G4Media.ro

Ministrul Justiției, avertisment pentru CSM: Indiferent dacă pe 8 octombrie dă sau…

Tudorel Toader

Ministrul Justiției, avertisment pentru CSM: Indiferent dacă pe 8 octombrie dă sau nu aviz pentru Adina Florea, va trimite propunerea la președintele Iohannis

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri seară că indiferent dacă CSM va da sau nu aviz pentru Adina Florea, aleasa sa pentru șefia DNA, pe 8 octombrie, el va trimite propunerea președintelui Klaus Iohannis.

Audierea va fi pe data de 8 octombrie, voi fi prezent. Să ne imaginăm că pe 8 nu au putut să vină toţi membrii Secţiei de procurori, eu ce, stau o lună de zile? Eu voi da drumul la propunere către preşedinte. Dacă pe 8 nu îmi dau avizul, dacă pe 8 nu avem o decizie şi nu avem cvorum de şedinţă la secţia pentru procurori, nu-i mai aştept şi dau drumul la propunere”, a avertizat Tudorel Toader miercuri seară, într-o intervenție telefonică în direct la România TV.

Pe 27 septembrie, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, cu 4 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”, pentru 8 octombrie la ora 10:00, audierea Adinei Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA.

Secția a decis amânarea audierii Adinei Florea din cauza sesizării făcute de procurorul general Augustin Lazăr la Inspecția Judiciară, dat fiind incidentul de securitate de la Constanța. Florea a fost audiată pe data de 19 septembrie ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General, publicat de Darius Vâlcov.

Două zile mai târziu, Florea l-a criticat dur, din studioul Antenei 3, pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre care a spus că face o anumită presiune cu privire la ocuparea funcţiei de conducere a DNA, ea afirmând că Lazăr “pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă”. De asemenea, ea a spus că procurorul general ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi că acesta “are un interes personal evident”.

“Au fost chiar surse avizate, ca să folosesc un termen consacrat cel puţin într-o parte a presei scrise, care m-au avertizat să am mare grijă pentru că există o anume presiune din partea procurorului general. Mi s-a spus că DNA-ul nu este DIICOT, că vor fi surprize mai mari sau mai mici, dar nu m-am gândit niciun moment că surprizele vor fi de o asemenea anvergură”, a spus Adina Florea, într-o intervenţie pentru Antena 3, ea referindu-se la sesizarea depusă de procurorul general pe numele ei la Inspecţia Judiciară.

Ea a reafirmat că dosarul în care ar fi vizată, legat de protocolul Parchetului General cu SRI, ar trebui instrumentat de orice altă structură, dar nu Parchetul instanţei supreme.

Întrebată cum cataloghează acţiunea procrorului general, Adina Florea a spus că acesta ar trebui să se abţină de la a face orice demers şi l-a acuzat că are “un interes personal evident”.

“Din punctul meu de vedere, domnul procuror general ar trebui să se abţină de la a face orice demers. Domnul procuror general are un interes personal evident. Dumnealui este semnatar al acestui protocol, prin urmare, ar trebui să se abţină să facă orice demers. Ar putea ca acest dosar instrumentat de Parchetul General să fie în continuare instrumentat de orice altă structură, dar nu de Parchetul General”, a spus Florea.

Ea a adăugat că, după ce a fost prezentată sesizarea în privinţa sa, s-a aşteptat ca procurorul general să se abţină de la vot în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM în care a fost amânată audierea ei pentru postul de procuror-şef al DNA. În plus, Florea a spus despre procurorul general al României că “pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă” şi că a sesizat Inspecţia Judiciară cu “o grabă nemaivăzută”.

“Pare că îşi exercită funcţia mai mult decât excesiv, cu rea-credinţă, în condiţiile în care există acest dosar penal pe rol, a spus şi dumnealui chestiunea aceasta, dosar penal care nu s-a finalizat, despre care dumnealui a susţinut că nu are cum să-l lege de persoana mea şi atunci, deşi există acest doar penal pe rol, iată sesizează cu o grabă nemaivăzută, nemaintâlnită, Inspecţia Judiciară, în condiţiile în care, de regulă, Inspecţia Judicară, în situaţia în care există un dosar penal pe rol, nu am întâlnit situaţii în care să facă verificări, dar poate că de data asta, cine ştie, vom avea  noutate în activitatea judiciară, va exista şi o sesizare de abatere disciplinară la Inspecţia Judiciară concomitent cu un dosar penal la o structură de parchet şi nu ştiu dacă mai există vreun for care să facă verificări. Probabil că vom apela şi la acel for ca să facem verificările”, a declarat Adina Florea.

Ea a spus că o “apără în primul rând legea, buna-credinţă” şi că are încredere în lege şi în bună-credinţă. “Ştiu că sunt nevinovată, am convingerea că se va dovedi nevinovăţia mea, deşi se pare că nu mai operează prezumţia de nevinovăţie”, a mai spus Adina Florea.

Adina Florea l-a criticat pe procurorul general Augustin Lazăr şi joi, în timpul şedinţei CSM în care urma să fie audiată în vederea eliberării uni aviz, ea spunând că acesta “aruncă anatema” asupra sa şi că nu Parchetul ICCJ ar trebui să cerceteze apariţia în spaţiul public a protocolului cu SRI, publicat de Darius Vâlcov, având în vedere că procurorul general este semnatarul documentului.

Florea a precizat că în cariera sa de 28 de ani în magistratură nu a avut „niciun fel de abatere” şi nicio sancţiune disciplinară.

“Fără niciun fel de probă, domnul procuror general vine acum şi spune că aş avea un anume profil etic”, a spus ea.

În acel moment, Augustin Lazăr a intervenit, cerându-i Adinei Florea să nu „exagereze” şi menţionând că a spus că profilul etic al candidatului „e important a fi clarificat”.

Florea a mai spus că, în legătură cu amânarea audierii sale se gândeşte că ar putea ca altcineva să îi facă o nouă sesizare la Inspecţia Judiciară, caz în care s-ar lua în discuţie o altă amânare.

Scandalul a pornit după ce, pe 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, de unde provine Adina Florea.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la această structură.

În 19 septembrie, Adina Florea a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Dragnea recunoaște că a rămas fără majoritate: Ne-am trezit în fața unei artimetici simple la legea offshore, poate n-a fost o comunicare bună

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Dar noi de ce nu le dăm un ultimatum jegoșilor din PSD-ALDE ?
    De mâine dispăreți din orice funcție publică ! Toți !!! Hai, fără avize !!!

    După acest ultimatum al lui toader dacă mai crede cineva în respectul infractorilor PSD+ALDE pentru actul de justiție este un bolnav mintal.

  2. Primul si cel mai de seama partz al justitiei romanesti a vorbit. Deci bai ‘executantilor’ de la CSM sa nu auzim comentarii!
    Uitati-va la acest tovarash cum isi expune ego-ul si maretzele realizari cu orice ocazie cu care vorbeste. Deci toti sunt niste prosti cu exceptia lui care are tot timpul dreptate. Cand ceva nu ii convine spune ca respectivii nu se pricep.
    Va veni o zi Tudorele cand poate vei invatza si tu ceva ca pana acum se pare ca ai lectii pentru toti. Nu-ti face probleme ca are grija Dumnezeu de asta.

  3. SINISTRU IN SLUGARNICIA LUI FATA DE CUPLUL TERICEANU-DRAGNEA

  4. Pai atunci la ce ne mai trebuie CSM sau presedinte, de ce le platim salariile, daca un moldovean cu studiile la Balti decide ce vrea organu lui? Asta la ievaluare o sa ia vreo 30*7,62 fix in muian.

    • Sunt un om pasnic, detest solutiile violente dar in cazul asta sunt de acord cu metoda de „ievaluare”…

  5. Ce făcuși, tuDorele?? Așa se vorbește, tocmai ce te-ai întâlnit cu cei de la Veneția! Ce îți recomandă ei, să nu aștepți avize, să nu tii cont și de ceilalți”actori” implicați în problema asta?? Să înțeleg că politicul primează in Justiție??avem sau nu independența justiției??
    Sau te grăbești undeva?? Arde dosarul Teldrum?? Ei zic sa vorbești cu mustăciosul și să ii recomanzi să își facă bagajele cat mai repede, daca explodează mămăliga nu mai apucă.
    . Cu cât sta mai mult, cu atât strânge mai multe motive să fie jupuit…plus că baga mai puține slugi in r..hat

  6. sa-ti bagi propunerea in koor si sa te duci invartindu-te la dracu! Si poti s-o iei si pe ana pauker de constanta!

  7. Daca RomaniaTV si Antena3 n-ar exista, ati fi mancati, jegosii dracului!
    Ati pus labele pe CNA , CCR, Avocatul Poporului si toate mijloacele de control ale statului si noi n-am facut nimic, ca ati facut-o iscusit, pas cu pas, pentru a ajunge la dictatura.

    Vina noastra? Poate. Prea tarziu? Poate. Dar trebuie sa ii dam inainte!

    MUIE PSD!

  8. Daca Slugarel trimite propunerea la Presedinte, fara sa aiba si avizul Sectiei de Procurori a CSM abia ce ii ofera lui Iohannis un motiv valabil sa ii respinga cererea sau sa i-o inapoieze ministrului cu observatia ca dosarul pt numirea sefei DNA nu este complet.

    Apoi nici tatal CCR nu i-ar putea gasi lui Iohannis vreo vina daca veorica ar sesiza Curtea cu un conflict constitutional intre Guvern si Presedintie !

    PS. Slugarel ar trebui sa fie primul care sa stie ca formalismul unei proceduri nu poate fi incalcat ! 😉

  9. Ce cazuri complexe și mari a judecat Ana Pauker din Constanta? Ne poate spune cineva? Ce o califică să obțină postul de șef la DNA? Doar faptul ca este numită politic și este simpatizantă a psd-alde. Asta doar.

  10. Chiar asa Rudotel?
    E sarcina de Partid si trebuie îndeplinită.
    Fara avize, fara consultări.
    Doar ce gândesti tu e bun.
    Baga o OUG si desființează CSM.
    Ce ne mai trebuie.
    Dar daca apar date noi de la Parchetul Curții de Apel Constanța?
    Dar daca Cimitir isi face mea culpa si recunoaste cine i-a livrat protocolul secret?
    Oricum suspiciunea exista in spațiul public.
    Iar promovarea are un pret.
    Ciudat cum tocmai de la Constanța a ajuns la Cimitir protocolul?