Ministrul Justiției, către procurorii DNA, la 20 de ani de activitate: ”Cunosc nemulțumirea dumneavoastră legată de neîntoarcerea competențelor după desființarea SIIJ, competențe pierdute în 2018/ Legea conferă DNA o mare putere”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis procurorilor DNA, marți, la împlinirea a 20 de ani de activitate, că știe nemulțumirea acestora legată de neîntoarcerea competențelor după desființarea Secției Speciale, competențe pe care DNA le-a pierdut în 2018.
Predoiu le-a mai spus că legea le oferă ”o mare putere” pe care ”DNA are obligaţia să o folosească fără menajamente în combaterea corupţiei”.
Ministrul Justiției a amintit și de legile Justiției, controversate în spațiul public, spunând că ”în ciuda unor speculații nefondate, proiectele legilor Justiției, dezbătute chiar în aceste zile în Parlament, sunt proba celor de mai sus (consolidează puterea și independența DNA, n.red.).
- ”Citez din declarația procurorului șef DNA în exercițiu făcută în Parlamentul României, acum câteva zile: „Prin aceste proiecte, DNA își menține independența, autonomia și capacitatea de a combate corupția”, a mai adăugat Predoiu.
Discursul integral al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu
Sunt bucuros și onorat să fiu, astăzi, prezent la aniversarea DNA. Permiteți-mi, de la bun început, să felicit DNA pentru cei 20 de ani de activitate, pentru rezultatele obținute, pentru efectele pozitive degajate în societate prin combaterea corupției, să-i felicit pe toți cei care muncesc zilnic, cu dedicație, în această instituție, începând cu procurorul șef DNA, adjuncți, șefi de secții, șefi de unități teritoriale, procurori și, de asemenea, polițiștii judiciari, personalul de specialitate și cel de suport tehnic și administrativ. Tuturor, felicitări, la mulți ani și mult succes în continuare. Doresc, de asemenea, să vă asigur de sprijinul instituțional al Ministerului Justiției pentru consolidarea capacității judiciare și administrative a DNA, pentru independența sa și continuarea combaterii energice a corupției în toate sferele societății.
În ciuda unor speculații nefondate, proiectele legilor Justiției, dezbătute chiar în aceste zile în Parlament, sunt proba celor de mai sus. Citez din declarația procurorului șef DNA în exercițiu făcută în Parlamentul României, acum câteva zile: „Prin aceste proiecte, DNA își menține independența, autonomia și capacitatea de a combate corupția”.
„După 20 de ani” este titlul unui celebru roman de capă şi spadă, un roman despre curaj şi onoare, despre împliniri şi eşecuri, lacrimi şi zâmbete, sacrificiu şi dreptate. După 20 de ani de existenţă instituţională, DNA este o lecţie care se cere profund şi ştiinţific disecată, o lecţie pentru cei care au creat-o cu gândul că va fi doar un exerciţiu formal, pentru cei care au susţinut-o sau combătut-o, pentru cei care s-au intersectat în diverse calităţi cu acţiunea DNA, pentru cei care au colaborat instituţional cu DNA şi, nu ultimul rând, pentru procurorii DNA înşişi, analiză a cărei concluzii să folosească pentru adaptarea DNA la dinamica fenomenului corupţiei şi la perfecţionarea continuă a activităţii acesteia. Dar nu acesta este momentul unei astfel de analize. Ne aflăm, totuşi, la o reuniune aniversară.
Cert este că, dincolo de orice consideraţii sau speculaţii, DNA este un câştig instituţional pentru statul român, pentru societate şi pentru cetăţeni. De aceea, el se cere consolidat şi perfecţionat în continuare, pentru că răspunde unei nevoi legitime a cetăţenilor – combaterea corupţiei politice, administrative, financiare, corupţiei mici şi corupţiei mari.
Legea conferă DNA o mare putere, iar DNA are obligaţia să o folosească fără menajamente în combaterea corupţiei. Cu cât mai mare această putere, cu atât mai mare responsabilitatea pentru folosirea ei fără abuzuri şi greşeli.
Doamnelor și domnilor,
Există, în continuare, numeroase provocări care trebuie confruntate pentru a perfecționa activitatea DNA – îmbunătățirea logisticii, rezolvarea deficitului de procurori, detalierea regulilor privind poliția judiciară ș.a.m.d. Cunosc așteptarea dumneavoastră în privința extinderii competențelor, chestiune care trebuie discutată structurat, în cadru colegial cu DIICOT și, ierarhic, cu procurorul general. Cunosc și nemulțumirea dumneavoastră legată de neîntoarcerea competențelor după desființarea SIIJ, competențe pierdute în 2018, dar reamintesc că soluția aleasă de minister și legiuitor a fost singura acceptată de majoritatea reprezentanților sistemului judiciar aleși în CSM, împrejurare care sugerează atât anumite concluzii pentru trecut, cât și estimări legate de viitor.
Ministerul Justiței va continua să sprijine, în cadrul competențelor, eforturile dumneavoastră pentru perfecționarea instituției și combaterea corupției. Poate că cea mai mare provocare pentru DNA în perioada următoare este, însă, forjarea și perfecționarea unei culturi instituționale moderne, a unei mentalități moderne, plecând de la ceea ce așteaptă cetățeanul plătitor de taxe de la o instituție anticorupție, de la așteptarea ca banul public să fie folosit eficient și cu rezultate atât în prevenirea corupției, cât și în condamnarea infractorilor și recuperarea prejudiciilor. Gândiți-vă, de asemenea, nu numai la ceea ce așteaptă un cetățean onest, care nu are de a face cu DNA, dar și la ceea ce așteaptă un cetățean onest care, dintr-un complex de împrejurări, are, temporar, o calitate în procedurile DNA, un cetățean care se știe nevinovat – așteaptă un procuror competent, imparțial, independent, fără altă agendă decât cea a legii și de bună credință, adică un procuror profesionist, așa cum sunt convins că sunteți.
De asemenea, sunt convins că, pe acest drum, DNA va continua să aducă servicii societății și cetățenilor. Încă o dată, felicitări și mult succes!
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii