Ministrul Justiției despre salvarea probelor obținute de SRI pe mandat de siguranță națională: „Dacă nu rezolvăm problema, va putea deveni o problemă și cu partenerii strategici”
Ministrul Justiției Stelian Ion a declarat într-un interviu pentru G4media.ro că a solicitat Coaliției parlamentare să grăbească procedura de adoptare a proiectului legislativ privind salvarea probelor din dosarele penale obținute de SRI pe mandat de siguranță națională, proiect inițiat de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu și deputatul PNL Cristina Trăilă.
Dacă proiectul nu va fi adoptat de Parlament în condițiile în care este criticat de magistrații din toate taberele și a primit punct de vedere nefavorabil din partea CSM, ministrul Justiției spune că va iniția un alt proiect de lege pentru salvarea probelor obținute pe MSN care va fi dezbătut în procedură parlamentară de urgență.
Vezi mai jos un fragment din interviul realizat de jurnalistul G4media.ro, Dan Tăpălagă, cu ministrul Justiției Stelian Ion.
”Dan Tăpălagă: Tot la capitolul modificări legislative, dacă le aveți în vedere, o mare problemă, înregistrările obținute de serviciile de informații pe mandat de siguranță națională nu pot fi utilizate ca probe în dosare. O decizie a Curții Constituționale. Intenționați să reparați asta?
Stelian Ion: Avem un proiect, a trecut de Camera Deputaților, se află la Senat, le-am solicitat colegilor să grăbească analiza acelui proiect, pentru a da un vot. În situația în care vom vedea că proiectul nu trece și se găsesc motive astfel încât să nu treacă acel proiect cu siguranță într-o procedură de urgență, nu prin ordonanță de urgență, da, printr-o procedură de urgență da, trebuie venit cu un proiect în sensul în care ați spus, pentru că sunt în joc dosare importante, nu puține, care au la bază astfel de probe, și este obligatoriu să venim rapid cu o soluție. Dar trebuie să ne coordonăm cu Parlamentul.
Dan Tăpălagă: Este o problemă asta și în relațiile cu partenerii strategici, pe dosare mari de terorism, de crimă organizată, de rețele de corupție? Am văzut că arestăm mai nou lideri de clanuri, de carteluri mafiote.
Stelian Ion: Dacă nu rezolvăm problema, va putea deveni o astfel de problemă și cu partenerii strategici, bineînțeles că vorbim de infracțiuni foarte grave. Poate fi vorba de terorism, poate fi vorba de crimă organizată, poate fi vorba de multe fapte de acest gen”.
Context. Magistrații anticorupție susțin că proiectul de lege inițiat de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu este incomplet sau prost făcut, magistrații anti-anticorupție susțin că este unul nedemocratic și neconstituțional pentru că ar readuce SRI în ”câmpul tactic” al Justiției, iar CSM a emis punct de vedere negativ întrucât a considerat că proiectul nu prevede pârghiile necesare pentru contestarea probelor în instanță așa cum a cerut Curtea Constituțională.
Proiectul lui Predoiu a primit aviz de la CSAT, deși șeful CSAT, președintele Klaus Iohannis, a declarat că este împotriva faptului ca serviciile secrete să poată furniza probe procurorilor.
Anul trecut, în iunie, prin decizia nr. 55/2020, CCR a decis că interceptările făcute de SRI pe MSN – adică în baza unei proceduri de culegere de informații – nu pot fi folosite ca probe în procesul penal întucât inculpații nu ar avea o procedură legală, clară, privind contestarea obținerii acestor probe.
CCR a lăsat însă deschisă ușa Leguitorului (Guvern sau Parlament) să reglementeze o astfel de procedură privind contestarea obținerii acestor probe. Chiar Înalta Curte, în motivarea deciziei prin care a eliminat mai multe probe obținute de SRI pe MSN în dosarul Romgaz privindu-i pe Ioan Nicuale și Adriean Videanu, a invocat posibilitatea Leguitorului (Parlament sau Guvern) de a salva probele excluse ca urmare a deciziei CCR.
Decizia CCR privind neconstituționalitatea probelor obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) produce consecințe asupra dosarelor penale de tot felul, de la dosare de siguranță națională la cazuri de crimă organizată sau corupție.
Spre exemplu, dacă ofițerii SRI surprind pe MSN un terorist vorbind de fabricarea unei bombe, trebuie să informeze DIICOT și să obțină un alt mandat, de această dată judiciar, pentru obținerea de probe. În accepțiunea CCR, mandatul de siguranță națională este un mijloc de culegere de informații, nu de probe, cel puțin până la reglementarea legislativă a unei proceduri clare în instanță privind contestarea acestor interceptări, pentru a putea fi folosite ca probe.
G4media.ro a furnizat nenumărate exemple de mari dosare de corupție în care judecărorii au anulat probele obținute de SRI pe MSN.
- Vezi un exemplu AICI
Însă sunt și dosare de crimă organizată care au căzut în instanță după ce magistrații au exclus probele obținute de SRI pe MSN ca urmare a deciziei CCR.
- Vezi AICI cazul unui interlop basarabean care a fost achitat după ce fusese condamnat la 14 ani de detenţie
Sursa Foto: Alba24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii