Ministrul israelian al Securității Naționale, extremistul de dreapta Itamar Ben-Gvir, a vizitat Muntele Templului / Esplanada Moscheilor: „Noi suntem stăpânii Ierusalimului și ai întregii Țări a Israelului”
„Sunt fericit să urc pe Muntele Templului, cel mai important loc pentru poporul Israelului”, a declarat Ben-Gvir în timpul vizitei, citat de Jerusalem Post. „Trebuie spus că poliția face o treabă minunată aici și dovedește încă o dată cine este stăpânul în Ierusalim. Toate amenințările Hamas nu vor [schimba nimic], noi suntem stăpânii Ierusalimului și ai întregii Țări a Israelului”, a adăugat acesta.
Șeful Administrației Muntelui Templului, rabinul Shimshon Elbaum, a salutat vizita, declarând: „Îl felicit pe ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, pentru ascensiunea sa pe Muntele Templului, care dă sens sloganului „Muntele Templului este în mâinile noastre”, care a împlinit recent 56 de ani.”
„Ben-Gvir a fost activ încă din tinerețe în favoarea pelerinajelor evreiești pe Muntele Templului și, de la preluarea mandatului, a provocat deja îmbunătățiri semnificative, înlăturând sute de hărțuitori și consolidând regula Israelului pe Muntele Templului.”
Organizația Tag Meir, care se opune discriminării minorităților în Israel, a condamnat vizita, declarând: „Ben-Gvir și un prieten de-al său vor să schimbe cu forța status quo-ul pe Muntele Templului și să dea foc Ierusalimului și Orientului Mijlociu. Până când vom continua să plătim prețul numirii iresponsabile a lui Ben-Gvir în funcția de ministru al securității naționale a statului Israel?”.
Iordania și palestinienii au condamnat vizita lui Ben-Gvir și au avertizat asupra escaladării situației
Purtătorul de cuvânt al președinției Autorității Palestiniene, Nabil Abu Rudeineh, a calificat vizita lui Ben-Gvir la sit ca fiind un „atac flagrant la al-Aqsa”, moscheea din vârful Muntelui Templului, avertizând că aceasta va avea „repercusiuni grave”, potrivit agenției palestiniene de știri WAFA.
„Intrarea extremistului Ben-Gvir la o oră matinală, ca hoții, în piața Moscheii al-Aqsa nu va schimba realitatea și nu va impune suveranitatea israeliană asupra acesteia”, a adăugat Abu Rudeineh.
Ministerul iordanian de Externe a condamnat, de asemenea, vizita „în termenii cei mai fermi”, calificând-o drept „o escaladare periculoasă și inacceptabilă” și „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a status quo-ului istoric și legal în Ierusalim și în sanctuarele sale”.
Ministerul a adăugat că „încălcările și atacurile continue asupra sanctuarelor islamice și creștine din Ierusalim, împreună cu continuarea măsurilor unilaterale de extindere a coloniilor și a incursiunilor continue în teritoriile palestiniene ocupate, avertizează asupra unei noi escaladări și reprezintă o tendință periculoasă pe care comunitatea internațională trebuie să lucreze pentru a o opri imediat.”
Purtătorul de cuvânt al Hamas pentru orașul Ierusalim, Mohammed Hamada, a subliniat că mișcarea teroristă „nu va lăsa al-Aqsa în pace” și a avertizat că Israelul va „purta responsabilitatea pentru incursiunile barbare ale miniștrilor săi și ale turmelor de coloniști”.
Hamada a făcut apel la palestinienii și arabii din Ierusalim, Cisiordania și teritoriul israelian să își „intensifice” prezența în al-Aqsa pentru a face față „tuturor încercărilor de profanare și iudaizare a acesteia”.
Esplanada Moscheilor sau Haram al-Sharif (Sanctuarul nobil), care pe lângă al-Aqsa cuprinde și sanctuarul Qubbat al-Sakhra (Domul Stâncii, cu cupola aurită) este al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca și Medina. Domul Stâncii este locul în care evreii cred că Avraham a încercat să-și sacrifice fiul, Isaac, lui Dumnezeu, iar musulmanii cred că profetul Mahomed s-a înălțat la cer. Ei cred că acesta și-a legat „calul fabulos”, al-Buraq, într-o zonă situată în partea interioară a Zidului de Vest al Muntelui Templului.
Moscheile, ridicate după cucerirea Ierusalimului de către musulmani între 685 și 709 după Hristos, au fost construite deasupra ruinelor Templului lui Herod, distrus de romani în anul 70 al erei creștine. Din Templu a rămas doar Zidul de Apus (al Plângerii) considerat cel mai sfânt loc de către evrei.
După preluarea controlului părții de est a Ierusalimului de către Israel în 1967, Muntele Templului sau Esplanada Moscheilor a constituit un loc de permanentă dispută între evrei și musulmani. Vizita fostului prim ministru al Israelului, Ariel Sharon, pe 28 septembrie 2000 pe Muntele Templului, a declanșat a doua Intifada (revolta palestiniană).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii