G4Media.ro

Ministrul Justiției, Stelian Ion: Secția Specială va fi desființată până la sfârșitul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Justiției, Stelian Ion: Secția Specială va fi desființată până la sfârșitul lunii martie/ Desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pe viitor și nici că problemele din Justiție s-au terminat

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, marți seară, la B1TV, că desființarea Secției Speciale care anchetează magistrații va fi desființată până la sfârșitul lunii martie printr-o procedură de urgență în Parlament.

Stelian Ion a mai adăugat că desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor mai răspunde penal în viitor, dar acest lucru se va întâmpla prin anchetarea în funcție de tipul de infracțiune comisă.

Ion a mai declarat că desființarea SIIJ nu înseamnă că problemele din Justiție s-au terminat:

  • ”SIIJ a avut marea șansă să dovedească contrariul, că nu poate face lucruri care să dovedească motivele pentru care a fost înființată. S-au folosit de unele idei care au fost bune în prima fază, dar s-a distorsionat această idee de a avea un corp separat de procurori din multe motive.
  • A fost acea anchetă pornită împotriva fostei șefe a DNA și a părut că a fost un scop în sine când a candidat la șefia EPPO. Apoi a fost cazul Sorina, foarte multe clasări. Pe de-o parte am văzut că nu a produs ceea ce dorea să producă, adică rechizitorii pentru cei care încalcă legea.
  • Desființarea acestei secții nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pe viitor. Dimpotrivă, oricine încalcă legea trebuie să răspundă. Apoi, superimunitatea acestor procurori SIIJ, nu putea nimeni să îi tragă la răspundere. Este foarte important ca fiecare categorie de infracțiuni să fie anchetată de magistrați specializați.
  • Nu este singura urgență din Justiție, este doar una dintre ele (…) Printr-o procedură de urgență în Parlament, în maximum 2 luni, se poate adopta o astfel de lege.
  • DNA a făcut o treabă bună, s-au făcut și greșeli, dar SIIJ a făcut de zece ori mai multe.
  • Maximul luna martie cred că este un termen rezonabil pentru desființarea SIIJ. Dar nu înseamnă că problemele din Justiție s-au terminat.
  • Voi fi un ministru care voi milita pentru limitarea politicului în activitatea procurorilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Cum raspunde un judecator care a judecat in stare de incompatibilitate ?
    Cum raspunde un judecator care nu lasa sa vorbeasca partea vatamata ?
    Palavre .
    Cum raspunde un judecator care a emis o sentinta in tara iar partea vatamata a obtinut dreptate la CEDO ? Plateste Romania ( poporul roman ) pentru deciziile imbecile ale judecatorilor .

    Judecatorii ?! O alta hoarda .

  2. Vrem mai multa DIGITALIZARE în Justiție!
    Vrem Mediatori reali.
    Vrem legi aspre pentru hoți/ticalosi

    • …” noi vrem pământ”…
      Noi vrem multe! Al dreq populație care suntem!
      Urmează să vedem ce vor ei!
      Au la dispoziție mai puțin de un an că sa demonstreze…
      Părerea mea.
      Să fie într-un ceas… cu cuc.

    • Du-te în China!

  3. Judecatoarele Roșii vor face spume la Latrina 3!

  4. Pupaturile cu Scutea transmise pe Hotnews si la B1 ne-au placut. Avem toata increderea in noul ministru. Pe Hosu nu vrea sa o reactiveze?

  5. Domnul ministru se face ca uita ,fara acordul CSM nu poate desfiinta SSIJ , CSM nu va accepta niciodata .

    • Cum este să mănânci căcat tot timpul ?
      CSM-ul nu are nici o putere asupra legiferarii Parlamentului.
      Doar CCR-ul poate, abuziv, să cenzureze parlamentul.

    • Avizul CSM este consultativ. CCR nu prea are ce sa comenteze la desființarea unei instituții care nu exista acu 4 ani și nici in constituție nu e menționată. Trebuie avut grija la pașii procedurali.

  6. A sosit momentul sa se ia aceasta decizie rationala de desfiintare a SIIJ. Competenta se stabileste dupa materia infractiunilor comise,in ce priveste infractiunile comise de magistrati nu dupa calitatea sau categoria profesionala din care face parte o persoana..Nu de alta , dar ceva ma face sa cred ca pe timpul SIIJ se linistisera foarte mult apele printre magistratii pretabili la acte de coruptie .

  7. Ce mă amuză pe mine promisiunile în țara cea mai condamnată la CEDO din Europa… vor răspunde… dar pe viitor… Iar în viitor – ce crezi? Prescriere sau amnistie!

    Măcar să spună adevărul: tovarășii magistrați nu vor fi niciodată trași la răspundere pentru masacrarea legii. Cetățeanul are doar dreptul să plătească taxe. Asta este. Țară de lumea a treia. Colonie. Ăștia suntem. Pensii speciale. Dosarul Revoluției. Atât ne-a dus pe noi capul să facem cu democrația: un regim securist discreționar, în care unii sunt mai egali decât alții.

    Și să ne lase tovarășul ministru cu „viitorul”. România n-are niciun viitor. România este un stat eșuat.

  8. Am lansat-o in intersecție. Va place gustu? Bineeeeeeeeee

  9. Daca abia in martie se poate desfiinta, atunci poate mai poate astepta 4 ani… Si o facem obiectiv electoral reincalzit.

    Deja se simte o mica temperare la dl. ministru… cine stie cum l-au mai imbunat? Pana in martie, il auzim si pe asta cu consensul in Parlament si organizari de dezbateri.

    Cert e ca Ciordache a dat cu OUG 13 si a scos tara in strada in 5 zile. Aici cred ca doar PNL si PSD vor iesi sa protesteze… si Antena 3.

  10. examene psihologice periodice ,unii dintre ei nu au nici o treaba cu aceasta profesie

  11. Facand abstractie de partidele politice, cu totii (oamenii de buna credinta) militam pentru o justitie necontrolata politic. Daca numirile sefilor Parchetului General, DNA, DIICOT vi se par OK in forma actuala, ne luptam cu morile de vant. Ministrul justitiei (membru al unui partid politic) propune, iar presedintele tarii (fost membru al unui partid politic – in cazul lui Iohannis inca agent electoral al PNL) numeste, indiferent de avizul CSM (care este consultativ si a fost ignorat cu nonsalanta aproape mereu). In cazul in care presedintele nu se afla in opozitie politica de conjunctura cu guvernul (vezi perioada PSD-Iohannis sau PSD-Basescu), un astfel de mecanism prin care numirile sunt agreate de catre cei doi actori, faciliteaza grav imixtiunea politicului in actul de justitie si ofera un potential control total asupra acestor institutii, ceea ce aduce a dictatura. Daca era acum un presedinte de la PSD si un guvern PSD, intr-o situatie identica, aceiasi oameni ar fi sarit ca arsi, acuzand politizarea justitiei. CSM-ul din pacate este doar de decor, desi este organul reprezentativ cel mai departe de influenta politicului prin componenta sa si este garantul independentei justitiei. Daca prin comparatie cu cele de mai sus ne uitam la cum sunt numiti cei de la SIIJ, se vede de la o posta faptul ca acolo politicul nu isi poate baga coada (procurorul sef si procurorul sef adjunct sunt numiti de catre CSM, candidaturile se fac pe baza de dosar). Dar asocierea SIIJ cu Dragnea (rostogolita la greu de propaganda) plus momentul inoportun in care s-a nascut o fac indezirabila pentru cei “cu bune intentii”. Se va desfiinta SIIJ in aplauzele unora si vom defila cu profesionisti gen Portocala, Onea (Ploiesti), Ardelean si Man (Bihor)…

  12. Nu are cum sa desfiinteze SIIJ prin parlament. Nu au majoritate. Numai prin OUG. Noaptea ca hoții.