G4Media.ro

Ministrul Mediului anunță mai multe patrule în păduri pentru a identifica zonele…

sursa foto: Gov.ro

Ministrul Mediului anunță mai multe patrule în păduri pentru a identifica zonele cu risc de incendiu

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a solicitat autorităţilor responsabile, să adopte măsuri ferme pentru prevenirea incendiilor forestiere şi pentru pregătirea tehnică, în cazul în care intensitatea acestui fenomen va creşte, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

Sursa citată subliniază că, deşi România se află pe lista statelor cu risc scăzut de producere a incendiilor de pădure potrivit EFFIS – European Forest Fire Information System solicitarea a fost făcută având în vedere situaţia meteorologică din prezent şi prognozele pentru perioada următoare.

  • „Cu toate că suntem într-o regiune cu risc scăzut de incendii forestiere, tendinţa pe care am văzut-o în ultimii ani este îngrijorătoare. Anul trecut, de exemplu, am avut 627 de incendii forestiere, Mult peste media ultimilor 30 de ani. Chiar dacă vorbim despre 512 hectare afectare, adică 0,08% din totalul de 6,592 milioane de hectare de fond forestier câte are România, tendinţa de creştere e una clară şi direct proporţională cu efectele schimbărilor climatice. Însă pagubele nu se traduc numai în hectare de pădure. Incendiile degajă cantităţi mari de CO2 în atmosferă, iar norii de fum afectează calitatea aerului pentru comunităţile din zonă. În plus, multe dintre aceste incendii se produc în arii protejate – în situri Natura 2000 sau în parcuri naţionale şi naturale – unde ele pot afecta habitate şi ecosisteme întregi. Iar pagubele produse mediului se traduc, în final, în costuri financiare şi de sănătate pentru fiecare dintre noi şi mai ales pentru generaţiile tinere”, a explicat ministrul Barna Tanczos.

Conform datelor MMAP, din totalul de 627 de incendii de pădure în 2020, 487 s-au produs din cauza incendierilor intenţionate de pajişti, păşuni sau mirişti, înainte de intrarea în vegetaţie sau la ieşirea din vegetaţie, în zilele fără precipitaţii. Aceste arderi sunt scăpate de sub control din cauza intensificărilor locale de vânt, iar autorii incendierilor sunt, de cele mai multe ori, neidentificaţi.

Astfel, ministrul le-a solicitat, luni, responsabililor din MMAP, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi ocoalele silvice private să intensifice activitatea de patrulare în fondul forestier pentru identificarea unor eventuale focare sau surse de foc. În plus, responsabilii trebuie să se asigure că fiecare ocol silvic dispune de echipamente şi material pentru intervenţii în cazuri de urgenţă. De asemenea, solicitarea va fi transmisă şi responsabililor locali din teritoriu, prin intermediul prefecturilor.

„Le-am cerut tuturor oamenilor noştri din teren – personal silvic de la Romsilva sau de la ocoalele private, rangerii din administraţiile parcurilor, inspectorii din Garda Forestieră – toţi trebuie să fie atenţi în această perioadă, mai ales în privinţa incendierilor intenţionate de pajişti sau mirişti, care sunt şi ilegale. În acelaşi timp, facem apel la populaţie să acţioneze cu responsabilitate şi să evite orice activitate cu foc deschis în sau lângă pădure şi să raporteze la 112 orice foc deschis surprins în fondul forestier”, a precizat Barna Tanczos.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 6,5 mil de hectare de fond forestier? Poate în actele lu mămica lui! Dar revenind la subiect patrule în păduri trebuiau de când s-a început jaful și defrisarea masivă a româniei(țară de hoți și curve). Dar pardon. Au fost părtași.

  2. Toate. Daca patrulele nu pun si osul la treaba sunt fix degeaba. E haos in mai toate padurile, nu munceste nimeni iar hotii taie doar lemnul tanar, de uscat sau craci nu se ating si-s copacii cazuti unii peste altii. Padurarii stiu doar sa fure iar Oamenii nu mai au voie sa faca un gratar(vorbind de putinii care lasa curat dupa, cu bidoane apa la ei, saci de gunoi).

  3. Mai bine ar trimite oameni și pe câmpuri pentru că dacii liberi iar dau foc uscăturilor, caselor, animalelor etc.

  4. Barna, amice, erau vremuri când te întîlneai cu pădurarul zilnic ! Nu în crîșmă ci în pădure ! Pentru simplul fapt că ESTE locul lui de muncă ! Atâția miniștri ați perindat pe la mediu – din care nuștiu câți unguri ( pardon udemeriști ) – și nu v-ați gândit la soluția aceasta simplă, să-i puneți la treabă. Împreună cu jandarmeria montană, dacă le e frică de hoții de lemne ( minciună și asta : pădurarul e frate cu hoțul ). Patrule ar trebui să facă oamenii tăi, Barna, să-și mai dezmorțească ciolanele după atâta stat.