Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu: Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituţionalitate. Nu vrem să ne aducem aminte despre lucrul ăsta sau ce?
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că „problema coliziunii între dreptul european şi dreptul naţional nu este nouă, nu e particulară României”, el arătând că România respectă supremaţia dreptului european. Predoiu face această afirmaţie în contextul discuţiilor despre decizia Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care consideră că judecătorii instanţelor naţionale care nu aplică prevederi ale curţilor constituţionale ce funcţionează la nivel naţional nu pot fi expuşi riscului de a răspunde disciplinar pentru acest fapt, dacă deciziile judecătorilor constituţionali nu sunt în concordanţă cu dreptul Uniunii Europene, transmite News.ro.
„Dacă te uiţi în detaliu la deciziile CJUE şi decizia CCR, sunt două speţe aici. Una este legată de povestea cu MCV-ul, unde acolo cele două trenuri nu se ciocnesc, ca să rămân tot într-o cheie plastică aşa, ci mai degrabă trec unele pe lângă altele în sens invers. Curtea de Justiţie ce spune: «MCV e obligatoriu». Curtea constituţională spune: «Ştiţi ceva, MCV nu e instrument legislativ, prin urmare nu e în competenţa mea să văd dacă e constituţional sau nu, nu mă interesează, din punctul meu de vedere nu este obligatoriu, dar dacă Guvernul vrea să îl îndeplinească, să îl îndeplinească». Deci a lăsat o marjă Guvernului şi evident că sunt de părere că trebuie să îndeplinim MCV”, a afirmat Cătălin Predoiu duminică seară, la B1 Tv.
Ministrul spune că atunci când România va îndeplini „obiectivele de substanţă” din Mecanism, atunci va putea spune că obiecţiile făcute de oficialii europeni sunt „apă bătută în piuă”.
„Ştiţi când o să vorbesc eu de apa asta bătută în piuă? În momentul în care noi, obiectivele de substanţă le îndeplinim. Dacă le îndeplinim, atunci sunt de acord, vin la dumneavoastră şi spunem, ”Dom-le, noi am îndeplinit tot” şi, dacă acuma mai sunt discuţii, să ştiţi că e apă bătută în piuă. Dar eu nu pot să mă duc acum la comisarul Reynders sau la vicepreşedinta Jourova şi să spun ”Ştiţi, haideţi că vorbim politică”, pentru că spun: aţi rezolvat asta, asta, asta?”, adaugă Predoiu .
Ministrul mai spune că „orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate” la nivel de constituţionalitate.
„Uitaţi-vă în Constituţie. În momentul în care tu accepţi că aplici dreptul european cu prevalenţă – sigur că sunt nuanţe, sunt şi alte articole care sunt interpretabile – dar ţi-ai asumat să cedezi o parte de suveranitate. Nu vrem să ne aducem aminte despre lucrul ăsta sau ce? E valabil pentru orice stat membru al Uniunii Europene. Ştiţi, şi alte state au trecut prin discuţia aceasta. Germania a avut problema aceasta înainte ca România să intre în Uniunea Europeană şi s-a rezolvat prin dialog între Curţile Constituţionale şi Curţile de Justiţie ale Uniunii Europene”, a explicat Predoiu.
Sursa foto: Pixabay/ geralt
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
31 comentarii