Ministrul Justiției, despre percepția că DNA nu mai funcționează cu motoarele turate: ”E la un nivel foarte bun, procurorii sunt motivați”/ DNA duce lipsă crasă de procurori și nu mai instrumentează dosare de impact/ Șeful DNA spunea că nu primește resursele necesare
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann la Prima TV că nu este real faptul că DNA nu mai funcționează cu puterile turate la maximum.
Predoiu susține că percepția publică referitoare la activitatea slabă a DNA ”nu este în acord cu realitatea” și că DNA își continuă activitatea ”la un nivel mai mult decât acceptabil, la un nivel foarte bun”, iar ”procurorii sunt motivați în continuare”:
- “E vorba de o percepţie, mai degrabă, această percepţie, o dovedesc cifrele şi evaluările internaţionale, nu este în acord cu realitatea. Cetăţenii trebuie să ştie că DNA îşi continuă activitatea la un nivel mai mult decât acceptabil, la un nivel foarte bun, susţinut. Din discuţiile pe care le-am avut cu ocazia bilanţurilor cu conducerea DNA, procurorii sunt motivaţi în continuare”, a declarat Predoiu.
Ministrul Justiției a mai spus că instituții care se ocupă de Justiție, cum e DNA, ”nu trebuie să fie vedete media”, făcând referire la notorietatea de altădată a instituției Anticorupție:
- “Această percepţie că DNA şi-a oprit motoarele nu este confirmată de realitatea obiectivă, de datele obiective, din teren, nu numai în materie de anchete desfăşurate, cauze trimise în judecată, ci şi în materie de condamnări obţinute şi de scăderea numărului de achitări. Prin urmare, aceste cifre nu pot fi combătute. Sunt chestiuni demonstrabile obiectiv. Faptul că nu mai există acea notorietate care era altădată în ceea ce priveşte DNA, cred că este relevant din punctul meu de vedere, pentru că nu scrie în nicio lege şi nici în Constituţie că instituţiile care se ocupă de justiţie la modul general, în speţă de combaterea corupţiei, cum este DNA, trebuie neapărat să fie vedete media”, a mai declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Ministrul Justiției susține că datele oficiale arată că percepția că DNA nu funcționează la puteri maxime este ”departe de realitate”:
- “Eu mă raportez la date oficiale şi pot să spun pe baza lor că percepţia aceasta e departe de realitate, în orice caz. În niciun caz nu pot să subscriu unei astfel de afirmaţii. Dimpotrivă, DNA a făcut şi în ultimii ani eforturi de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite de lege, de a identifica, a investiga, ancheta şi inculpa fapte de corupţie”, a mai spus ministrul.
Predoiu a fost întrebat și de ce lipsesc numele grele din dosarele de corupție, fapt care nu se întâmpla pe vremea când parchetul era condus de Laura Codruța Kovesi. Ministrul a declarat că ”unii spuneau că e hiperactiv” și că ”există păreri și păreri”, dar că ”nu crede că trebuie să fie un scop în sine, şi anume de a evalua activitatea unei instituţii după reputaţia sau celebritatea persoanelor anchetate sau inculpate trimise în judecată”:
- ”(…) În anii în care exista această percepţie că DNA este foarte activ, unii spuneau că e hiperactiv, alţii spuneau că e mai puţin, ca şi astăzi, existau păreri şi păreri, percepţii şi percepţii, dar în acei ani existau dificultăţi într-adevăr în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii pentru parlamentari, care trebuiau să răspundă întrebărilor procurorilor. Şi atunci, creându-se acest subiect, evident că se profila mult mai bine şi instituţia care formula cererea respectivă. Este doar un exemplu care se referă la lipsa de profil sau de nume, cum spuneţi dumneavoastră. Lăsând la o parte faptul că nu cred că asta trebuie să fie un scop în sine, şi anume de a evalua activitatea unei instituţii după reputaţia sau celebritatea persoanelor anchetate sau inculpate trimise în judecată”, a mai spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
G4Media a arătat cum Direcția Națională Anticorupție funcționează azi la limită, aproape la fel ca acum 20 de ani, când procurorii instrumentau doar dosare de corupție cu relevanță redusă dar și cum politicienii au grijă să anihileze pe cât posibil puterile acestei instituții cheie într-o democrație, mai ales pentru momentul în care nu vor mai fi la putere.
Mai mult decât atât, instituția duce lipsă de procurori iar accesul acestora în DNA este mult mai îngreunat în urma schimbărilor operate de coaliția PSD-ALDE-UDMR, sub fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. DNA a cerut insistent să fie scăzută vechimea necesară pentru a deveni procuror Anticorupție de la 10 la 7 ani tocmai pentru că instituția se confruntă cu o criză majoră de personal, atât de procurori, cât și de polițiști judiciari, dar și de resurse tehnice, astfel că direcția funcționează la limită, pe avarii.
Însuși șeful DNA, Crin Bologa declara într-un interviu pentru G4Media că instituția nu primește nici de la actuala majoritate politică resursele solicitate, deoarece ”nimănui nu i-ar conveni de o instituție sau de persoane care ar sta ca un supraveghetor asupra cheltuirii banilor publici” și funcționează la 60% din capacitate.
Totodată, corupția era inclusă printre amenințările la adresa siguranței naționale, lucru care nu mai este valabil în prezent. Mai multe decizii succesive ale CCR proununțate în ultimii ani, dublate de modificări legislative în Parlament operate de regimul Dragnea, au frânat masiv activitatea DNA, iar lovitura de grație aplicată DNA de regimul Dragnea a fost înființarea Secției Speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și activarea Inspecției Judiciare utilizată ca buzgudan politic împotriva magistraților incomozi.
Ulterior, ministrul Predoiu a desființat doar formal Secția Specială pentru a stinge presiunea publică. Secția funcționează de facto, doar că în interiorul Parchetului General. Mai mult, Predoiu a luat apărarea secției care ține deschis de patru ani, fără o soluție, dosarul deschis de Adina Florea (ex-SIIJ) Laurei Codruța Kovesi, deși Înalta Curte de Casație și Justiție a dat deja de patru ori termene procurorilor pentru a pune o soluție în dosar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii