G4Media.ro

Ministrul Mediului anunță 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului anunță 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanţa peste 150.000 proiecte.

Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un asemenea program, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări.

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice. Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor. Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu – n.red) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut. (…) Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului, pentru AGERPRES.

Acesta a menţionat că, în paralel, s-au purtat discuţii cu unităţile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluţii de eficientizare şi de reducere a birocraţiei în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

Tanczos a mai subliniat că se analizează şi posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare

„În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic. Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a făcut referire şi la limitările legate de capacităţile de producţie şi de instalare a sistemelor fotovoltaice.

„Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România”, a mai arătat Tanczos Barna.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Sursele de energie verde trebuie aduse lângă consumatorul final. O arhitectură eficientă, sustenabilă și rezilientă ar putea fi următoarea: A. Fotovoltaice on-grid pentru fiecare loc de consum final care să asigure alimentarea pe timp de zi. B. Fotovoltaice și eoliene off-grid la nivel de grupare de consumatori ( grup de blocuri, cartier, sat ) care să asigure energie pe timpul nopții. C. Sistemul energetic național care să asigure energie când primele două nu pot susține consumul.

    • Se pare că nu ai panouri acasă … de aceea visezi la asigurarea alimentării pe timp de zi din panourile de pe casă.
      Eu am instalație de 6kW, și în ultimele 2 luni am consumat în fiecare zi mult mai mult decât am produs! Și foarte rar am folosit curentul la încălzirea locuinței (doar când a fost soare puternic și fără nori).

  2. Construiti hidrocentrale, lasati jucariile!Canada s-a fript, Texasul cu ”olienele”, la fel si Germania. Banii astia-s de furat.

    • Cred ca bei bere multa si crezi ca compenseaza lipsa apei… si acolo la hidrocentrale nu se pot fura banii… ca e interzis sau ce? IQ cu minus

  3. Cea mai ineficientă modalitate de a produce curent cu ajutorul soarelui este să montezi panouri pe case. Nu toate casele au acoperișul orientat spre Sud, nu toate au unghiul care trebuie, mulți au pomi prin curte care fac umbră etc!
    Dacă vreți să montați panouri atunci faceți instalații mari în afara orașelor sau în parcări!
    Programele astea care instalează puteri de 3kW de panouri ieftine și de proastă calitate la oameni pe case sunt doar modalități de șifonare a banilor publici sau europeni!

    • Investiți 3 miliarde în parcuri solare mari în afara orașelor sau în educație!
      Nu mai aruncați bani în acoperișurile oamenilor!!!

    • ca sa cumparam de la altii nu??curentul
      adica sa cumparam de la tine , sa faci tu profitul , nu??
      de ce sa si puna omul pe casa cand poate cumpara de la smecherii

    • @caucazian
      Tu ai citit ce am scris?
      Ai panouri pe casă ca să vezi ce probleme sunt?

  4. Panouri gasesti si de calitate si la un pret rezonabil si care te pot tine 10 ani.
    Dar acumulatorii sunt mult prea scumpi la ora actuala si la 3-4 ani trebuie schimbati, oricat de performanti ar fi.
    Exista o multime de articole (forumuri) scrise de oameni care au habar de tehnica asta solara si toti au ajuns la concluzia ca , pt uz casnic, nu iti recuperezi niciodata investitia. (la preturile actuale)
    Cine are bransament de gaz si curent de la retea, nu merita sa investeasca zeci de mii de euro in instalatii solare cat de cat performante.
    Cel putin nu deocamdata.

    • +1 … dacă beneficiul e strict legat de bani.
      Dar, ai putea avea beneficii pt. sănătate, dacă nu mai respiri gaze arse de la aragaz sau sobă.

    • @Mihai

      Chestia cu gazele arse o poti rezolva cu o hota performanta ( numai daca ai iesire in exterior), dar la nivel de mediu tot nu faci mare lucru pt ca scapi de gazele alea la tine in bucatarie, dar hota le scoate afara in atmosfera.
      Daca ai bransament la curent poti renunta la aragaz si scapi de gazele toxice, dar o plita electrica (indiferent ca e una clasica cu rezistenta sau una cu inductie) te jupoaie la bani de 2x mai mult decat un aragaz. Ca sa nu mai zic de o incalzire electrica.
      Solutia ramane cu morisca eoliana sau un camp de panouri solare care sa alimenteze un sat sau comuna, ca pt un orasel cu peste 10.000 de locuitori e deja problematic.
      Dar macar intr-un sistem industrial ai o firma cu 10-15 angajati care se ocupa permanent de intretinere.
      Si daca e sa gandim mai global, la nivel de mediu, producerea in serie a panourilor solare si a acumulatorilor consuma enorm de multa energie si materiale scumpe si totodata mediul este foarte puternic afectat de reziduurile aferente productiei.

    • @Dumitru Stoian
      E o mare diferență între o plită clasică și una cu inducție.
      Cea cu inducție are eficiență pe la 98% și încălzește strict peretele cratiței.
      Cea clasică și aragazul încălzesc tot în jur: cratița, aerul … și cred că au eficiență sub 40%.

  5. @Mihai.

    Putem sa dezbatem la infinit pe tema asta.
    Daca vreau sa fac tuica, zacusca sau magiun, cel mai rentabil e un arzator cu gaz, undeva afara, in curte.
    In toiul verii cand afara ai 35 si in casa 28C°, e preferabil sa faci o ciorba la inductie.
    In cele 3-4-5 luni de racoare e avantajos sa beneficiezi de caldura degajata in exterior de o soba cu gaz sau de o plita electrica, inca 10-15 minute dupa ce le-ai oprit.
    Avantaje si dezavantaje, dar pana la urma totul se reduce la costurile de achizitie, exploatare si consum pe termen mediu si lung., iar in momentul de fata gazul este, de departe, cel mai convenabil si avantajos din acest punct de vedere.
    Nu o spun eu, ci o spun toate statisticile existente pe aceasta tema.

  6. Majoritatea celor care comentează se cred prin anul 2000.
    Orice coltisor de pe case din curti,cu vedere la soare trebuie valorificat si orice zona cu vant cat decat rentabil trebuie sa aibe eoliene.Si asta mai de mult.Statul trebuie sa se implice mai energic cu fondurile europene(aici chiar ca se merită o renegociere) si sa simplifice procedurile,ca nu le fura nimeni si nimeni nu este nebun sa nu le folosească.Prioritatea trebuie sa fie combaterea emisiilor de carbon si acolo unde aceste investitii au sanse sa fie mai rentabile(vant si soare mai mult)statul sa intervina cu mai multa prompititudine.