Ministrul Justiției i-a trimis pentru a treia oară președintelui Iohannis propunerea ca Adina Florea să fie șefa DNA
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a trimis joi, pentru a treia oară, președintelui Klaus Iohannis propunerea de a o numi pe Adina Florea la șefia DNA. Anunțul a fost făcut de Toader pe Facebook, cu titlul ”Din categoria Să citim până/poate înțelegem!”.
Postarea lui Tudorel Toader:
Președintele României a respins cele 5 propuneri de numire în diferitele funcții de conducere, din cadrul Ministerului public, pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa „calității” de colaborator.
Pe 27 decembrie 2018, am revenit către președintele României, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând faptul că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.
La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare doar la Adina Florea, constând în aceea că „…în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea”.
Pe data 28 decembrie 2018, CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM, adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate. Respectivele adeverințe au fost transmise către MJ tocmai pe data de 09 ianuarie 2019.
Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente.
Președintele Iohannis a respins-o miercuri pentru a doua oară pe Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Motivul respingerii este lipsa dovezii de la CNSAS că Adina Florea nu a făcut parte din serviciile de informații comuniste, așa cum cerea legea 303/2004 (detalii aici).
G4Media.ro a scris încă de luni că acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea ridică o serie de probleme de legalitate. Un membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității atrăgea atenția într-o notă adresată pe data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet asupra acestui fapt. Alexandra Toader susține că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN (detalii aici).
Joi, șase membri ai Colegiului CNSAS i-au transmis o scrisoare președintelui instituției, Constantin Buchet, prin care îl acuză că a încălcat legea atunci când a transmis CSM adresa referitoare la verificarea Adinei Florea și îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj (detalii aici).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii