Ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea să-i aducă acasă pe infractorii români din Elveția. Ce îmbunătățiri s-au făcut în sistemul penitenciar după decizia CEDO
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea ca infractorii români deținuți în închisori din Elveția (dar care nu sunt rezidenți permanenți în Elveția) să fie trimiși în Româna pentru a-și termina de executat pedeapsa, transmite Euronews. Nu este clar în ce context a făcut ministrul Toader aceste declarații. Experții în sistemul peniteciar îl critică însă pentru declarațiile făcute, acuzându-l că n-a făcut nimic pentru a îmbunătăți situația din sistemul penitenciar după decizia CEDO de anul trecut și că sub mandatul lui investițiile în închisori s-au redus la jumătate.
(Foto: Inquamphotos/ Cornel Putan)
Potrivit Euronews, Toader crede că închisorile din România sunt mai dure decât cele din Elveția: ”Aduceți-i la noi pe acești oameni. Atunci nu le vor mai putea spune celor de acasă că erau în vacanță în timp ce se aflau în închisoare”.
Euronews notează că poliția și justiția din Elveția au salutat declarațiile lui Toader. ”Deja există posibilitatea să transferăm deținuți români în închisori (din România). Totuși, este această practică este rar folosită, cam de două ori pe an”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Federal de Justitie și Poliție.
Potrivit statisticilor elvețiene, majoritatea infractorilor fără rezidență în Elveția sunt români. Filiala Amnesty International din Elveția nu s-a arătat încântată de sugestia lui Tudorel Toader. „Condițiile de detenție nu sunt conforme cu standardele internaționale”, a transmis ONG-ul.
În aprilie 2017, CEDO a constatat că închisorile din România sunt suprapopulate și le-au descris drept „inumane și degradante”. CEDO a acordat României șase luni pentru a veni cu un plan pentru a reduce suprapopularea și pentru a îmbunătăți condițiile de detenție.
Sorin Dumitrașcu: Investițiile în penitenciare s-au redus la jumătate în mandatul lui Toader
”Intenția ministrului Toader de a repatria deținuții din Elevetia este surprinzătoare, având în vedere că, prin lege, penitenciarele românești au fost declarate improprii. Ar însemna că în mod voit unor deținuți li se încalcă drepturi și că ne asumăm posibile sancțiuni CEDO. Asta, desigur, dacă condițiile din penitenciarele românești sunt atât de improprii pe cât le-au definit reprezentanții actualei coaliții de guvernare.
Faptul că deținuții ar declara, după ce revin din penitenciarele elvețiene, că au fost în vacanță este absolut nerelevant din perspectiva realizării actului de justiție și în niciun caz nu poate constitui un motiv pentru a supraaglomera penitenciarele românești cu cei 10-12 mii de deținuți români aflați în Europa.
Considerăm corectă poziția Amnesty Internațional-Elvetia, care nu are încredere în declarațiile ministrului Toader, având în vedere că în mandatul acestuia investițiile în penitenciare s-au redus la jumătate și sunt destule cazuri de clădiri de penitenciare care riscă să se prăbușească”, a declarat pentru G4Media.ro Sorin Dumitrașcu, expert în sistemul penitenciar și fost director ANP.
Mii de deținuți transferați din penitenciarul Iași din cauza unui corp de clădire cu risc de prăbușire
Declarațiile lui Tudorel Toader pe tema transferului deținuților români din Elveția în România au loc în plină dispută dintre ministrul justiției și sindicatul penitenciarelor pe tema investițiilor din sistemul penitenciar. Ministrul justiției este acuzat că, deși a trecut un an de la sentința CEDO, guvernul nu a luat măsuri concrete pentru a îmbunătăți situația din închisorile românești.
Mai mult, ministrul justiției a luat decizia transferului unor deținuți din penitenciarul Iași, sindicaliștii susținând că acest transfer s-a făcut din cauza pericolului real de prăbușire al unui corp de clădire.
În cursul serii zilei de 10 aprilie 2018 Administraţia Naţională a Penitenciarelor a publicat o serie de documente care confirmă fără echivoc că în anul 2018 Corpul A al Penitenciarului Iaşi nu este inclus pe lista de reparaţii capitale.
Din documentele publicate reiese că la Penitenciarul Iaşi a fost propusă o investiţie nouă, fără însă a fi dispuse măsuri concrete pentru consolidarea sau reconstruirea Corpului A – cel care riscă să se prăbuşească şi unde înca mai sunt cazaţi deţinuti şi îşi desfăşoară activitatea un număr semnificativ de personal, transmite FSANP.
„Fără a pronunţa vreun nume: situaţia pavilionului A, din penitenciarul Iaşi, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 şi 2016! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcţii ocupau criticii de astăzi?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Justiţiei a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deţinuţi de la închisoarea din Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.
La un an de la decizia CEDO Toader caută finanțări pentru investițiile în penitenciare
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, discuţiile vizând contractarea unui împrumut pentru finanţarea proiectului „Investiţii în infrastructura penitenciarelor”.
Potrivit Ministerului Justiţiei, citat de News.ro, întrevederea care a avut loc la sediul ministerului reprezintă o etapă premergătoare încheierii unui acord de împrumut, în contextul aprobării de către Guvern, în 7 martie, a memorandumului pentru finanţarea proiectului „Investiţii în infrastructura penitenciarelor”.
În cadrul proiectului sunt prevăzute acţiuni cuprinse în Calendarul de măsuri 2018 – 2024 aprobat de Guvern în ianuarie, pentru soluţionarea supra-aglomerării din penitenciare şi a condiţiilor de detenţie, în executarea hotărârii-pilot „Rezmives şi alţii” împotriva României, pronunţată de CEDO la 25 aprilie 2017.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii