G4Media.ro

Ministrul Marcel Boloș: România ar putea fi obligată să continue exploatarea de…

Foto: Inquam Photos

Ministrul Marcel Boloș: România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la Digi 24 că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român la tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

„Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a spus Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea.

Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar „prefera” mai degrabă o astfel de decizie „nemonetară”, în locul uneia care să impună despăbugiri României. „E limpede că această decizie nemonetară – din punct de vedere al efortului bugetar – ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a spus ministrul Boloș.

Context

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în 19 februarie la Târgu Mureș că România ar urma să plătească ”vreo 6 miliarde de euro” în procesul intentat de firma Gabriel Resources pentru zăcămintele de aur de la Roșia Montană. Detalii, aici. G4Media a arătat în exclusivitate care a fost rolul guvernelor succesive de după anul 2000 în exproprierea companiei canadiene. Detalii, aici.

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, despre care au susținut că ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis atunci la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. O ticalosie ! Pentru asta l-a luat gura pe dinainte pe maretul guvern vis a vis de decizia Curtii de Arbitraj…nu degeaba-i Ponta consilier p’acolo, interese mari ca mai mereu in Ro., pun astia la mezat tot ce se poate in tara. Procesul asta s-ar fi putut sa aiba alt deznodamant, cu niste juristi onesti si competenti precum singulara echipa de juristi care a castigat procesul cu Rusia. Nu stiu cum poate fi ocolita includerea in Patrimoniul UNESCO, dar declaratia lui Bolos este cumplit de dezamagitoare pentru mine, ma asteptam sa lupte cu arme juridice, iar astia au facut blatul prin spate pe sume mari si pentru destui dintre ei. Tara frumoasa si bogata, pacat ca-i…condusa de ticalosi!

  2. Badita, ce tunuri de omuleti mici la stat si mici la sfat pregatiti acolo?
    E sit UNESCO, asa ca pa! Platiti amenda & dezvoltati zona ca patrimoniu UNESCO. Recuperati paguba din asta. Noi stam cu ochii pe voi.

    • Dezvoltam zona cu ce? Cu o mana de afaceristi rurali care construiesc 2-3 pensiuni fara autorizatie si evazioneaza statul prin eludarea platii taxelor? Sunteti pe alta planeta.