainienii sa lase romanii din Ucraina sa invete in limba romana, huaaaa!

  3. Toate astea au fost făcute de Guvern să dea bine la UE poate poate prindem Schengen. Dar după cum se pare Zelenschi face ordine și la noi. Presimt că la final când totul se va liniști România va fi iarăși cel mai prost din curtea școlii, nu au avut curajul nici să negocieze ajutorul, cum corect spunea cineva drepturile românilor din Ucraina.

  4. A nu se intelege ca nu sustin dreptul romanilor si minoritatilor dintr-o anumita zona sa-si pastreze traditiile si asa mai departe, dimpotriva. Doar remarcam dihotomia auriferului roman care daca nu-si pune intrebari in general, nici nu are cum sa remarce propria ipocrizie…

  5. Titlu:”Jumătate din cerealele din Ucraina au trecut prin România”. Apoi in aflam din text ca doar:”Jumătate din cerealele care au ieşit până acum din Ucraina au trecut prin Romania”..

  6. Da, am vazut. In fiecare zi stau la coada sa intru pe autostrada dupa tiruri conduse de soferi ucraineni, care opresc in mijlocul strazii, obositi, trec de pe o banda pe alta fara sa se asigure etc. S-a cocosat asfaltul in Ovidiu la sensul giratoriu…