G4Media.ro

Ministrul Justiției, despre exodul magistraților din sistem: ”Situația a fost stabilizată”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Justiției, despre exodul magistraților din sistem: ”Situația a fost stabilizată”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus duminică, în mesajul de Ziua Justiției, că situația dificilă cauzată de exodul magistraților din sistemul judiciar ”a fost stabilizată” prin intrarea în sistem a 750 de noi magistrați. Gorghiu spune că deficitul este încă vizibil, dar va fi depășit în ”câțiva ani”.

  • ”Putem spune că, în acest moment, situaţia a fost stabilizată ca urmare a intrării în sistem în ultimul an a aproape 750 de noi magistraţi şi a siguranţei oferită pentru carieră prin adoptarea Legii 282/2023 privind pensiile de serviciu. Există toate perspectivele ca, urmare a eforturilor făcute de statul român, lucrurile să evolueze pozitiv, iar deficitul de resursă umană din sistem, încă vizibil, să fie depăşit în câţiva ani”, a transmis Gorghiu.

Ministrul Justiției a amintit și ”atacurile la persoană” la adresa unor magistrați spunând că nevoia de apărare a reputației profesionale a fost ”o lecție învățată” în ultimul an.

  • ”Am asistat la atacuri la persoană la adresa unor magistraţi şi în toate aceste cazuri procedurile de apărare a reputaţiei profesionale trebuie să fie duse până la capăt. Pe de altă parte, profesionalismul şi performanţa în sistem reprezintă cele mai bune căi de a evita riscul afectării încrederii în justiţie. O parte importantă a actului de justiţie este reprezentată de ceea ce numim ”a face justiţie până la capăt”. Pentru Ministerul Justiţiei este o prioritate ca toate sentinţele pronunţate de instanţele din România pentru fapte comise în ţara noastră să fie executate tot în România. Din această perspectivă sunt foarte importante acţiunile de combatere a fenomenului fugarilor”, a mai spus ministra Justiției.

Alina Gorghiu a mai amintit de proiectul ”Cartierului Justiției”, în cadrul căruia o ”zonă abandonată şi degradată se va transforma în cel mai mare proiect de investiţii de regenerare urbană de după 1989 care va asigura cele mai bune condiţii de infrastructură pentru desfăşurarea activităţii a 23 instituţii judiciare unde circa 6.000 de persoane angajate vor interacţiona zilnic cu peste 9.500 de justiţiabili”, a mai transmis Alina Gorghiu de Ziua Justiției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Justiția este un dezastru, numai politicienii și CSM nu văd asta. Cu judecătoarea prinsă că a luat mită, care acum încasează pensie specială cum a rămas? Cu judecătoarea incompetentă din cazul Pascu cum a rămas, e tot în sistem? Cu judecătorii din cazul Ursu, cazul Iorgulescu, cazul Hidroelectrica, cum a rămas, sunt tot în sistem? Cu procurorii DNA Iași din cazul violatorilor Onilă și Jitaru cum a rămas? Sunt tot în sistem?

    • Ești rău, unii sunt pensionari speciali!

    • Judecătoarea Jianu, la care se face referire, fusese condamnată în primă instanță la vreo 7 ani de pușcărie pentru că luase mită de la primarul Năvodariului, condamnat și el. Apoi, a intervenit Sfânta Prescripție, adusă de preacinstita CCR, iar judecătoarea coruptă nu a mai fost condamnată în ultimă instanță, pentru că procesul penal i-a fost încetat, după ce dânsa ceruse continuarea (că să fie decarată nevinovată, sanchi). Astfel, GĂSITĂ VINOVATĂ DE JUSTIȚIE PENTRU FAPTE DE CORUPȚIE, scăpată totuși de răspundere penală pe motiv de prescripție, femeia șpăgară a fost reintegrată pe funcția de conducere (șefă secție la tribunal) avută la data suspendării sale din funcție (când s-a pus în mișcare acțiunea penală).
      Imediat după reintegrare, s-a cerut la pensie și primește pensia de serviciu, cu luarea în considerare, la vechime, a perioadei în care a fost suspendată și, prin urmare, nu a muncit la jugul magistraturii.
      Mai mult, pentru acea perioadă, în care a avut stresul generat de anchetă penală, dar nu a muncit ca judecător, doamna primește toți banii pe care i-ar fi primit dacă ar fi muncit, plus actualizări (PESTE 3 MILIOANE DE LEI).
      Paradoxul situației vine din faptul că legea privind statutul magistraților, deși prevede pierderea dreptului la pensie de serviciu în cazul abaterilor disciplinare pentru care se dispune excluderea din sistem, totuși în cazul infracțiunilor pentru care nu se pronunță condamnarea, pe motiv de prescripție, nu se pierde acest drept, CHIAR DACĂ PERSOANA ESTE GĂSITĂ VINOVATĂ!
      Absurd, dar nici CSM, nici MJ și nici Guvernul sau Parlamentul nu se gândesc, chiar și după acest caz, să schimbe legea, astfel că și alți magistrați condamnabili vor putea beneficia de deplinătatea drepturilor care, în mod normal, le-ar fi trebuit luate.

  2. Au cele mai mari salarii din Romania ,muncesc cel mai putin,concedii peste concedii si se plang .Cu ajutorul lor ,au scapat de puscarie cei mai mari mafioti pe care Romania ii are in acest moment.Prea multe merite nu vad .Un dezastru,doamna cu balanta este demult data la fier vechi si topita ….