G4Media.ro

Ministrul Mediului a reacţionat în cazul muntelui de moloz aruncat de Primăria…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Mediului a reacţionat în cazul muntelui de moloz aruncat de Primăria Comăneşti în mijlocul naturii: „Dacă acest lucru se confirmă în urma verificării pe care o fac, cu siguranţă se vor lua măsurile de rigoare împotriva conducerii Gărzii din judeţul respectiv.” Cazul a fost semnalat în exclusivitate de G4Media.ro

Întrebat de ce Garda de Mediu Bacău nu a luat până acum măsuri pentru a-i trage la răspundere pe cei care au depozitat un munte de deşeuri provenite din demolări în mijlocul naturii, în oraşul Comăneşti (Bacău), ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat marți că va verifica personal cazul şi că va lua măsuri împotriva conducerii Gărzii de Mediu Bacău dacă sunt constatate nereguli.

„Voi verifica personal procesul verbal. Nu mi s-a adus la cunoştinţă procesul verbal în sine, dar cu siguranţă în urma vizitei făcute de domnul Bălănişcu şi de prefectul judeţului s-au luat măsurile de rigoare de Garda de Mediu, dar voi verifica astăzi personal. Este inadmisibil ca într-un judeţ, Garda de Mediu să nu fie prima instituţie care se duce la faţa locului. Este inadmisibil să nu reacţioneze imediat. Dacă acest lucru se confirmă în urma verificării pe care o fac, cu siguranţă se vor lua măsurile de rigoare împotriva conducerii Gărzii din judeţul respectiv”, a declarat marți Tanczos Barna la Parlament.

Tanczos Barna a mai să precizat că în cazul în care vor fi depistate nereguli, va lua măsuri indiferent de coloratura politică a poluatorului. Mai mult decât atât, Ministrul Mediului a ţinut să accentueze faptul că dacă vor fi descoperite şi deşeuri îngropate, poluatorul riscă închisoarea.

„Garda de Mediu trebuie să fie paznicul respectării legii şi trebuie să acţioneze imediat când sunt sesizaţi şi nu trebuie să ţină cont nici de coloratura politică, nici de cel care a făcut lucrarea, şi acolo este vizibil că este o depozitare din construcţii cel puţin, dacă nu sunt şi alte deşeuri îngropate acolo. Trebuie să facă o cercetare minuţioasă pentru a vedea dacă nu sunt îngropări de deşeuri, pentru că îngroparea de deşeuri conform modificărilor pe care le-am propus şi le-am finalizat prin ordonanţă de urgenţă se pedepseşte cu închisoarea. Deci nu mai este contravenţie simplă. Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani.”, a declarat Barna.

Prezent şi el la faţa locului, fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu susţine că prin depozitarea miilor de tone de moloz, natura a fost poluată şi mai mult decât atât, totul ar fi fost făcut cu protecţia Gărzii de Mediu.

„Altfel, aici incepe Autostrada de Centura Comanesti, probabil! Altfel nu inteleg cum primarul Miron de Comanesti de 18 ani, gestioneaza 300 de camioane cu deseuri aruncate intr-o rapa. Niste scoli sunt demolate si aruncate mai incolo, intr-o vagauna, in natura. Fondurile PNRR iti baga banu’ in casa daca pe hartie scrie ca duci deseurile la 100 km, dar de fapt le ingropi la un km. Ma gandesc daca cei de la Bruxelles sunt asa de bucurosi sa vada cum le furam banii si ne batem joc de natura si de noi. Garda Naţională de Mediu e acasa deja, vineri 13.30. Oricum sefu Politistu lu Pasapoarte din PNL Galati nu face rau la Primaru lu’ Peneleu din Comanesti, ca e ordin pe unitate. E interesant ca molozu e carat din fata Postului de Politie Comanesti, asa ca nici Poliția Română are voie sa investigheze o infractiune in forma continuata, care e semnalata deja, la 112. Politistii are sef politic pe Plagiatu’ a lu’ Peneleu. Lasitatea ne face sa parem cel mai mic popor din Europa!”, a scris Berceanu într-o postare pe Facebook.

G4Media.ro a scris de curând despre faptul că Aurelian Păduraru, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, beneficiar de pensie specială, a recunoscut că deşi n-a mai avut nicio legătură cu activitățile de mediu, dar că „îndeplinește toate celelalte condiții pentru a fi numit politic”. Potrivit presei gălățene, Aurelian Păduraru are 53 de ani, fiind președinte al Organizației Seniorilor Naționali Liberali din județului Galați. Acesta a fost polițist la Direcția de Pașapoarte, în prezent beneficiar de pensie specială.

**Muntele de moloz care a fost depozitat în mijlocul naturii de Primăria Oraşului Comăneşti (BC) trebuia dus într-un depozit autorizat**

Potrivit autorizaţiei de construire care a fost consultată de G4Media.ro, miile de tone de deşeuri provenite în urma modernizării a trei şcoli din oraşul Comăneşti trebuiau depozitate într-un loc autorizat pentru a fi reciclate şi nu aruncate în natură.

În document (autorizaţia de construire nr. 45/22.08.2022) scrie negru pe alb că:

„Titularul autorizaţiei este obligat să transporte la Serviciul Local Eco Valea Muntelui materialele care nu se mai pot recupera sau valorifica, rămase în urma executării lucrărilor de construcţii.” (FOTO)

Eco Valea Muntelui este o firmă din subordinea primăriei care are ca domeniu de activitate colectarea şi reciclare deşeurilor. Documentul este semnat chiar de primarul localităţii, de secretarul general, cât şi de Arhitectul Şef.

Din aceeşi autorizaţie mai aflăm de încă o obligaţie pe care autorităţile locale au încălcat-o şi anume aceea de a proteja mediul: „Să respecte condiţiile impuse de utilizarea şi protejarea domeniului public, precum şi de protecţie a mediului, potrivit normelor generale şi locale”.

Recent, Primarul Oraşului Comăneşti Viorel Miron (PNL) declara pentru G4Media.ro că nu a făcut nimic altceva decât să respecte legea: „Nu este o chestiune prin care cineva a depozitat nelegal. Este o rambleiere a drumului, cu scopul consolidării drumului, pentru exista riscul alunecării camioanelor. Nu e prima dată când se face tamtam. Acel moloz îl puteam duce în altă localitate, constructorul ne-a spus că îl poate duce la niște sonde, dar aveam nevoie de el aici. Nu e depozitare, e o rambleiere a acelui material inert”.

Deşi poluarea a fost semnalată încă de acum câteva săptămâni prin apeluri la 112, prin petiţii la Ministerul Mediului şi la Garda Naţională de Mediu, inspectorii de mediu din Bacău nu au luat nicio măsură împotriva poluatorului şi nici nu au comunicat vreun punct de vedere privind legalitatea sau ilegalitatea depozitării.

Mai mult decât atât, prefectul judeţului Lucian Bogdănel împreună cu secretarul de stat în Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor Bogdan Bălănişcu au fost la sediul Gărzii de Mediu Bacău pentru a se convinge că inspectorii nu încearcă să minimalizeze cazul, însă nimic nu s-a întâmplat.

„Am cerut toleranță zero față de orice formă de încălcare a legislației de mediu şi o intervenție decisă & concertată din partea Gărzii, alături de celelalte instituții, astfel încât cei care au încuviințat acțiunea de la Comăneşti să suporte rigorile legii.”, a declarat Lucian Bogdănel, prefectul judeţului Bacău.

Cu alte ocazii, Garda de Mediu Bacău se lăuda pe pagina sa oficială de Facebook cum era cât pe ce să confişte o maşină şi să dea o amendă de până la 20.000 de lei unui cetăţean surprins că se pregătea să arunce o găleată cu moloz. (FOTO)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Statul sa amendeze statul … o tara de neica nimeni su capatami seci..